Податківці женуть бізнес на "мийки"

Податківці женуть бізнес на "мийки"

А чого вартий останній винахід відомства - "лінгвістична" зброя масового нищення ПДВ-кредиту? Податківці кардинально змінили своє ліберальне ставлення до мовного питання: тепер не визнаються накладні, заповнені не українською мовою.
Четвер, 12 травня 2011, 12:04
Іван Чалий, Центр Лібермана

Ситуацію, що склалася останнім часом в сфері ПДВ-адміністрування, без перебільшення можна назвати критичною.

Наступ податківців на вітчизняний бізнес йде відразу на трьох фронтах.

Перший фронт. Державна податкова служба умисно не допускає розширення кола платників ПДВ. Після набуття чинності Податковим кодексом в країні масово порушується право новостворених підприємств на реєстрацію платниками ПДВ.

Податківці під будь-якими приводами, а інколи і взагалі без жодних пояснень, відмовляються надавати свідоцтва платників податку на додану вартість.

Реклама:

Розрахунок очевидний: у більшості новостворених підприємств на початку діяльності витрати перевищують доходи. Це часто приводить до того, що податковий кредит з ПДВ перевищує податкові зобов'язання з цього податку.

Отже, виникає заборгованість держави перед платником. Замість того, щоб відшкодовувати сплачені підприємствами суми, податківці діють за принципом "добрий індіанець - мертвий індіанець" та ігнорують звернення про ПДВ-реєстрацію.

Другий фронт. Практикується дуже вимогливе ставлення до оформлення податкових накладних - документів, які дають право платнику на відображення податкового кредиту. Заборонено навіть те, з чим не виникало проблем ще недавно.

Інколи доходить до абсурду. Навесні ДПА оприлюднила позицію щодо неможливості заповнення податкових накладних одночасно друкованим способом і від руки. Зміст написаного нікого не цікавить - до уваги беруться лише формальні ознаки.

А чого вартий останній винахід податкового відомства - "лінгвістична" зброя масового нищення ПДВ-кредиту? Податківці кардинально змінили своє ліберальне ставлення до мовного питання: тепер не визнаються накладні, заповнені не українською мовою.

Один цей "інструмент", за умови жорсткого використання, здатен за місяць поховати, наприклад, економіку Криму. Зрозуміло, що нинішню верхівку ДПА важко запідозрити в українському шовінізмі. Такі дії пояснюються просто: за мовною ознакою найлегше позбавитися проблеми відшкодування ПДВ на промисловому сході країни.

Жодного з вказаних обмежень нема в Податковому кодексі. Тобто штучні перешкоди для визнання права на податковий кредит створюються на підзаконному рівні.

Такий підхід видається дуже привабливим для некомпетентних виконавців: навіщо довго працювати, досліджуючи правові та господарські особливості операцій, якщо можна, не вдаючись до глибокої перевірки, пограбувати підприємства на мільйони гривень, просто знайшовши в накладних російські слова?

Третій фронт - єзуїтське позбавлення ПДВ-реєстрації працюючих підприємств. Механіка тут теж нескладна: податківці заносять підприємства до "чорних" списків, після чого позбавляють їх ПДВ-реєстрації. Проблема в тому, що ніхто точно не знає, за якими ознаками підприємства потрапляють до цих списків. Їх формують у Києві.

При цьому податківці не гребують навіть суто рейдерськими методами.

Скажімо, нерідко використовується алгоритм штучного встановлення "факту" відсутності платника податку на місці офіційної реєстрації. Для цього, вочевидь, використовуються негласні домовленості з поштарями та кур'єрськими службами, які документально засвідчують "відсутність" підприємства за відповідною адресою.

Скасування ПДВ-реєстрації та визнання діяльності підприємства "нікчемною" призводить до нарахування ПДВ з "умовних" продажів за всіма залишками активів та до масових перевірок за ланцюжком покупців.

Відтак, всі покупці залишаються без права на податковий кредит на суми, сплачені репресованому постачальнику. Тобто право на відшкодування ПДВ відбирають "заднім числом". Такого брутального ПДВ-тероризму наша Батьківщина ще не знала.

Опитування експертів, проведені Центром Лібермана, дали красномовні результати.

30% рейтингових оцінок отримала позиція, яка пояснює дії урядовців так: незаконна війна з легальним податковим кредитом інспірована заради підвищення попиту на послуги "конвертаційних" центрів, які генерують фіктивний податковий кредит з ПДВ.

Іншими словами, значна частина аналітиків вважає, що підприємства всіма засобами намагаються загнати до так званих "мийок".

29% рейтингових оцінок отримав інший варіант: контрПДВ-кампанію розгорнуто заради збільшення сум хабарів за отримання законного відшкодування ПДВ.

Експерти говорять і про намагання влади будь-що задовольнити головного кредитора - МВФ. Ключові економічні показники насильно підганяються під встановлені обмеження. Це означає, що державний борг зменшується, а надходження до бюджету збільшуються незаконними методами за допомогою зловживання владою.

Цікаво, що в приватних бесідах місцеві податківці, на плечі яких лягає ця брудна робота, визнають, що зараз в принципі змінено концепцію збирання ПДВ.

Якщо раніше центр ставив вимоги щодо перевірки конкретних контрагентів або конкретних видів операцій, то тепер на місця "спускається" план секвестру задекларованих сум податкового кредиту, виражений в абсолютних сумах.

А виконавці волі центру змушені похапцем витрушувати все можливе з тих, хто ще примудряється працювати, не входячи до провладних холдингів.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: