МВФ змусив депутатів працювати

МВФ змусив депутатів працювати

Парламент звернув увагу на головну проблему банківської системи: кредитування пов'язаних осіб. Шкода, що для цього довелось дочекатися банкрутства більше 50 установ.
Вівторок, 10 березня 2015, 16:17
Юрій Шпак, економіст

Минулий робочий тиждень розпочався для депутатів з понеділка.

"Жага до роботи" була викликана суворими умовами МВФ та дефіцитом часу.

Рахунок іде на дні.

Якщо Україна не отримає черговий транш, на гривні можна буде ставити хрест.

Реклама:

У пакеті узгоджених з МВФ законів чільне місце посіли зміни до держбюджету.

Зокрема, збільшуються витрати з погашення державного боргу у зв'язку з девальвацією національної валюти та з випуском короткострокових ОВДП за рахунок збільшення державних зовнішніх запозичень.

Граничний держборг на 2015 рік збільшено на 218 млрд грн до 1,4 трлн грн.

Збільшуються видатки, пов'язані з державним та гарантованим державою боргом на 21,5 млрд грн у зв'язку з девальвацією національної валюти у 2015 році та необхідністю погашення простроченої заборгованості державних підприємств.

Також у проекті закону передбачено додаткові видатки - 15,3 млрд грн - на соціальний захист населення та надання державної підтримки найменш захищеним категоріям громадян для оплати за житлово-комунальні послуги.

На покриття дефіциту Пенсійного фонду буде виділено ще 3,9 млрд грн.

У контексті освітніх реформ планується скоротити кількість вузів з 802 до 317. Оптимізація торкнеться і мережі шкіл та ПТУ. Зменшиться держзамовлення на навчання фахівців. Загалом економія на освіті становитиме 312,3 млн грн.

Зате передбачені додаткові витрати на МЗС та МОЗ. Депутати збільшили показники дохідної частини державного бюджету на 22,2 млрд грн.

За рахунок чого збільшені доходи держбюджету, млрд грн

Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів

4,9

Податок на додану вартість з увезених на територію України товарів

8,9

Відшкодування ПДВ грошовими коштами

2,0

Податок на прибуток підприємств

2,3

Ввізне мито

2,1

Рентна плата за користування надрами для видобування газу

9,1

Трансферти від зарубіжних країн та міжнародних організацій

1,3

Рентна плата за транспортування газу, нафти та аміаку (через девальвацію)

1,7

Інші надходження

0,7

За рахунок чого зменшені доходи державного бюджету, млрд грн

Збір з операцій з купівлі валюти (через девальвацію та обмеження попиту на валюту)

1,9

Прибуток НБУ за результатами переговорів з Міжнародним валютним фондом

4,9

Усього передбачено збільшення дефіциту держбюджету на 12,6 млрд грн до 76,3 млрд грн у межах "маяка" МВФ.

Депутати також внесли зміни до Податкового кодексу, якими збільшили газодобувним компаніям рентну плату на газ з 20% до 70%. Отримані додаткові гроші влада планує спрямувати на субсидії громадянам.

Під тиском МВФ парламент також ухвалив непопулярний пенсійний закон. Він передбачає поетапне підвищення на п'ять років пільгового пенсійного віку для жінок і збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію.

Також новий закон містить норму про поетапне підвищення на п'ять років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років. Крім того, працюючі пенсіонери отримуватимуть 85% пенсії, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Солідаризуючись з народом, депутати відмовилися від виплат спеціальних пенсій працюючим депутатам, чиновникам, суддям та прокурорам.

Парламент звернув увагу на головну проблему банківської системи - кредитування комерційними банками пов'язаних осіб. Шкода, що для цього довелось дочекатися банкрутства більше 50 установ. Серед останніх - "Дельта банк".

Отже, депутати внесли зміни у низку законів, які передбачають посилення відповідальності пов'язаних з банком осіб. Насамперед - керівників установ, контролерів та інших власників істотної участі у банку під час прийняття ними рішень, що впливають на фінансовий стан установи.

 Фото divannaya-sotnya.com.ua

Додаткові права отримає НБУ при здійсненні банківського нагляду. Він визнаватиме фізичних та юридичних осіб пов'язаними з банком особами.

Однією з idea fix українських реформаторів є зниження податкового навантаження на зарплату. Депутати від "Самопомочі" та їх колеги з коаліції запропонували надати платникам єдиного соціального внеску податкові послаблення.

Ухвалений законопроект запроваджує коефіцієнт 0,4 до розміру єдиного внеску у 2015 році та коефіцієнт 0,6 до розміру єдиного внеску у 2016 році. Обмежувальна умова щодо нарахування середньої зарплати на підприємстві на рівні не менше трьох мінімальних зарплат - 3 654 грн - скасовується.

Цей законопроект був прийнятий без урахування думки уряду. Втім, автори запевняють, що акт містить кілька технічних запобіжників, які забезпечать збереження рівня надходжень до бюджету від сплати єдиного внеску.

Ще одним кроком назустріч бізнесу стало ухвалення у новій редакції закону про ліцензування певних видів господарської діяльності. Крім значного скорочення списку видів економічної діяльності, що підпадають під ліцензування - з 56 до 30, закон уніфікує процедуру отримання та позбавлення ліцензій.

Депутати не пішли назустріч НБУ і під тиском експортерів відхилили проект про скорочення термінів переведення валютної виручки в Україну зі 180 до 90 днів.

Серед інших прийнятих парламентом рішень варто відзначити надання згоди на затримання та арешт одіозних суддів Кицюка, Царевич та Вовка. Минулий пленарний тиждень також запам'ятався активністю депутата Олега Ляшка і його однопартійців, які билися і блокували роботу парламенту.

Розглянуті у матеріалі законопроекти

2147

Про внесення змін до закону "Про державний бюджет України на 2015 рік". Проект базується на попередніх заходах, які повинні бути включені до проекту нового меморандуму про економічну і фінансову політику між Україною та МВФ, враховуючи поточний розвиток економіки і результати впровадження урядових реформ.

2213

Про внесення змін до статей 165 і 252 Податкового кодексу. Пропонується збільшити ставку рентної плати з 20% до 70% для газодобувних підприємств.

2212

Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо пенсійного забезпечення. Передбачається поетапне підвищення на п'ять років пільгового пенсійного віку для жінок, збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію.

2085

Проект закону про внесення змін до деяких актів щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб. Закон посилює відповідальність пов'язаних з банком осіб під час прийняття ними рішень щодо фінансового стану установи.

1863

Про внесення змін до прикінцевих положень закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці. Законопроект запроваджує коефіцієнт 0,4 до розміру внеску у 2015 році та коефіцієнт 0,6 - до розміру внеску у 2016 році.

0934

Про ліцензування певних видів господарської діяльності. Проект спрощує порядок ліцензування певних видів господарської діяльності.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: