"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тепла не буде

Тепла не буде

Нинішній так званий діалог все більше нагадує розмову сліпого з глухим. Про який рівень взаєморозуміння йдеться, якщо ніхто нікого не розуміє і розуміти не хоче? Енергетичний блок уряду наполегливо ігнорує всі заяви теплоенергетиків.
Середа, 9 лютого 2011, 12:46
Сергій Бульбас, президент Всеукраїнької асоціації приватних інвесторів

Міненерговуглепром продовжує залякувати керівників підприємств комунальної теплоенергетики заходами "адміністративного характеру аж до притягнення винуватців до суворої відповідальності згідно з нормами закону".

Тепловиків, а точніше керівників підприємств - злісних боржників, знову викличуть "на килим" до прем'єр-міністра і вилають.

З моменту оприлюднення заяви Міненерговуглепрому не минуло й тижня, як з'явився черговий меседж від енергетичного відомства.

Міністерство ініціює притягнення до відповідальності керівників підприємств комунальної теплоенергетики, які заборгували ДК "Газ України" понад 5 мільярдів гривень за паливо, спожите з 1 жовтня 2010 року, при рівні оплати 43%.

Реклама:

Найбільшим боржником серед підприємств, що забезпечують теплом жителів міст-мільйонників, стало, звичайно ж, "Київенерго". Столична теплоенергетика заборгувала за газ понад 1 мільярд гривень, рівень оплати - 41%.

Це повідомлення - не просто чергова звістка від Міненерговуглепрому. Це свідчення абсолютної неспроможності здолати кризу в теплоенергетиці економічними методами. Це доказ відсутності діалогу уряду з підприємствами ТКЕ.

Нинішній так званий діалог все більше нагадує розмову сліпого з глухим. Про який рівень взаєморозуміння йдеться, якщо ніхто нікого не розуміє і розуміти не хоче? Енергетичний блок уряду наполегливо ігнорує всі заяви теплоенергетиків.

3 лютого більше години на прес-конференції представники асоціації приватних інвесторів ЖКГ, міст України та "Укртеплокомуненерго" аргументували, аналізували і розпиналися. Ледь не "на пальцях" роз'яснювали реальні причини заборгованості ТКЕ перед "Газом України" і говорили, як вирішити цю надскладну проблему.

Розповідали про нерентабельні тарифи, які покривають витрати підприємств лише на 62%, про зростання ціни на газ для підприємств ТКЕ у серпні 2010 року на 50%, про те, що в структурі тарифу газова складова - від 50 до 80%, а відшкодування різниці у тарифах, а це 6,4 мільярда гривень, держава не передбачила.

Нагадували про борг населення за централізоване теплопостачання і гарячу воду, який, за даними Держкомстату, на 1 січня 2011 року становить 5,5 мільярда гривень.

Говорили про те, що серед опалювального сезону "Нафтогаз України" всупереч встановленому Кабміном порядку самовільно збільшив нормативи відрахування коштів, які надходять на спеціальні розподільчі рахунки. Тепер з рахунків підприємств на рахунки "Газу України" автоматично перераховуються всі гроші.

Так-так, всі 100%. Це відбувається без згоди керівника підприємства. Як хочеш - так і плати податки, зарплату, за електроенергію.

Пояснювали, що підприємства ТКЕ продовжують нарощувати борги із зарплати і борги перед "Газом України" не через неефективне управління або махінації, а через надскладні умови господарювання, у яких опинилися. І не з власної волі.

Реакції - нуль. Хоча ні, реакції чекати не довелося. Не минуло й години, як світ побачила чергова порція шантажу від Міненерговуглепрому. Дуже шкода, що у чиновників настільки коротка пам'ять, адже все це - погрози, залякування, шантаж - Україна та українці вже проходили.

Пам'ятаєте історію п'ятирічної давності, коли ДП "Газ-тепло", маючи низький рівень розрахунку за спожитий газ, добровільно-примусово намагалося його підвищити? Тоді саме "Газ-тепло" вирішувала, який відсоток направити на розрахунок за газ, а який - на електроенергію або виплату заробітної плати.

Хто пам'ятає, що з цього вийшло? Нічого хорошого. Розрахунки за газ не покращилися, з'явилася піврічна заборгованість із заробітної плати, не вистачало коштів на аварійні ремонти, почалися масові відключення підприємств ТКЕ від газу.

На згаданій прес-конференції Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація приватних інвесторів ЖКГ і "Укртеплокомуненерго" підписали і відправили спільне відкрите звернення до глави держави Віктора Януковича.

Я щиро сподіваюся на розумні і зважені кроки глави держави. Я щиро хочу вірити у дії, які стабілізують галузь, а не затягнуть петлю ще тугіше.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!