Аграрний порядок денний

Аграрний порядок денний

Політичні сили приходять до влади, не маючи чітких планів розвитку країни. Ми хочемо допомогти майбутній коаліції та уряду.
Четвер, 23 жовтня 2014, 23:51
Алекс Ліссітса, президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу"

Поки політичні партії в ході передвиборної кампанії вносять загальні ідеї щодо розвитку села, УКАБ має конкретні пропозиції.

Саме ці пропозиції здатні забезпечити подальше зростання аграрної галузі.

1. Збереження діючих податкових стимулів для АПК в частині спеціального режиму оподаткування ПДВ і застосування фіксованого сільськогосподарського податку щонайменше до 2018 року, як передбачено у Податковому кодексі.

Автоматичне відшкодування ПДВ при експорті аграрної продукції.

Реклама:

2. Розвиток сільської місцевості в частині створення доданої вартості та стимулювання підприємницької активності.

Часткове відшкодування вартості будівництва або відновлення сільської інфраструктури аграрними підприємствами, а також вартості підведення комунікацій до об'єктів, що споруджуються в рамках інвестиційних проектів.

3. Завершення земельної реформи шляхом запровадження продажу ріллі, що перебуває у державній власності через проведення аукціонів, в тому числі за соціально-економічними зобов'язаннями.

Передавання права розпорядження землями державної власності місцевим громадам. Розробка спрощеного механізму продовження оренди землі для існуючих орендарів. Врегулювання питання оренди земель, розпайованих свого часу "для ведення особистого селянського господарства".

Зменшення кількості істотних умов договорів оренди. Врегулювання правового статусу невитребуваних паїв та польових доріг. Скасування необхідності розробки проектів сівозмін. Електронне подавання заявок на реєстрацію права оренди.

Пілотний проект з продажу ріллі у кількох областях з 2016 року з чітким зазначенням пріоритетності при купівлі: фізичні особи - односельці, фермерські господарства, юридичні особи за участю українського капіталу.

4. Адаптація законодавства щодо обігу біотехнологічної продукції до директив і регламентів Європейського союзу.

5. Реформа в галузі освіти та науки. Зменшення кількості аграрних вузів та покращення навчання шляхом оптимізації видатків державного бюджету.

Державні видатки на навчання одного студента не повинні перевищувати видатки на навчання у приватних вузах. Спрощення порядку проходження практики студентів на підприємствах з можливістю написання на цій основі магістерських робіт. Розширення програм з обміну студентами з іноземними вузами.

6. Продовження дерегуляції підприємницької діяльності у галузі в частині дозволів на водокористування для сільгосппідприємств, екологічних вимог до об'єктів тваринництва, процедур доступу на ринок для сучасних ресурсів аграрного виробництва, лібералізації карантинного та фітосанітарного регулювання.

 Фото ЕП

Унеможливлення перевірок підприємств різними контролюючими інстанціями з однотипних питань, оптимізація ролі і функцій інспекцій. Формування конкурентних ринків послуг, зокрема сертифікації та лабораторних досліджень.

7. Стимулювання експорту. Розробка експортної політики, створення інститутів аташе при посольствах основних країн-контрагентів. Заснування маркетингових агентств, які б фінансувалися на 50% державою, на 50% - бізнесом і популяризували українську продукцію за кордоном.

Запровадження системи експортних гарантій. Продовження переговорів щодо покращення доступу української продукції на ринки інших країн, зокрема на ринок ЄС в частині перспективних обсягів тарифних квот.

8. Підтримка дрібних та середніх підприємств через пільгове кредитування, ефективне використання складських документів на зерно, впровадження розписок.

9. Повноцінна імплементація положень угоди про асоціацію з ЄС для формування сприятливого ділового та інвестиційного середовища. Інтенсифікація перевірок українських підприємств та системи безпечності і якості продукції спеціалістами Єврокомісії з метою отримання дозволу на експорт до ЄС тваринницької продукції.

10. Оптимізація діяльності Аграрного фонду як спеціалізованої бюджетної установи, усунення дублювання його функцій в частині роботи ПАТ "Аграрний фонд", формування надійної системи зберігання зерна АФ і Держрезервом.

Приватизація аграрних активів, що знаходяться у підпорядкуванні Мінагропроду шляхом продажу на аукціоні: ДПЗКУ, "Украгролізингу", "Укрспирту".

11. Розвиток біоенергетики. Встановлення економічно обґрунтованих "зелених" тарифів на струм. Лібералізація вимог до частки вітчизняного обладнання для об'єктів біоенергетики, уточнення термінології в частині визначення біомаси.

12. Запровадження системи державної підтримки стратегічних галузей, що формують зайнятість у сільській місцевості, зокрема молочного скотарства.

Безмитне ввезення нетелів з-за кордону, відшкодування частини коштів на будівництво молочнотоварних ферм з державного бюджету, скасування експортного мита при експорті ВРХ сільгосппідприємствами.

Традицією останніх років стало те, що політичні сили приходять до влади, не маючи чітких планів розвитку країни. Ми хочемо допомогти майбутній коаліції і уряду у формуванні чітких, зрозумілих і реалістичних аграрних пріоритетів, щоб не витрачати час на розробку чергових концепцій і програм.

З більшості позицій ми готові запропонувати не лише бачення, а й проекти нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію наших ініціатив.

 Фото ЕП

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: