Афера Азарова

Афера Азарова

Через десять років долар може коштувати 50 гривень, тож повертати за такими ОВДП доведеться значно більше грошей, ніж зараз позичає уряд. Азаров піде, тому ця проблема ляже на плечі інших прем'єрів і майбутнього покоління українців.
П'ятниця, 14 жовтня 2011, 09:41
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

У зв'язку з бурхливими політичними подіями останніх днів вітчизняні політики якось не помітили одного неординарного нововведення, спішно запровадженого урядом Миколи Азарова. Звернути на нього пильну увагу слід неодмінно, оскільки ця урядова ініціатива - масштабна фінансова афера.

Постановою №1011 від 28 вересня 2011 року Кабмін дозволив випуск ОВДП з валютною прив'язкою. За документом, індексація номінальної вартості облігації здійснюється на дату її погашення відповідно до зміни курсу гривні до долара на міжбанківському ринку за місяць, що передує первинному розміщенню і погашенню.

У разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексації не підлягає. Виплата купона здійснюється раз на півроку без урахування зміни курсу гривні до долара, а ставка купона визначається як середньозважена дохідність за конкурентними заявками на первинному аукціоні.

Причина новації зрозуміла: останнім часом уряд не міг продавати ОВДП. Покупці вважали низькими пропоновані Мінфіном ставки в умовах дефіциту ліквідності і виходу з ОВДП нерезидентів через напругу на міжнародних фінансових ринках.

Реклама:

Тепер приманка знайдена - валютна прив'язка для ОВДП. Уряд тут же провів дебютні аукціони з розміщення таких облігацій. 4 жовтня Мінфіну вдалося розмістити трирічні і п'ятирічні облігації з дохідністю 8,22% і 8,75% річних. Обсяг продажів трирічних становив 661 мільйон гривень, п'ятирічних - 200 мільйонів гривень.

7 жовтня були продані п'ятирічні облігації за 8,75% річних на 1,7 мільярда гривень, а 10 жовтня - п'ятирічні і десятирічні ОВДП відповідно на 607,7 мільйона гривень і

1,3 мільярда гривень. Ставка розміщення п'ятирічних облігацій була старою - 8,75%, а дебютне розміщення десятирічних паперів пройшло за ставкою 9,25% річних.

Отже, за короткий термін уряд розмістив ОВДП з доларовою прив'язкою на загальну суму 4,2 мільярда гривень. Причому 11 жовтня проводилися "звичайні" аукціони, без прив'язки ОВДП до долара, на яких Мінфіну не вдалося залучити ні копійки.

Афера ж уряду Азарова при розміщенні ОВДП з валютною прив'язкою і на довгі терміни полягає у тому, що віддавати ці борги доведеться через три, п'ять і десять років, коли курс долара до гривні буде набагато вищий, ніж зараз.

Зниження золотовалютних резервів у вересні на 3,2 мільярда доларів повинно чітко показати навіть запеклим оптимістам, що девальвація гривні неминуча вже в найближчий час. На це ж вказує і ситуація із стрімким зростанням негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами - 8,1 мільярда доларів за вісім місяців 2011 року, що майже вдвічі перевищує величину за відповідний показник 2010 року.

Через три роки долар може коштувати 15 гривень, через п'ять років - 20 гривень, через десять років - 50 гривень. Відтак, повертати за такими ОВДП доведеться значно більше грошей, ніж зараз позичає нинішній уряд.

Зрозуміло, що Азаров на своєму посту довго не протримається, тому ця проблема ляже на плечі інших прем'єр-міністрів і майбутнього покоління українців.

Дивно, що цьому фінансовому неподобству не протидіяла Адміністрація президента. Тут одне з двох: або там вже й не сподіваються, що Янукович переможе на президентських виборах 2015 року, або ситуація з державними фінансами настільки катастрофічна, що чиновники навіть не заглядають у таке далеке майбутнє.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!