Україна - єдина

Україна - єдина

Енергогенеруючих потужностей Криму недостатньо для забезпечення власних потреб. Майже 50% електроенергії постачається в АРК з інших генеруючих компаній через об'єднану систему.
Субота, 15 березня 2014, 16:39
Едуард Ставицький, екс-міністр енергетики і вугільної промисловості

Я твердо переконаний, що жодна країна не повинна посягати на цілісність іншої. Крим - це Україна.

Завжди підтримую формат діалогу для вирішення усіх питань.

Ми живемо у 21 столітті, до цього часу у світі відбулося чимало війн, де загинуло багато людей, тому ми не повинні дозволити збільшити кількість жертв тільки через те, що не можемо домовитися.

Навіть у таких непростих і важливих для нас питаннях як віросповідання, мова, національність, ментальність можна знайти порозуміння. І що прикро вражає, ми стаємо свідками подвійних стандартів у нашій державі з усіх сторін.

Реклама:

Втратити частину країни тільки через те, що керівництво країни не приймає рішень, зволікає, вважаю неприйнятною та безвідповідальною позицією. Україна - на порозі війни. Час зупинити безчинства та проявити мужність, гідність, мудрість.

Енергетична незалежність

Під час мого керівництва Міненерговугіллям було затверджено Енергетичну стратегію України. Розробка покладів вуглеводнів на шельфі Чорного моря є частиною цієї стратегії, адже це зменшило би залежність від російського газу.

Шлях до енергетичної незалежності тривалий, але якщо тупцювати на місці, то ми ніколи не досягнемо мети. Переконаний, найголовніше зараз - це нарощувати видобуток власного газу.

Зараз Україна видобуває більше 20 млрд кубів газу щорічно. Щоб збільшити цей показник, мною була розроблена концепція залучення інвестицій у нафтогазову галузь та підписано низку інвестиційних угод з потужними провідними компаніями - Shevron Ukraine B.V, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Exploration.

Зокрема, наприкінці 2013 року було підписано угоду про видобуток газу на мілководному шельфі у Керченській протоці між Україною та компаніями Eni (Італія), Electricite de France (EDF, Франція).

Крім того, була підготована до підпису угода про видобуток палива на глибоководному шельфі ділянки "Скіфська" з компанією Exxon Mobil Exploration and Production Ukraine B.V.

За попередньою оцінкою незалежних фахівців, на цих ділянках очікується видобуток до 15 млрд кубів газу на рік.

Переконаний, що від імплементації та втілення в життя цих угод залежить не тільки енергетична незалежність нашої країни, а навіть незалежність України. Проте кризова ситуація в Криму поставила під загрозу залучення іноземних інвестицій для розробки Чорноморського шельфу та видобутку вуглеводнів.

Єдина енергетична система України

Наша енергетична система об'єднана, і Крим є важливою її складовою. Однак енергогенеруючих потужностей у Криму недостатньо для забезпечення власних потреб. Майже 50% електроенергії постачається у Крим з інших генеруючих компаній через об'єднану систему.

Далеко не всі кримчани мріють про "русскій мір"

Ситуація, що склалася на півострові, безумовно, вплине на стан об'єднаної енергосистеми. Будуть негативні фінансові наслідки, але передусім постраждає саме Крим, його населення, а в кінцевому підсумку - усі жителі України, оскільки енергокомпанії перекладуть свої збитки на споживачів.

Крим не може бути незалежним в електроенергетичній галузі, проте потенціал Криму щодо власного видобутку газу високий. І навіть сьогодні є можливість на 100% забезпечити потреби як населення, так і підприємств на півострові.

Економіка півострова

Відомо, що Автономна республіка Крим є на 70% дотаційним регіоном. Для функціонування його економіки потрібні чималі кошти. Тільки невеликий відсоток населення може забезпечити себе за рахунок курортного сезону - усі степові підприємства нерозривно пов’язані з континентальною Україною.

Справді, підписано низку угод щодо видобутку газу між інвестиційними компаніями. На мою думку, їх не можуть скасувати, але досить висока імовірність "замороження" даних проектів у зв’язку з напруженою ситуацією у Криму.

Вірю, що Крим не від’єднається. Ми не маємо права втратити частину України. Це час для виважених рішень та рішучих дій. Зволікання прирівнюється до безвідповідальності. Потрібно, щоб жителі Криму почули про підтримку усієї України та зрозуміли, що ми усі важливі для своєї країни.

Так, Україна переживає непростий час, але від’єднання не вирішить проблемних питань. Ніхто за нас не вирішить наших проблем. Це повинні усі чітко усвідомлювати.

Я переймаюся енергетичним питанням України незалежно від того, чи перебуваю на керівній посаді. Як звичайний громадянин України продовжую працювати над цим. Ціна на газ повинна бути питанням економічним, а не політичним. Проте зараз найважливіше завдання - зберегти Україну цілісною і працювати на її благо.

Як громадянина України мене дуже непокоїть те, що відбувається у Криму. Україна - цілісна територія, Крим - її перлина. Ми єдина країна, тому військове втручання іншої країни на нашу територію неприйнятне взагалі.

Ми дуже різнобарвна країна, у нас живуть люди різних віросповідань, різної ментальності, культури, люди, які, вважають рідними різні мови. Однак є те, що нас усіх об’єднує: ми любимо нашу країну, у нас одна батьківщина - Україна.

Переконаний, що усі прагнуть одного: миру, цілісності та єдності.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: