Що фальшивіше - лікарняні чи пояснення уряду?

Що фальшивіше - лікарняні чи пояснення уряду?

Останнім часом в Україні краще не хворіти і не вагітніти, бо уряд заборгував майже півмільярда гривень за лікарняними та декретними виплатами. Якщо так піде й далі, то до кінця року дефіцит Фонду соцстрахування зросте до 1,5 мільярда гривень.
Понеділок, 14 березня 2011, 11:03
Мирослав Якібчук, голова Національного форуму профспілок України

Влада, устами першого заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Вадима Копилова не приховує, що виплати по лікарняних останнім часом призупинено. Але у причину, яку називають чиновники, можуть повірити лише дуже наївні люди.

За словами Копилова, виплати припинилися через те, що в результаті перевірки виявилося, що українці масово підробляли лікарняні. Ну дійсно: хто ж платитиме за "фальшиві" хвороби?   

Ті, хто хоч трохи знається на цьому питанні, м'яко кажучи, здивувалися цій заяві. Проблеми з виплатами почалися після ухвалення урядової постанови, за якою роботодавці мають сплачувати єдиний соціальний внесок - і до Пенсійного фонду, і до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Бухгалтери зізнаються, що єдиний соціальний внесок - розумна система, яка дозволяє зекономити і час, і зусилля. Але проблема у тому, що, перейшовши на цей формат, держава не забезпечила ані технічної бази для такого переходу, ані підготовлених працівників.

Реклама:

З новою системою процес виплати компенсацій по лікарняних значно затягується.

По-перше, роботодавець мусить відкрити спеціальний рахунок, на який йому надходитимуть гроші соціального призначення.

По-друге, тепер при Фонді соцстрахування діятиме спеціальна комісія, яка має протягом 10 днів ухвалити рішення - чи компенсувати роботодавцю різницю по лікарняних, чи ні. Самі фахівці ломають голову над тим, якою є функція цієї комісії, і що буде в тому разі, якщо вона не ухвалить рішення про виплату по лікарняному.

Але це все можна списати на труднощі перехідного періоду і терпляче чекати, коли ж соціальні платежі почнуть надходити. Однак є побоювання, що процес відновиться не скоро.

Адже справжні причини невиплат лікарняних не в тому, про що говорить влада. І навіть не в тому, що ми технічно поки що не готові до переходу на єдиний соціальний внесок. Насправді, причини дві: дефіцит коштів та політика.

Ні для кого не секрет, що ми зараз маємо кричущий дефіцит Пенсійного фонду. І прикрити цю дірку уряд намагається грошима соціального призначення.

Адже за новою системою всі соціальні виплати від роботодавців надходять на рахунок казначейства Пенсійного фонду, а не на два фонди, як було раніше.

Є й друга причина, політична. Зрозуміло, що через Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності проходять чималі суми грошей. Вочевидь, комусь хочеться взяти їх під контроль і очолити Фонд.

Проблема у тому, що у провладній команді через внутрішні міжкланові суперечності ніяк не можуть визначитися з кандидатурою щасливчика, якому можна довірити керівництво ФСС.

Через те й маємо затримку з відпрацюванням процедур роботи Фонду, яка аргументується алогічними та неймовірними поясненнями урядовців.

Адже будь-який фахівець з бухгалтерії скаже: підробка лікарняних - це далеко не найефективніший спосіб «обібрати» державу. Адже через махінації з лікарняними підприємства не можуть провести великі суми грошей.

Та і звідки в уряду можуть виникнути підозри, що бюлетені підробляються? Адже у чиновників немає ані часу, ані технічних можливостей для перевірки цих лікарняних.

Крім того, якщо й було виявлено "фальшивки", то, скоріше за все, йдеться про окремі випадки. Які аж ніяк не можуть вплинути на загальний фінансовий оборот Фонду соцстрахування.

Але навіть якщо припустити, що в Україні діє злочинна "троцкістсько-бухаринська" організація, яка масово підробляє бюлетені і шкодить українському бюджетові, то куди дивляться правоохоронні органи?

Чому вони не реагують, не шукають та не заарештовують винних, аби тим, хто справді хворів, роботодавці мали змогу компенсувати час хвороби?

Бо справжня причина не в цьому. Зараз українці просто стали заручниками політичних ігрищ влади і її намагання залатати дефіцит Пенсійного фонду.

І, якщо така ситуація протримається ще кілька тижнів, ображені люди закидають суди позовами до держави. І профспілкам не залишиться нічого іншого, як допомагати їм під час судових розглядів.

На початок року фінансовий дефіцит бюджету Фонду склав понад 750 мільйонів гривень, заборгованість з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності по Україні на сьогодні становить більше ніж 480 мільйонів гривень.

Лідерами цього ганебного рейтингу є Київ та Київська область, де заборгованість складає 120 мільйонів гривень, Донецьк - 70 мільйонів гривень, Дніпропетровськ - 35 мільйонів гривень, Львів - 30 мільйонів гривень, Харків - 24 мільйонів гривень, Запоріжжя, Одеса та Луганськ - 18 мільйонів гривень.

Враховуючи, що з 1 січня 2011 року із впровадженням єдиного соціального внеску Фонд виплачує лікарняні із власних коштів, а не з коштів роботодавців (які тільки після фактичних виплат компенсують гроші Фонду), то у людей 100% шанси при такій ситуації не побачити своїх грошей взагалі.

Така ситуація може призвести до того, що дефіцит Фонду на кінець 2011 року може сягнути понад 1,5 мільярдів гривень, що буде фактично означати крах для всієї системи соціального страхування.

Першочерговим тактичним виходом із ситуації може бути повернення до старої системи соціальних розрахунків. Можливо, ця система взаємозаліків між роботодавцями і Фондом соцстрахування не була досконалою, але, принаймні, українці могли спокійно хворіти, знаючи, що їм це компенсують.

Крім того, віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко, який за своїми функціональними обов'язками повинен здійснювати державний нагляд та забезпечувати стабільність функціонування не тільки Фонду, а і всієї системи соціального страхування в країні, просто зобов'язаний негайно погасити заборгованість або подати заяву щодо відставки з посади через неефективний менеджмент.

Інакше, українці вкотре переконаються, що ті "реформи", які здійснює влада є не реформами, а банальним бажанням чиновників замилити очі гарними словами і фальшивими обіцянками.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!