Операція "валютні ножиці"

Операція "валютні ножиці"

Тепер курс валют визначатиме "чорний ринок". Якщо не буде політичної стабілізації та зовнішніх валютних кредитів, звичайні українці навряд чи зможуть купити долар дешевше 10 грн.
Понеділок, 10 лютого 2014, 11:16
Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна"

Наші економічні стратеги, як завжди, зробили геніальний хід.

Спочатку, на фоні драматичних політичних подій, на міжбанківському ринку невідомо звідки береться неймовірний попит на валюту.

У деякі дні обороти на міжбанку сягають 5 млрд дол, коли в середньому вони не перевищують 1,2 млрд дол.

Причому населення по обмінних пунктах не бігає, і банки в широкій масі цього попиту теж не бачать. Тобто попит на валюту йде десь у дуже вузькому місці.

Реклама:

Банкіри говорять, що на міжбанку "роблять погоду" всього кілька гравців, які на початку лютого розганяють курс до 9,4 грн за дол.

Після такого стрибка населення звертає увагу на валютний ринок. Починаються розмови про валютну паніку і потенційний масовий відплив депозитів.

При цьому купити валюту у банках можна у дуже обмеженій кількості, переважно тільки якщо її хтось щойно здав. Якщо потрібна велика сума - для більшості звичайних громадян це неможливо зробити навіть на замовлення.

На цьому фоні НБУ ухвалює сумнівну постанову, яка фактично обмежує доступ до валютного ринку для частини українців. Наступний день на міжбанку обмінний курс провалюється до 8,5 грн за дол, а регулятор навіть оголошує про перехід до гнучкого курсоутворення. Ситуація ніби стабілізувалася.

Однак що ми маємо на виході після таких "гойдалок"? НБУ фактично створив "ножиці цін" на валютному ринку. Регулятор своєю постановою виділив групу громадян, для яких продовження нормальної роботи з валютою тепер можливе тільки через "чорний ринок", тобто з доплатою комісійних посередникам.

В іншому випадку вони або взагалі не можуть купити валюту, або це буде займати надто багато часу. З іншого боку, ця постанова не виключає можливості для обраних посередників оперативного доступу до валютного ринку.

Тобто варіанти для купівлі валюти залишаються, але вони будуть доступні не для усіх. Як у "добрі" радянські часи. При цьому ззовні все виглядає дуже пристойно: на міжбанку курс стабільний, в обмінниках черг не буде, бо купувати не буде чого.

Глава НБУ Ігор Соркін. Фото investgazeta.net

Що буде далі? А далі буде розгортатися білоруський сценарій 2011 року. За кілька тижнів наростить силу "чорний ринок" валюти, на якому матимуть маржу наближені до НБУ структури - інакше валюту не дістати.

Саме на "чорному ринку" і буде визначатися реальна ціна долара. В умовах перманентного дефіциту валюти гривня і далі знижуватиметься. Якщо не буде ні політичної стабілізації, ні зовнішніх валютних кредитів, звичайні українці навряд чи зможуть купити валюту дешевше, ніж по 10 грн за дол.

Фото на головній mbelie.myftp.org

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: