Де межа зниження цін на пальне?

Де межа зниження цін на пальне?

Позитивна для споживачів цінова динаміка не в повній мірі відповідає змінам сировинних цінових індикаторів. Літр А-95-го в Україні повинен коштувати 10,5 грн.
Вівторок, 26 червня 2012, 18:32
Юрій Огірчук, аналітик ринку пального

Впродовж останнього місяця усі ми були свідками поетапного зниження цін на усі марки нафтопродуктів, що, без сумніву, викликало винятково позитивні емоції у автовласників.

Пояснюється така цінова динаміка передусім суттєвим здешевленням нафтової сировини на європейському ринку. Однак ціни на пальне на українських заправках падали не зовсім так, як хотілося б.

Здавалося б, потенціал до подальшого коригування цін у сторону зниження ще є, однак в дію вступив фактор державного регулювання розмірів акцизних зборів з усіх об’ємів палива, що надходить на внутрішній ринок.

То чи дешевшатимуть нафтопродукти і далі?

Реклама:

Сьогодні на внутрішньому роздрібному ринку нафтопродуктів все ще панує тенденція до подальшого здешевлення цін на усі види пального. Тижневі рівні зниження цін у мережах автозаправних станцій становлять, згідно з моніторинговими даними НТЦ "Псіхея", в середньому 0,12-2,12%.

При цьому головну скрипку грають, як і раніше, АЗС, що входять до групи "Приват": "Укрнафта", "Авіас", "Сентоза", ANP.

Лише ці заправники, маючи головним джерелом ресурсного забезпечення єдиний працюючий в країні нафтопереробний завод - Кременчуцький, спроможні на зниження цін відразу на 30 копійок за літр.

Так, 6 червня подібну операцію було реалізовано на ринку дизпального, а вже за тиждень - і в секторі високооктанового бензину А-95. Нині на "приватівських" заправках дизель пропонується по 9,7 грн за літр, А-95-й бензин - по 10,7 грн за літр.

Для порівняння - ціни на дизпальне та А-95-й в інших гравців ринку. На заправках ТНК дані види нафтопродуктів пропонуються по 9,76 та 10,89 грн за літр, на WOG - по 9,76 та 10,89 грн за літр, на ОККО - по 9,86 та 10,97 грн за літр, на Shell - по 9,93 та 11,06 грн за літр.

При цьому середні роздрібні ціни в Україні становлять відповідно 9,72 грн за літр та 10,8 грн за літр, що на 3,37 та на 4,64% менше, ніж місяць тому.

Однак позитивна для споживачів цінова динаміка, на думку експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, не в повній мірі відповідає змінам сировинних цінових індикаторів. Експерт переконаний, що вже сьогодні літр А-95 в Україні повинен коштувати 10,5 грн.

Так, ціна на бензин знизилася, але не суттєво. На переконання Корольчука, це відбувається через несумлінність вітчизняних трейдерів, які роблять вигляд, що ціна на нафту не змінилася.

Якщо на початку травня вона коштувала 120 доларів за барель, то нині - 95 доларів. За словами експерта, трейдери будуть активно протестувати проти зниження цін на бензин і далі. Це пов'язано з тим, що набув чинності новий закон про акцизи, які коректуються світовими цінами на нафту.

Так, на минулому тижні норми даного закону було застосовано вдруге: на третю декаду червня скориговано ставки акцизного збору на бензини і дизельне пальне у бік їх підвищення. Для бензинів ставку збільшено на 18,46 євро за тонну до 251,72 євро, на дизпальне - на 4,61 євро за тонну до 111,43 євро.

Варто дослухатися і до думки іншого експерта - директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна. Він вважає, що зниження цін на заправках, яке спостерігалося в останні кілька тижнів, скоро припиниться. Причина - плаваючі акцизи.

Куюн запевняє, що у найближчі тижні пальне подешевшає в Україні ще на 15-20 копійок і до кінця червня середня ціна на бензин марки А-95 буде коливатися в межах 10,6-10,8 грн за літр, дизпального - 9,5-9,7 грн за літр.

При цьому, каже експерт, якби не підвищення акцизів, прогноз щодо бензину змістився б до 10,3-10,5 грн за літр. Аналогічних змін зазнали б і ціни на дизпальне.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!