Як контролювати бюджет

Як контролювати бюджет

У 2013 році столична адміністрація витратила 3,4 млрд грн на "розвиток міста". Був то розвиток міста чи розвиток чийогось бізнесу - хто його знає?
Четвер, 5 червня 2014, 10:04
Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна"

Ну що: столичні вибори відбулися - корупціонери залишилися.

Позитиву тут мало, але присутність яскравих злодіїв у "молодій команді" - це реальний стимул нарешті почати ефективно пильнувати бюджети.

Так-так, не покладатися на добрих депутатів з чесними очима, а власноруч у щоденному режимі займатися "винесенням мозку" бюджетним "корсарам".

Як це можна зробити? Ось кілька практичних ідей для громадських активістів.

Реклама:

1. Говорите про казнокрадство? Говоріть про втрачені можливості. Інтернет переповнений інформацією про корупційні дії з фактами та цифрами.

Однак коли мені кажуть, що якийсь злий дядько вкрав багато мільйонів, єдине, що мене турбує, що це не я такий вправний.

Ставлення змінюється, коли виявляється, що на ті гроші можна було прокласти добрий асфальт перед моїм будинком чи нарешті замінити ті чортові теплові труби у дворі - раз і на двадцять років наперед. Тому порівнюйте вкрадені гроші з реальними потребами людей, тоді вас почують.

2. Інвентаризуєте проблеми. Щоб показати, наскільки далека влада від життя звичайних людей, вивчіть проблеми вашої околиці.

Поговоріть з людьми, складіть список і розставте пріоритети. З одного боку, цей список розповість, що реально турбує людей, а з іншого - з цим переліком можна щомісяця підходити до свого депутата та мера і ставити купу незручних питань, бажано - перед телекамерами.

3. Перепишіть бюджет. У 2013 році КМДА витратила 3,4 млрд грн на "розвиток міста". Був то розвиток міста чи розвиток чийогось бізнесу - хто його знає?

В умовах чиновницької монополії на казну це питання буде без відповіді. Саме тому потрібно показувати альтернативу. Хіба у вас нема ідей, як витратити кілька мільярдів на місто? От і подивимось, хто кращий господар: містяни чи Київрада.

Ще недавно Арсенію Яценюку доводилося ходити у Київраду через вікно... Фото Тетяни Ніколаєнко

4. "Кошмарте" чиновників. Жодне корупційне діяння не може відбутися без дотримання усіх формальних процедур. Тобто під кожним корупційним документом стоїть чийсь підпис. Звичайно, ця людина не обов'язково головний злодій, але вона не могла не знати, що коїть.

Давайте зробимо так, щоб кожен такий підписант знайшов свою заслужену винагороду: скаргу в прокуратуру, увагу до майнового стану, судові позови, пожиттєву цікавість у пресі, почесне місце на сайті skoty.info.

Такі кроки можуть пожвавити розмірене життя будь-якого дрібного корупціонера, а без доброї волі цих гвинтиків не запрацює жоден корупційний механізм.

5. Тролінг "під каштанами". Нарешті, у бій ідуть "бабусі Черновецького". Ні для кого не секрет, що чимало киян зовсім не переймаються високими матеріями і голосують за принципом "гречки" чи "100 грн під агіткою".

...а саму Київраду "охороняли" неговіркі тітушки. Фото Тетяни Ніколаєнко

Переконувати їх, що це погано, нема сенсу. Ну і чудово! Давайте розкажемо цим людям, скільки "гречкосії" залишають краденого собі, а скільки роздають їм.

Саме так - піднімаємо ставки! Жадібність - дивовижне почуття, бабусі не підведуть.

Для чого це все? Відповім. Все, що відбувається в політиці, - заради одного: бюджетів. Як сказав невідомий автор, "вони затіяли цю війну, щоби ми ніколи не дізналися, скільки вони вкрали".

Дивімося "в корінь": чим більше проблем ми створимо крадіям наших податків, тим швидше вони збанкрутують - політично і фінансово.

Кілька навіжених активістів нічого не змінять, але невже ми так швидко забули, що таке крапля в океані?

Фото Anastasia Galushko

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: