Нацбанк насмішив

Нацбанк насмішив

"Насмішив" початок фрази, що "в листопаді зафіксовано незначне зниження обсягів депозитів". А далі розповідається, що обсяг депозитів фізосіб скоротився на 0,3%, а депозитів юросіб - на 5,3%. Якщо зменшення депозитів всього за один місяць на 5,3% - це "незначне", то яке ж тоді, на думку Нацбанку, значне?
Середа, 14 грудня 2011, 00:00
Юрій Глухов

Не можна спостерігати без посмішки за діями керівництва Нацбанку останнім часом. Протягом усього листопада і початку грудня глава НБУ Арбузов та інші представники даної установи "натхненно" розповідали, як усе добре. І попит на вільноконвертовану валюту знизився, і валюти в країну надходить багато, і інфляція в країні дуже низька, і т. д., і т. п.

Однак наприкінці минулого тижня регулятору довелося опублікувати регулярні щомісячні звіти, і картина постала, м'яко кажучи, не дуже радісна.

Причому, особливо "смішно" у Нацбанку вийшло зі звітом "Основні тенденції грошово-кредитного ринку за листопад 2011 року". Раніше завжди на початку цих щомісячних звітах подавалися дані з кредитів і депозитів банківської системи. Але цього разу в НБУ зігнали зазначені частини ближче до кінця тексту, розраховуючи, мабуть, що через це дані відомості будуть не так помітні.

А на початок пересунули дані щодо монетарної бази, грошової маси, засобам уряду, рефінансування банків, державних облігацій, кореспондентськими рахунками банків, обов'язкових резервів і готівки поза банками.

Реклама:

Однак все одно ж експерти побачили відомості про динаміку обсягів кредитів і депозитів. І побачили, що ситуація з ними препогана.

"Насмішив" початок фрази, що "в листопаді зафіксовано незначне зниження обсягів депозитів". А далі розповідається, що обсяг депозитів фізосіб скоротився на 0,3%, а депозитів юросіб - на 5,3%. Якщо зменшення депозитів всього за один місяць на 5,3% - це "незначне", то яке ж тоді, на думку Нацбанку, значне?

Загальний обсяг депозитів у листопаді знизився на 2,1%. Зауважимо, це перше скорочення даного показника в 2011 році. Що може вказувати на втрату довіри українців як до національної валюти, так і взагалі до банківської системи держави.

Залишки за кредитами в листопаді також скоротилися: юрособам на 0,5% у національній валюті та на 0,7% в іноземній валюті. Тобто, в минулому місяці відбувалося зниження кредитування економіки.

У фізичних осіб залишки за кредитами зросли в національній валюті - на 2,6%, але зменшилися в іноземній валюті - на 3,7%. У підсумку, загальний об'єм залишків за кредитами в листопаді знизився на 0,7%.

Також погані показники в звіті "Основні тенденції валютного ринку України за листопад", що був опублікований в минулу п'ятницю. Так, на інтервенції на міжбанківському валютному ринку з метою підтримки гривні від девальвації Нацбанк витратив в листопаді $702,8 млн. А всього золотовалютні резерви скоротилися за минулий місяць на $1754,1 млн – до $32,4 млрд.

Як тут не згадати недавній прогноз-обіцянку Віктора Януковича, що до кінця 2011 року резерви зростуть до $40 млрд?

Ну і попит українців на ВКВ залишався в листопаді досить високим. У банки населення віднесло валюти на $1093,5 млн, а купило в банках - на $2463,2 млн. Різниця - $1369,7 млн. Причому, всім відомо, що в останні місяці дуже активізувалися валютні "міняйла", тому вищенаведені показники по банках не дають реальної картини про ситуацію на готівковому валютному ринку.

Так що, як би в Нацбанку не "куйовдилися", а похвалитися їм зараз нічим. Хіба що хоча б трохи раніше опублікували в цей раз вищезгадані щомісячні звіти.

Нагадаємо, антирекорд в цьому плані НБУ встановив у вересні поточного року, коли звіт "Основні тенденції грошово-кредитного ринку України за серпень 2011 року" було оприлюднено тільки 20-го числа. Ця затримка була викликана тим, що в серпні вперше в 2011 році знизився обсяг гривневих депозитів населення на 0,8 млрд грн.

Цього разу з термінами публікацій вийшло набагато краще. Втім, панові Арбузову потрібно і далі "працювати" в даному напрямку, оскільки при Стельмаху дані звіти публікувалися зазвичай 5-7 числа місяця, наступного за звітним.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: