Тупик Януковича

Тупик Януковича

Очевидно, що справа проти Тимошенко "шита" білими нитками. Це зрозуміло як українцям, так і закордонним політикам. Що в таких умовах робити судді Киреєву? Виносити, не дивлячись ні на що, обвинувальний вирок?
Вівторок, 9 серпня 2011, 10:01
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Ситуація в Печерському суді досягла точки кипіння: минулої п'ятниці Юлію Тимошенко взяли під варту і відвезли до в'язниці.

Хоча обвинувачувану покарали нібито за зневажливе ставлення до процесу, але це стало можливим у зв'язку з розглядом кримінальної справи, пов'язаної з газовою угодою від 19 січня 2009 року.

Реакція не тільки демократичних держав, а й Росії виявилася вкрай жорсткою. Уряд США, глава Європарламенту, правозахисна організація Freedom House, МЗС Росії та багато інших зарубіжних політиків і організацій дружно підтримали Тимошенко. Багато українців також упевнені, що це політична розправа над нею.

Не тільки українці, але й Захід не вірять в офіційну версію причини кримінального переслідування. Такі звинувачення на адресу Тимошенко звучать давно. Спочатку суд був відкритим, і всі могли почути аргументи звинувачення і контраргументи екс-прем'єра. Відтак, багатьом справа проти лідера "Батьківщини" бачиться надуманою.

Реклама:

Питання можливого порушення Тимошенко процедури оформлення директив для "Нафтогазу" не може мати сенсу в аспекті кримінального переслідування, якщо не доведені її особиста користь чи збиток державі. Однак саме в цій частині ні працівники прокуратури, ні залучені ними свідки нічого путнього не пред'явили.

Тимошенко дорікають у тому, що Україна нібито отримала найдорожчий газ в Європі. Хоча сама по собі ця обставина ще не є приводом для кримінального переслідування, але й вона навряд чи відповідає дійсності.

На прес-конференції глав урядів в Москві у червні 2011 року журналісти допитувалися у Путіна, чи справедливо, що ціна на газ для України вища, ніж для європейських країн, які знаходяться далі.

На це російський прем'єр відповів: "Практично для всіх європейських споживачів російський газ дорожчий, ніж для України. У Польщі дорожчий, у Німеччині не набагато, але дорожчий.

Цікаво, що згодом Азаров, по суті, визнав: звинувачення Тимошенко у найвищих цінах на газ для України в Європі - необґрунтовані. Якими насправді були ціни на газ в європейських державах в 2009 році, він доручив з'ясувати профільному міністру Бойку лише після повернення з Москви. Отже, досі таких доказів в уряду не було.

Однак Бойко так і не зумів "належним чином" виконати цей наказ. Більше того, є відомості, що у Польщі на початку 2009 року російський газ коштував дорожче.

За повідомленнями польських газет PolskаTimes і Gazeta Wyborcza, ціна на газ для Польщі тоді становила 500 доларів за тисячу кубометрів, тоді як для України базовою була ціна 450 доларів. Отже, цей аргумент опонентів Тимошенко слабкий.

Ще одним аргументом проти екс-прем'єра є обставина, що Тимошенко домоглася пільгової ціни на газ лише на 2009 рік. Це був останній рік перед президентськими виборами, тож вона начебто хотіла отримати для себе вигоду у виборчій кампанії.

Навіть якщо й так, то і це не може бути причиною для кримінального переслідування.

Нагадаємо, як діяв у 2004 році тодішній прем'єр і кандидат у президенти Янукович. Напередодні виборів, у вересні 2004 року, він підписав постанову Кабміну "Про підвищення рівня пенсійного забезпечення".

Цей документ передбачав, що пенсіонерам, розмір пенсій яких на 1 вересня 2004 року не досягав прожиткового мінімуму, буде виплачуватися різниця у вигляді щомісячної адресної допомоги до пенсій.

Звичайно ж, це був підкуп виборців. Причому ці дотації пенсіонерам передбачалися лише до кінця 2004 року, бо в бюджеті-2005 ці виплати не передбачалися. Проте жодні кримінальні справи проти екс-прем'єра з цього приводу не порушувалася.

Ще одне звинувачення на адресу Тимошенко просто абсурдне. Їй "шиють" збитки за подорожчання газу в 2009 році порівняно з 2008 роком.

Однак з таким же успіхом можна покарати екс-прем'єра Єханурова за те, що газ подорожчав з 50 доларів за тисячу кубометрів у 2005 році до 95 доларів у 2006 році, а екс-прем'єра Януковича - за подорожчання газу в 2007 році до 135 доларів.

Також висувалася версія, що Тимошенко могла поступитися Путіну за списання Росією боргів компанії ЄЕСУ. Проте це теж не переконливий аргумент, про що свідчить, зокрема, недавній лист глави Міноборони Росії на адресу Азарова з проханням розрахуватися перед відомством за борги згаданої компанії.

Нарешті, справді козирним аргументом проти Тимошенко могла б стати наявність у сторони звинувачення доказів її користі при укладанні газової угоди. Тобто якби прокурори довели, що екс-прем'єр отримала хабар - що на її закордонні рахунки надійшла велика сума грошей. Нагадаємо у зв'язку з цим одну цікаву історію.

У січні 2008 року лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що президент Віктор Ющенко і члени його сім'ї мають стосунок до RosUkrEnergo. За словами лідера комуністів, через підконтрольну Петру Ющенку компанію Petrogas "відмиваються гроші".

Комуністам не вдалося довести це звинувачення, і Печерський суд зобов'язав Симоненка заплатити 16 гривень штрафу. Якби щось таке Генпрокуратура знайшла проти Тимошенко, то це було би беззаперечною причиною для оголошення жорсткого судового вердикту. Однак нічого такого сторона обвинувачення не має.

Таким чином, очевидно, що справа проти Тимошенко "шита" білими нитками. Це зрозуміло як українцям, так і закордонним політикам. Що в таких умовах робити судді Киреєву? Виносити, не дивлячись ні на що, обвинувальний вирок?

Зрозуміло, що таке рішення не буде вважатися справедливим ні в Україні, ні за кордоном. Також очевидно, що на Київ чекають суворі санкції з боку Заходу.

До того ж, справа може не обмежитися лише політичною ізоляцією України і санкціями проти конкретних українських чиновників у вигляді заборони на в'їзд у США і країни ЄС, як для білоруських і російських чиновників. Може йтися і про економічні санкції, які завдадуть величезної шкоди всій українській економіці.

Минулого тижня сенатори США закликали МВФ не давати Білорусі кредит. Вони, зокрема, запропонували міністру фінансів США Тімоті Гейтнеру заявити, що без реальних політичних та економічних реформ, включаючи негайне звільнення політв'язнів, США не будуть підтримувати будь-яку допомогу МВФ Білорусі.

Українську владу чекають ще більші неприємності, якщо Тимошенко отримає обвинувальний вирок. З іншого боку, тільки тоді вона не зможе брати участь у майбутніх виборах, а це вкрай бажано для команди Януковича. Влада стоїть перед дуже важким рішенням - їй потрібно обрати для себе найменше зло.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!