Переведіть ТЕС на біопаливо

Переведіть ТЕС на біопаливо

Нині основним паливом для ТЕС є газ і вугілля. Серед усіх відновлюваних джерел енергії найбільш перспективним ресурсом для їх заміщення є біомаса.
Четвер, 25 серпня 2011, 12:07
Олексій Бутенко, голова ради директорів компанії "Східна інвестиційна група"

Зниження витрат на виробництво та використання енергоресурсів, застосування енергозберігаючих технологій і обладнання були й залишаються одними з пріоритетних завдань для економіки України.

Залежність держави від імпорту газу з Росії, низький рівень використання альтернативних джерел енергії негативно позначаються на економічному становищі.

Скорочення споживання природного газу, розвиток енергозбереження та вирішення екологічних проблем - найбільш актуальні завдання, які стоять перед Україною. Диверсифікація енергоносіїв визначає рівень енергетичної безпеки країни.

У серпні 2011 року, за даними ДП "Енергоринок", виробництво електроенергії в Україні має таку структуру: АЕС - 48,6%, ТЕС - 41,5%, ГЕС - 5%, ТЕЦ - 3,8%, ВЕС - 1%, інші виробники - 12%.

Реклама:

Понад 80% енергетичного обладнання теплової генерації зношено, фактичний час роботи в 2,5 разу перевищує розрахунковий ресурс. Перед державою постало питання тотальної реконструкції енергетичних потужностей і поступового виведення повністю зношених енергоблоків з експлуатації.

Енергетична стратегія України до 2030 року передбачає реалізацію пріоритетних проектів, спрямованих на підвищення надійності та покращення техніко-економічних показників енерговиробництва шляхом зменшення підприємствами теплової енергетики питомих витрат умовного палива та наближення екологічних показників їх роботи до європейських стандартів.

Концепція національної екологічної політики України до 2020 року передбачає скорочення обсягів техногенного навантаження на природу, у тому числі за умови зростання виробництва, зокрема, шляхом впровадження екологічно чистих технологій спалювання палива, ресурсозберігаючих заходів та технологій.

Нині основним паливом для ТЕС є газ і вугілля. Серед усіх відновлюваних джерел енергії найбільш перспективним ресурсом для їх заміщення є біомаса.

Крім вирішення енергетичних проблем, застосування біомаси та біопалива вирішує екологічні проблеми. Зокрема, знижується рівень забруднення повітря шкідливими речовинами вихлопних, димових та парникових газів.

Біомаса є відновлюваним, екологічно чистим паливом за умови екологічно раціонального виробництва та використання. Оскільки біомаса є СО2-нейтральним паливом, то її використання не підсилює глобальний парниковий ефект.

Впровадження біоенергетичних проектів в рамках механізмів Кіотського протоколу є ефективним шляхом зниження викидів парникових газів.

З огляду на існуючу енергетичну та екологічну ситуацію, Україна повинна негайно приступити до широко впровадження біоенергетичних технологій і застосування всіх видів біопалив - твердого, рідкого, газоподібного.

Отже, в найближчі роки очікуємо реалізацію низки інвестиційних проектів з переведення газових ТЕС на біопаливо.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: