Нацбанк запрошує на роботу

Нацбанк запрошує на роботу

А ще в НБУ можна розбагатіти, навіть маючи скромний оклад. "Когось цікавить не зарплата, а можливість "лівих" заробітків". "Комерсанти" готові платити навіть за інформацію про те, які останні тенденції існують всередині регулятора.
П'ятниця, 13 травня 2011, 15:24
Сергій Лямець, спеціальний кореспондент "Економічної правди"

На сайті Національного банку з'явився список з 61 вакансії. З них 47 робочих місць відкриті в центральному апараті, ще 14 - в суміжних з НБУ структурах.

Серед запропонованих посад нема жодної позиції, яку можна віднести до категорії "топ-менеджери". Виняток - крісло керуючого недержавним пенсійним фондом при НБУ. Донедавна його займав старожил Нацбанку, колись головний валютник країни Сергій Брагін. Проте він давно досяг пенсійного віку і, мабуть, пішов сам.

Його контакти, як і контакти інших колишніх нацбанківців, виявити не вдалося. Відомо, що колись цей НПФ вкладав навіть у свиноферми і отримував гарний дохід.

У Нацбанку офіційно коментувати появу списку вакансій не стали. На умовах анонімності вдалося отримати суперечливі пояснення.

Реклама:

Перше полягає у тому, що в центральному апараті НБУ пройшли кадрові чистки. "Так, деяких людей попросили звільнити посади. Природно, ніхто не буде ці речі коментувати. Вивісили вакансії і все", - повідомив один зі співробітників Нацбанку.

Інший розповів, що ніякої плинності кадрів нема. "Так було завжди, але раніше Нацбанк працював через службу зайнятості. А тепер, за новим законом про доступ до публічної інформації, всі державні структури зобов'язані публікувати багато відомостей про свою роботу, в тому числі - список вакансій", - пояснив він.

За його словами, нічого особливого тут нема, бо жодна з доступних вакансій не є керівною. "Здебільшого це економісти. Навіть головний економіст у Нацбанку - це просто бюрократ, який займається суто технічною роботою. Люди, що займають ці посади, голови НБУ не бачать і не чують", - пояснило джерело ЕП.

Справді, у списку вакансій - посади восьми головних економістів та семи провідних економістів. Втім, є й "жирніші" місця: радник глави НБУ, заступник начальника Секретаріату правління. Зі знанням справи можна використовувати вакансії в департаментах банківського нагляду, грошово-кредитної політики, управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку.

Схоже, багато вакансій незабаром можуть закритися. Опитані банкіри не наважилися називати свої імена, але всі вони вважають роботу в НБУ перспективною.

"Потрапити в Нацбанк прагне, передусім, молодь. Це хороший старт кар'єри для отримання досвіду і зв'язків. Другий тип бажаючих - фахівці, які хочуть реалізувати себе в епоху змін на керівних посадах. Тим більше, що зарплата в НБУ не менша, ніж в комерційних установах", - розповів голова правління середнього банку.

Регулятор - це гарний трамплін, з якого можна стрибнути на хорошу позицію в комерційному банку. "Гроші та кар'єра. Що ж іще?" - підтвердив один із скарбників.

Багато хто думає про хорошу пенсію. "У мене є кілька знайомих, які пішли працювати в НБУ тільки заради вислуги, з перспективою отримання статусу державного службовця", - розповів аналітик одного з інвестиційних банків.

А ще в НБУ можна розбагатіти, навіть маючи скромний оклад. "Когось цікавить не зарплата, а можливість "лівих" заробітків", - розповів заступник голови комбанку.

Він зізнався, що і сам пішов би в НБУ, проте його стримує важлива обставина. "Радником або директором департаменту - чому б і ні? Але там є клановість, одного там "зжеруть". Потрібно йти з кимось або під чиєсь крило", - пояснив фінансист.

Інший експерт розповів про ще один вид заробітку, який практикують чиновники НБУ: консультування банків з різних питань. "Комерсанти" готові платити навіть за інформацію про те, які останні тенденції існують всередині регулятора, не кажучи про лобіювання якихось питань чи лояльне ставлення до порушень.

"А взагалі, кожен банк хотів би мати і напевно має свого "позаштатного радника" з НБУ, так що претенденти знайдуться", - підкреслив один з фінансистів.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!