Стережіться дикого форексу

Стережіться дикого форексу

У неліцензованих конторах є люди, які моніторять торгівлю кожного клієнта. Як тільки бачать на його рахунку прибуток, роблять все, щоб він його втратив.
Четвер, 17 жовтня 2013, 10:51
Вікторія Ковальова, журналіст

Реклама форексу на телебаченні, в метро, на білбордах в Україні зашкалює.

Форекс - це міжнародний валютний ринок, учасники якого заробляють на різниці курсів світових валют, а трейдери - це інвестори, які здійснюють такі операції.

Деякі компанії заманюють новачків обіцянками покласти безкоштовно 100 дол на рахунок. Прогнозують захмарні прибутки, акцентують увагу на можливості торгувати у зручний для них час, приваблюють кар'єрними можливостями.

У той же час ті, хто зазнав фіаско на форексній ниві, стверджують, що у дилінгових центрах часто-густо діють "заслані козачки".

Реклама:

Своїми порадами вони допомагають довірливим клієнтам спочатку заробити кільки сотень доларів, а потім - позбутися своїх кровних. Діяльність таких добровільних помічників межує з шахрайством.

Повчальною для молодих та заповзятих може бути історія про одного спритника з Маріуполя, який взявся "допомогти" порадами щодо здійснення торгових операцій київському трейдеру-початківцю.

"Головне - за будь-яких обставин залишатися людьми", - повчав він юного друга в електронному листуванні. Коли ж той втратив 20 тис грн зі свого рахунку, "наставник" назавжди зник з поля зору.

"Я маю чимало знайомих, які програли на форексі великі гроші, і жодного, який би виграв. Люди, які на форексі виграли, є підставними "ляльками", - вважає президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак.

Фото adme.ru

В Америці позабіржовий форекс заборонили у жовтні 2011 року. Тепер американські брокери зобов'язані проводити всі угоди на біржі. "В Україні і Росії таких законів нема, тому сюди ринули вигнані з Америки гравці. Для них це чи не єдиний майданчик для заробітку", - пояснює Козак.

В Україні форекс ніхто не контролює - ні Нацбанк, ні Нацкомфінпослуг, ні Комісія з цінних паперів та фондового ринку. Остання не вважає форекс цінними паперами. Міліція теж не діє - ці компанії іноземні, а в Україні працюють їх представництва. Хорошу ідею - торгівлю на ринку світових валют - в Україні спаплюжили.

"Торгівля на фондовому ринку і на форексі дуже схожа. Однак трейдинг на форексі в Україні пропонують переважно неліцензовані компанії - "кухні". Вони не виводять угоди на реальний ринок, а показують якісь курси валют і змушують трейдерів отримувати збитки. Всі гроші клієнтів залишаються у них", - пояснює Козак.

Фото adme.ru

У неліцензованих форексних конторах є кілька людей, які моніторять торгівлю кожного клієнта. Як тільки бачать на його рахунку прибуток, роблять все, щоб він його втратив. Наприклад, затримують виконання ордерів, тобто наказ "купити або продати", або викривляють хід торгів та індикаторів.

Далі клієнтські кошти виводяться в "казан" для власника форексної контори.

За відсутності державного контролю українські трейдери самі вирішують, що для них цікавіше - форекс чи фондовий ринок, де операції відбуваються на біржі. На користь форексу - суттєве падіння акцій на вітчизняному фондовому ринку.

Втім, у світі послуги форексу часто надають брокерські компанії фондового ринку. Там ці торги виводяться на фондову біржу, а брокеру все одно, з якою біржею працювати: валютною чи фондовою.

Фото adme.ru

Експерти зауважують: інвестування у фондовий ринок має сенс, бо підприємства працюватимуть і приноситимуть дохід з акцій або облігацій. На форексі ж інвестування відсутнє. На цьому ринку за рахунок однієї валюти можна купити іншу. Можна "сидіти" рік у тій валюті, яка теж підвладна інфляції.

Передбачливі американці, наприклад не "сидять у доларах", а інвестують їх. Купуючи чужу валюту, українці кредитують чужу країну.

З грошей, що надходять від трейдерів у вітчизняні брокерські компанії фондового ринку, професіоналам залишається лише 0,1-0,2% від цієї суми. За такі малі гроші учасники ринку цінних паперів не можуть дозволити собі дорогу рекламу.

Слід пам'ятати: солодка цукерка у золотій обгортці може виявитися гіркою пілюлею.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!