Золото нації на благо можновладців

Золото нації на благо можновладців

Виходить, старі борги покриваються лише новими позиками. Заручниками такої політики є громадяни: вже зараз кожен українець винен міжнародним кредиторам 13 тис грн.
Вівторок, 11 грудня 2012, 10:06
Павло Петренко, керівник юридичного департаменту Об'єднаної опозиції "Батьківщина", народний депутат

З моменту приходу до влади біло-блакитної команди українців чи не щодня годують такими лозунгами, як "покращення вже сьогодні" та "стабільність досягнута".

І чи не щодня ми спостерігаємо справжні результати подібних заяв: статки провладної верхівки сягнули неймовірних досі висот, а кожен міністерський чиновник - мільйонер, якщо ж ні - то біла ворона.

От тільки рецепт подібних результатів жахливий - з кишень українців витягують останні копійки, а для самої країни активно продовжують рити боргову яму, дна якої вже не видно. Саме на боргах хотілось би зупинитися детальніше, і тут в нагоді стане недавно ухвалений бюджет на 2013 рік.

Так, в головному кошторисі країни задекларовано доходів трохи більше 361 млрд грн. І, як не раз заявляв Микола Азаров, це оптимістичні прогнози. Тобто країна отримає цю суму тільки за умови розвитку економіки і збільшення робочих місць.

Реклама:

От тільки такі прогнози видаються сумнівними. Рівень промислового виробництва останнім часом зменшується в середньому на 4% щомісяця, а урядовий прогноз рівня інфляції значно занижений порівняно з реальним показником.

Крім того, у 2013 році доходи бюджету затверджені на 3% менші від показників 2012 року. І, повторюся, це оптимістичний прогноз розвитку економіки.

Однак повернімося до боргів. У 2012 році для погашення і обслуговування боргу передбачено 116 млрд грн. Тобто фактично третина дохідної частини бюджету піде на повернення старих боргів. Можновладці не приховують: такі платежі фінансуватимуться переважно новими кредитами.

Так, наступний рік стане рекордним за обсягом запозичень - вони повинні сягнути 130 млрд грн, що на 32 млрд грн більше, ніж в цьогоріч.

Таким чином, виходить, що старі борги покриваються винятково новими запозиченнями. Заручниками такої ситуація є Україна та її громадяни: вже зараз кожен українець винен міжнародним кредиторам більше 13 тис грн.

Відверту оцінку такому стану справ дало агентство Reuters: "Бюджет з високим дефіцитом на 2013 рік, великі борги та відкладені кредити Міжнародного валютного фонду збільшують ризики стабільності в Україні".

Фото Михайла Марківа

І на довершення - недавня заява НБУ щодо розміру золотовалютних резервів країни.

Зокрема, в листопаді вони зменшилися на 5,5% до 25,3 млрд дол. При цьому тенденція "схуднення" резервів спостерігається вже не перший рік.

Тут варто наголосити, що саме обсяг золотовалютних резервів посідає одне з головних місць в оцінці економічного стану країни, її стійкості до впливу криз.

Для цього Міжнародний валютний фонд навіть розробив спеціальну формулу: золотовалютні резерви повинні покривати обсяг тримісячного імпорту країни.

Менше - це критичний рівень та висока ймовірність дефолту країни.

А тепер увага: за оцінками МВФ золотовалютні резерви України в кінці 2012 року скоротяться до 2,6 місяця імпорту. І це при тому, що в кінці 2011 року цей показник становив 3,6, а в кінці 2010 року - 4,2.

Тим часом можновладці заради власного збагачення все далі і далі штовхають країну у боргову залежність, навіть не замислюючись щодо можливих наслідків.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: