Пільги для волонтерів

Пільги для волонтерів

Багатьом здалося, що податок на добро, як його інколи називають, скасовано, і питання вичерпане. Насправді це не так.
Вівторок, 21 жовтня 2014, 15:41
Оксана Продан, народний депутат, фракція УДАР

2 вересня парламент прийняв ініційований президентом законопроект, який звільняє волонтерів від оподаткування.

Багатьом здалося, що податок на добро, як його інколи називають, скасовано, і питання вичерпане. Насправді це не зовсім так.

Значна частина закону почне працювати лише після прийняття урядом відповідних постанов.

Так, закон звільняє від оподаткування закупівлю спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів.

Реклама:

Однак звільняє лише ту продукцію, яка міститься у переліку, визначеному Кабінетом міністрів. Іншими словам, немає переліку - плати податки.

Те саме стосується створення реєстру волонтерів. У законі реєстр є, але цього замало. Потрібен документ, який визначить принципи і механізми його створення.

Тобто є звичайна бюрократична робота, без якої закон не запрацює. Враховуючи його суспільну вагу, часу на бюрократичну тяганину у нас нема. Чим швидше будуть прийняті необхідні документи, тим краще. Що для цього потрібно?

По-перше, суспільна увага. Не секрет, що волонтерський рух стомився. Війна триває не перший місяць, державний апарат кволо реагує на виклики, через проблеми в економіці можливості українців допомагати армії зменшуються.

Закон вирішує частину питань. Громадські організації, активісти, депутати, урядовці повинні зробити все, аби він запрацював уже найближчим часом. Також потрібен кінцевий термін, коли будуть прийняті необхідні документи. Гаяти час - велика розкіш в умовах, у яких живе Україна.

По-друге, важливо, щоб під час підготовки документів були враховані всі нюанси волонтерської роботи. Віддати все на відкуп чиновникам - не найкраще рішення. Існує ризик, що підготовлені ними рішення будуть надто громіздкими. Для цього потрібно включити в робочу групу волонтерів та врахувати їх пропозиції.

Ці пропозиції уже готові. Я надіслала депутатські звернення у Міністерство фінансів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Мінрегіонбуд, які є головними виконавцями з розробки підзаконних актів, з проханням розглянути їх і залучити до роботи представників волонтерських організацій.

Це ще не все. Треба визнати: єдиної політики щодо тих, хто постраждав у результаті бойових дій і потребує допомоги з боку держави, поки що нема. Кілька законопроектів досі чекають розгляду у парламенті. Уряд досі не прийняв порядок виплати компенсацій середнього заробітку мобілізованим на військову службу.

Масштаби проблеми та її можливі наслідки не допускають пошуку виправдань. Держава давно в боргу перед волонтерами, і не лише перед ними. Саме тому уряд повинен зробити все, щоб не збільшувати цей борг.

 Волонтер Тетяна Ричкова зі своїм чоловіком - добровольцем 25-ї військово-десантної бригади. Невдовзі після знімання він загинув. Фото із сторінки Тетяни Ричкової у Facebook

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: