"OTP банк" бере з фанатів комісію 50 грн

"OTP банк" бере з фанатів комісію 50 грн

За погашення 340 грн за кредитом банк взяв комісію 50 грн. Клієнту пояснили, що підвищення збору викликано наближенням Євро-2012. Банк визнає, що ввів "мінімалку" у розмірі 50 грн, але це ніяк не пов'язано з футбольним чемпіонатом.
П'ятниця, 1 червня 2012, 16:03
Сергій Лямець, редактор "Економічної правди"

Будьте обережні і спочатку питайте, скільки коштуватиме навіть найпростіша операція у банку. Особливо будьте уважні під час Євро-2012.

Редакція отримала лист одного з клієнтів "ОТП банку" - дочірньої установи угорського OTP Bank Plc.

"Доброго дня, ЕП! Здійснюючи платіж в одному з відділів банку, який знаходиться в центрі Києва, мені повідомили, що мінімальна комісія банку на час Євро-2012 становить 50 грн за операцію. Чи законні такі ставки? Я не знаю... Більше нема слів - одні емоції".

Звичайний рівень комісійних до кризи був від 0 до 1 грн, а після неї банки беруть до 5 грн, а інколи - до 7-8 грн за операцію або 1-3,5% з суми.

Реклама:

Тому ми припустили, що клієнт перераховував значну суму, наприклад, 50 тис грн, тому і сплатив за це 50 грн. Але відповів нам зовсім не підпільний мільйонер Корейко.

"Це Бесарабське відділення в м. Київ "ОТП банк" (код 21685166). Сума за сплатою кредитного платежу становила 340 грн. Така комісія, як мені роз’яснили, буде існувати на час Євро, щоб зменшити навантаження на відділ. Мені запропонували звернутися в інший відділ, там такої комісії немає. Оскільки це останній день платежу, я змушений був платити, але у мене з’явилися сумніви щодо законності таких комісій", - пояснив клієнт.

Ми вирішили перевірити інформацію і звернулися за коментарями до "ОТП банку". Зазвичай банки в таких випадках не відповідають взагалі. Інколи вони кажуть, що клієнт бреше і негайно ліквідують проблемний момент, ніби його не було. Однак на диво в "ОТП банку" визнали існування комісії 50 грн.

"З метою мінімізувати суттєві черги в касах відділень Бессарабське, Русанівське і Жилянське, банк дійсно встановив з 28.05. підвищені комісійні тарифи - 1,5% від суми платежу, мін 50 грн - тільки для цих відділень.

Даний захід жодним чином не пов'язаний з Євро-2012, та прийнятий виходячи з міркувань виробничої необхідності. Ніяких коментарів з приводу Євро-2012 менеджери не надавали. Це винятково суб'єктивні висновки клієнта", - повідомила керуюча Бессарабським відділенням "ОТП банку" Вікторія Лазенкова.

Вона також сказала, що в процесі видачі кредитів співробітники банку консультують всіх позичальників про можливі канали погашення, яких безліч - відділення Укрпошти, мережа банків-партнерів, платіжні термінали.

"Також ми рекомендуємо проводити погашення кредитів за допомогою електронного банкінгу, зі своїх карткових рахунків, поповнювати які можна цілодобово у всіх відділеннях ОТП банку за допомогою банкоматів, використовуючи опцію cash in", - підкреслила Лазенкова.

На її думку, великий перелік альтернативних каналів погашення позик дозволяє позичальникам уникнути оплати такої високої комісії.

Ми повідомили про таку відповідь клієнтові. Його реакція була такою: "Ура! Касир ще сказала, що це буде у всіх відділеннях банків, які знаходяться біля фан-зони".

Отже, він припускає, що "ОТП банк" таки вирішив заробити на футбольних фанатах, ймовірно, на іноземцях.

На мою думку, дуже дивною має бути "виробнича потреба", тому що комісія 50 грн означає лише одне: до банку перестануть нести платіжки. Банк, який не хоче грошей, - це наче бджоли, які проти меду.

*******************************

Disclaimer

Колонка є видом матеріалу, який відображає точку зору окремо взятого автора на окремо взяту тему. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди"  та "Української правди" може не співпадати з точкою зору автору. Редакція не несе відповідальності за достовірність та тлумачення приведеної інформації, і виконує виключно роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!