"Ми не відморозки, а банкіри, тому нападу не буде"

"Ми не відморозки, а банкіри, тому нападу не буде"

Одного березневого вечора до засновника компаній біля його будинку підійшли троє невідомих осіб і почали "мурчати" в стилі 1990-х. При цьому вони перелічили всі події, що відбулися раніше: злам скриньки, погрози по телефону, візити міліції.
Понеділок, 6 серпня 2012, 12:57
Андрій Ялоха, власник та директор ТОВ "Юридична фірма "Ворон", ТОВ "Перша колекторська компанія" та ТОВ "АстроФінанс"

Якщо ви вважаєте, що банки в Україні займаються винятково банківською діяльністю, то ви глибоко помиляєтесь: на базі деяких утворюються організовані злочинні групи.

Фінансова криза 2008 року змусила багатьох клієнтів комерційних банків по-новому подивитися на співпрацю з фінансовими установами, в тому числі з тими, що мають іноземних власників та іноземних керівників.

Настала черга позбавитися ілюзій колективам та власникам ТОВ "Перша колекторська компанія" та ТОВ "Юридична фірма "Ворон", які більше трьох років надавали і надають юридичні послуги ПАТ "Універсал банк".

Кілька років співпраця між компаніями та банком була конструктивною. Проте з червня 2011 року керівництво банку почало вимагати від компаній переукласти діючі договори про надання юридичних послуг на нових умовах. Аргументовані заперечення та компромісні пропозиції компаній не розглядались.

Реклама:

Починаючи з березня 2012 року від власника компаній незаконно, із застосуванням кримінального тиску, вимагають розірвати діючі договори компаній з банком і повернути всі справи боржників у банк, що призведе до втрати кожною з компаній комісійної винагороди в розмірі кількох мільйонів гривень.

У лютому 2012 року у засновника компаній було зламано електрону поштову скриньку, з якої вкрадено все листування та персональні дані адресатів. Створено схожу за назвою з ім'ям засновника компаній електрону скриньку та фіктивний сайт з недостовірною інформацією, яка компрометує засновника компаній.

Невідомі особи почали розсилати листи з фіктивної електронної поштової скриньки на адреси контрагентів засновника компаній з пропозицією зайти на начебто його сайт. Також кібер-злочинці перехопили контроль над сторінкою засновника компаній в соціальній бізнес-мережі LinkedIn.

Стали надходити анонімні дзвінки з погрозами на мобільний телефон засновника та стаціонарний телефон співзасновника ТОВ "Юридична фірма "Ворон", телефон особи, яка веде в компаніях бухгалтерський облік, та на телефон одного з орендодавців компаній у Чернігові.

Невідомі вимагали від засновника компаній самостійно розірвати договори з банком, а від партнерів та співробітників - припинити співпрацю із засновником компаній.

У березні до офісів компаній, розміщених в Оболонському районі Києва, почали приходити співробітники податкової міліції Оболонського району та ДСБЕЗ із запитами на видачу комерційної інформації та оригіналів документів компаній.

Запити податкової міліції містили біля десятка порушень норм податкового законодавства. Вони були складені так, що могли бути направлені будь-якій юридичній особі на підставі, що вона мала фінансово-господарські відносини з будь-якою юридичною особою: змінюй назви в шаблоні і розсилай, кому заманеться.

Фото malyshev.com

Запит, підготовлений співробітником ДСБЕЗ, був дивний. Підстава для його направлення - наявність в провадженні відділу справи контрольно-спостережного провадження за лінією "Боротьба з хабарництвом, корупцією. Органи влади".

За три роки роботи компаній жодний представник правоохоронних або контролюючих державних органів не відвідував офіси компаній і не надсилав жодних запитів. А тут впродовж двох тижнів одразу кілька візитів з двох силових структур із запитами про надання інформації та оригіналів документів компаній за надуманими приводами.

Увечері 16 березня до засновника компаній біля його будинку підійшли троє невідомих осіб і почали "мурчати" в стилі 1990-х. При цьому вони перелічили всі події, що відбулися раніше: злам скриньки, погрози по телефону, візити міліції.

Невідомі зазначили, що всі проблеми були організовані безпосередньо ними, і що це тільки початок. При цьому попередили, щоб засновник компаній не звертався до міліції, бо їх "старший" закінчив Академію МВС і в нього там багато високопосадових друзів. Вони вимагали, щоб до 22 березня компанія розірвала договори з банком.

В наступні кілька днів засновнику постійно телефонували з погрозами. Невідомі знали, що він не був у банку і наголошували: якщо він не пристане на їх пропозицію, його скалічать або вб'ють.

Хтось з працівників банку координував дії злочинців. Це могли бути лише дві особи, до яких засновник компаній повинен був звернутися, якби пристав на незаконні вимоги осіб, що погрожували йому розправою.

Перш за все, це начальник управління судового врегулювання дебіторської заборгованості банку Ю. Мандзюк та директор департаменту з управління дебіторською заборгованістю банку О. Лугова.

Засновник компаній був дуже стурбований з приводу своєї безпеки, тому 22 березня 2012 року подав відповідну заяву до Оболонського РУ Києва.

Того ж дня засновник прибув у департамент з управління дебіторською заборгованістю банку і на зустрічі з Мандзюком та Луговою заявив про готовність розглянути питання щодо припинення співробітництва компаній з банком.

Працівники банку чекали на такий розвиток подій і почали жваво та радісно обговорювати це питання. Проте радісні емоції змінились на розгубленість після того, як їм було повідомлено, що це може відбутися тільки в рамках діючих договорів.

Вони попросили, щоб це звернення було оформлено письмово та направлено на розгляд керівництву банку, що і було зроблено.

Заступник голови правлінння Universal Bank Фотіос Сарді. Фото most-dnepr.info

28 березня 2012 року банк в особі першого заступника голови правління О. Волоха та директора департаменту з управління дебіторською заборгованістю О. Лугової запропонував компаніям розірвати договори, уклавши перед цим додаткові угоди, за якими кожна з компаній повністю позбавлялася комісійної винагороди у розмірі кількох мільйонів гривень.

Компанії відмовилися від цієї пропозиції. Після цього тиск на засновника посилився.

До офісу стали навідуватися особи кримінальної зовнішності, розшукуючи засновника, надходили телефонні дзвінки з погрозами від колектора В. Голуба - директора ТОВ "Агенція комплексного захисту бізнесу "Дельта М", відбувалися нічні візити працівників міліції на квартиру засновника, телефонували несправжні представники чи то податкової міліції, чи то податкової інспекції для начебто вручення запитів.

Іншому засновнику погрожували по стаціонарному телефону.

За всіма цими фактами засновник подав заяви до Оболонського РУ Києва. Проте всі вони дивним чином потрапляли на розгляд до співробітника ДСБЕЗ Оболонського РУ, який до того безпосередньо брав участь у кримінальному тиску на засновника. Саме він навідувався до офісу компаній з незаконними запитами.

Тут одне з двох: або чудо, або фокус.

Впродовж трьох місяців належної перевірки за викладеними у заявах фактами не проводилось, кримінальної справи порушено не було, а тиск на засновника компаній не припинявся. Саме про такий розвиток подій засновника попереджали злочинці.

До речі, в минулому колектор В. Голуб закінчив Академію МВС. Не виключено, що саме на нього посилалися невідомі, які погрожували засновнику компаній розправою.

У червні за результатами розгляду заяви засновника департамент внутрішньої безпеки УВБ Києва повідомив, що в ході перевірки в діях окремих працівників міліції Оболонського РУ Києва виявлено порушення вимог нормативно-правових документів, що регламентують діяльність органів внутрішніх справ.

Вирішується питання про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Для прийняття рішення матеріали перевірки направлено до прокуратури Києва.

Як вдалось з'ясувати засновнику з відкритих джерел, кримінальні дії проти нього здійснювали співробітники ТОВ "Агенція комплексного захисту бізнесу "Дельта М".

Андрій Ялоха. Фото автора

Ця компанія надає банку колекторські послуги більше трьох років. Можливо, вона координувала свої дії із службою безпеки банку і департаментом з управління дебіторською заборгованістю при фінансовій підтримці керівництва установи.

Наразі всі ці факти перевіряють працівники міліції Подільського РУ Києва, куди була подана чергова заява у липні 2012 року.

Засновник стурбований з приводу своєї безпеки - постійно змінює місцеперебування, часто пересувається у супроводі охорони. Особливої надії на правоохоронців він не має, тому змушений зробити ситуацію максимально публічною.

У березні 2012 року під час зустрічі відомого банкіра з одним із керівників банку щодо кримінального тиску на засновника компаній останній сказав: "Мы ж не отморозки какие-то, а банкиры, поэтому физического нападения не будет".

Дуже суперечлива теза, особливо перша її частина.

Довідка

Історія Universal Bank бере початок у 1994 році. З 2006 року банк є частиною міжнародної банківської групи Eurobank EFG Group, яка представлена в Греції, Болгарії, Сербії, Румунії, Україні, Великобританії, Люксембурзі та на Кіпрі.

Загальні активи Eurobank EFG Group становлять 76,8 млрд євро. Група є членом міжнародної банківської групи EFG Grouр, яка присутня у 40 країнах світу.

Голова правління ПАТ "Універсал банк" - громадянин Греції Мілтіадіс Папаніколаоу. Перший заступник - громадянин Білорусі Волох Ігор Олегович. Заступник - громадянин Греції Фотіос Сардіс. (Інформація з офіційного сайту банку.)

ТОВ "Перша колекторська компанія" та ТОВ "Юридична фірма "Ворон" створені та керуються Ялохою А. М. Надають юридичні послуги ПАТ "Універсал банк" із стягнення заборгованості з боржників банку - фізичних осіб в судах та державній виконавчій службі за всіма видами кредитів.

За підсумками 2011 року Національний бізнес-рейтинг визначив, що ТОВ "Перша колекторська компанія" посіла 26 місце в Україні серед підприємств за напрямком "Нотаріальна та інша юридична діяльність". Жодною іншою діяльністю компанії не займаються. Інших клієнтів, крім ПАТ "Універсал банк", не мають.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає точку зору окремо взятого автора на окремо взяту тему. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!