"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Енергетичний тероризм

Енергетичний тероризм

Коли посланці світла легким рухом руки повертають рубильник, до споживача приходить розуміння, що таке кінець світу.
Четвер, 3 січня 2013, 13:11
Ігор Кухарчук, голова правління чернівецького міського Центру захисту приватних підприємців

Кінець світу замовляли? Ні? А кінець світла? Тоді ми йдемо до вас.

Не дивуйтесь, наступним можете бути саме ви, тому що право монополіста у нас святе, а в поєднанні з приватною власністю - двічі.

Мова йде про "Чернівціобленерго", точніше - про його структурний підрозділ Чернівецький РЕМ.

Щомісяця споживач електроенергії - приватний підприємець навідується у РЕМ, щоб повідомити, скільки він її спожив. Наприклад, в середньому він витрачає 300-400 кВт і на листопад замовив ті ж 400 кВт.

Реклама:

Однак через холодну погоду він вмикав камін і спожив 500 кВт, а отже - став енергетичним вампіром. "Витягнув" з РЕМ енергії більше, ніж замовив.

Тимчасом для РЕМ закон збереження енергії перетворюється в закон збереження грошей - за спожиту електроенергію слід розраховуватися вчасно.

В разі несплати у визначений термін буде нараховуватися пеня за кожен день прострочення, а у випадку перевищення договірних величин споживання - санкція у вигляді двократної вартості різниці між спожитою і договірною величинами згідно із статтею 26 закону "Про електроенергетику" із змінами і доповненнями.

При несплаті упродовж п'яти банківських днів підприємству буде припинено подачу електроенергії без додаткового попередження - згідно з умовами договору. Підстави - "Правила користування електричною енергією", постанова уряду номер 473 від 16 червня 2005 року та його ж розпорядження від 7 квітня 2001 року №133.

Звісно, споживач сам винен. Йому "пропонували" послуги інші енергопостачальні компанії, "пропонували" різні варіанти угоди, але ж ні.  Він вперто підписує невигідний йому договір, який пропонує РЕМ, що на вулиці Прутській у Чернівцях.

Фото livejournal.ru 

Наступного місяця підприємець вирішує себе підстрахувати. Камін не вмикає, каву не варить. Виходить 216 кВт електроенергії за ліміту 400 кВт. Далі починається найцікавіше. За договором йому виставляють авансовий платіж на 400 кВт. Як в ресторані: не пив? Треба було пити!

В рахунку за грудень вказано 454,42 грн, то й авансового платежу за січень чекають стільки ж. Підприємець враховує переплату попереднього періоду - 100,59 грн і платить 200 грн. В сумі виходить 300,59 грн. І представники РЕМ вже не просто йдуть до підприємця, а біжать. А як же інакше?

Бажання споживача для постачальника - закон. Він же замовляв кінець світу, тобто кінець світла. В наряді на відключення фіксують: заборгованість - 0 грн, борг за авансовий платіж - 153,826 грн. Це такі приколи (проколи) системи.

Коли посланці світла легким рухом руки повертають рубильник, до споживача приходить розуміння, що таке кінець світу. До того ж, вона втрачає 232,94 грн. Саме стільки коштує послуга підключення абонента до мережі.

Борг за авансовим платежем підприємець сплачує, за підключення - теж. Тішить, що хлопці-електрики - чесні, ввічливі і безкомпромісні люди. Начальство сказало відключити - і крапка. Вони молодці, премію до свят заслужили.

Правила і закони творять люди. Може, настав час їх переглянути?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!