Час купувати

Час купувати

Чіткого розуміння, коли життя в Україні увійде у нормальне русло, в інвесторів нема. Однак вони сподіваються, що це відбудеться до кінця 2014 року.
Понеділок, 23 червня 2014, 16:58
Мирослав Табахарнюк, голова наглядової ради спеціалізованого оператора ринку злиття та поглинання компанії "МТ-інвест", заслужений економіст

Як ми знаємо, Буратіно виявився живим, незважаючи на сумніви "лікарів".

Те саме можна сказати і про ринок злиттів та поглинань України у другому кварталі 2014 року.

Гучних трансакцій на тлі військових дій на сході країни, звичайно, ніхто не чекав, але повного завмирання процесів не відбулося.

Деякі трансакції тривали за інерцією ще з першого кварталу і навіть з 2013 року. Наприклад, завершення придбання "Альфа груп" 99,77% акцій українського "Банку Кіпру" у Bank of Cyprus Group.

Реклама:

Інші рішення були прийняті саме під впливом ситуації в країні, наприклад, рішення КамАЗу продати український бізнес.

"Лукойл" переклав активи "з однієї кишені в іншу", продавши бізнес у Криму одній із своїх компаній з російською пропискою.

Західні інвестори продовжували залишати Україну.

Італійська Gruppo Campari продала Одеський завод шампанських вин, одного з найбільших виробників шампанського в Україні, яким володіла п'ять років. Покупцем стала компанія "Вінфорт", яка імпортує в Україну алкоголь під торговими марками Тeacher's, Vana Tallinn, Jim Beam, Ardmore.

Деякі політичні події другого кварталу можуть спричинити великі трансакції у 2014 році або у 2015 році. Йдеться про обіцянку Петра Порошенка продати свої активи у разі перемоги на виборах президента.

Будемо стежити, продасть Порошенко активи стратегічним інвесторам чи проведе номінальний продаж або переведення активів на членів родини.

Найбільш активним сектором був банківський. Компанія "Смарт-холдинг" (Київ), яка у лютому 2013 року домовилася з російським банком ВТБ про купівлю у нього "БМ банку" (Київ), відмовилася від придбання установи.

Ця відмова, введення НБУ тимчасової адміністрації у кількох банках, початок ліквідації Брокбізнесбанку і "Форуму" свідчать про складну ситуацію у секторі.

Це означає, що банки у скрутній ситуації невдовзі можуть змінити власників. Звичайно, якщо власники погодяться продати проблемні активи із значними дисконтами. Складні політичні відносини між Україною та Росією змусили український Приватбанк продати свою російську "дочку" Москомприватбанк.

Фото dt.ua

Втім, відбувався не лише відплив західних акціонерів з України.

У сфері інформаційних технологій сталося придбання одеської компанії SoftTechnics, яка займається розробкою мобільних додатків та ігор, чиказькою Intersog. Щоправда, чиказька компанія була заснована вихідцями з Одеси.

Ще одна тенденція другого кварталу - українські компанії почали готуватися до майбутньої більш тісної співпраці з Європою. До M&A реструктуризація або формалізація підрозділів компаній не має прямого стосунку, однак певні дії компаній свідчать, що після нормалізації ситуації в країні вони будуть готові діяти.

За інформацією фахівців "МТ-інвест", кілька компаній готується залучити фінанси на розвиток. Не виключається можливість використання цих коштів на придбання активів в Україні або за її межами.

Власники та топ-менеджери компаній, які готуються до активних дій після стабілізації ситуації в країні, стверджують: інвестиції в Україну почнуть надходити тоді, коли інвестори зрозуміють, що грошам нічого не загрожує.

Хоча чіткого розуміння, коли життя в Україні увійде у нормальне русло, нема, але є сподівання, що це відбудеться до кінця 2014 року.

Одеський завод шампанських вин. Фото wikimapia.org

Тимчасом ситуація в економіці залишається складною. ВПП країни знижується, оскільки єдиною галуззю економіки, де експерти бачать можливе невелике зростання, є сільське господарство. Всі інші або стагнують, або падають.

У такій ситуації вартість українських активів не може бути високою. Навіть після стабілізації внутрішньої ситуації вони не дорожчатимуть, поки інвестори не побачать оздоровлення економіки.

Отже, якщо є можливість зачекати з продажем активів, це варто зробити, а за цей час підготувати бізнес до продажу, розробити стратегію його розвитку і підвищення конкурентоспроможності.

Для тих, хто планує розвивати бізнес через придбання активів, цей час найбільш сприятливий для купівлі з огляду на ціну і велику кількість вимушених продажів.

Навіть у складних умовах цікавими секторами для M&A після стабілізації ситуації в країні будуть альтернативна енергетика та енергоефективність з метою зниження залежності від російського газу, сільське господарство та виробництво продуктів з перспективою виходу на європейські ринки, інформаційні технології, ліки.

Активною залишатиметься і банківська сфера. Основним рушієм буде консолідація проблемних активів.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: