Як Янукович наобіцяв зайвого

Як Янукович наобіцяв зайвого

Тепер президентові потрібно було б навіть вибачитися перед пенсіонерами - винен, мовляв, що не те сказав. Адже багато хто з них, напевно, вже встигли зрадіти щедрості Януковича, а, виявляється, він просто в черговий раз все переплутав...
Понеділок, 28 лютого 2011, 11:35
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Минулої п'ятниці дуже багато співвітчизників слухали прес-конференцію Віктора Януковича, проведену в рамках проекту "Розмова з країною" і присвячену першій річниці його президентства.

Якихось обіцянок щодо поліпшення в найближчому майбутньому життя українців було озвучено їм зовсім небагато. Проте для мільйонів пенсіонерів напевно було дуже приємно почути з вуст президента конкретні цифри зростання пенсій вже цього року.

"Я поставив завдання вже в цьому році підняти мінімальну пенсію до 1320 гривень. Як уряд впорається з цим завданням - ми подивимося. Але я сподіваюся, що вони його виконають. Тому що ми радилися, дивилися на наші можливості, і в підсумку прийшли до загального висновку - пенсія має бути піднята, і ми будемо працювати", - пообіцяв Віктор Янукович.

Звичайно ж, якщо уряд у дійсності зуміє підняти до кінця року мінімальну пенсію до названої президентом суми, то для всіх українських пенсіонерів це означатиме суттєве збільшення пенсій.

Реклама:

Наприклад, пенсіонерка з Єнакієвого, якій вдалося в минулу п'ятницю задати своє питання чолі держави, поскаржилася, що її пенсія - всього 800 гривень, а за ЖКП їй доводиться платити 780 гривень на місяць.

Тепер, якщо Янукович виконає обіцянку, її пенсія в кінці року становитиме не менше 1320 гривень, або зросте більш ніж у півтора рази. Хіба ж це не велика надбавка?

Проте доведеться засмутити як цю бідну пенсіонерку, так і всіх інших українських пенсіонерів. Цю обіцянку президента не можливо виконати. Причому, не потрібно чекати кінця року, щоб у цьому переконатися.

У вересні 2004 року, напередодні президентських виборів, тодішній прем'єр-міністр і кандидат у президенти Янукович підписав урядову постанову, що передбачає за рахунок бюджету доплати пенсіонерам до існуючих на той момент пенсій, щоб сумарно пенсії і ці доплати дорівнювали прожитковому мінімуму для непрацездатних громадян.

А, починаючи з 2005 року, вже законодавчо було закріплено норму про те, що пенсія українців не може бути менше прожиткового мінімуму. Тобто, мінімальна пенсія з тих пір і по сьогоднішній день дорівнює в Україну прожитковому мінімуму для непрацездатних громадян.

Далі. Стаття 21 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" встановлює наступні розміри прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу в місяць в гривнях.

ТАБЛИЦЯ

Як бачимо, прожитковий мінімум для непрацездатних громадян, згідно з бюджетом-2011, повинен вирости в грудні по відношенню до січня всього на 50 гривень, або на 6,7% - лише до 800 гривень.

А по відношенню до прожиткового мінімуму в грудні минулого року - 734 гривні - він збільшиться на 8,99%, що майже відповідає розміру запланованої урядом інфляції на цей рік.

Тобто, Кабмін заклав до бюджету-2011 зростання мінімальної пенсії на величину інфляції, що означає реальне її заморожування на незмінному рівні.

Якщо ж мінімальна пенсія, як пообіцяв Янукович, підвищиться до кінця року до 1320 гривень, то річний її приріст складе аж 79,8%.

Крім того, таке різке підвищення пенсії неможливе, якщо не відбудеться відповідного зростання зарплат в країні, оскільки відрахування до Пенсійного фонду збільшуються пропорційно підвищенню зарплат.

Однак стаття 22 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" встановлює, що розмір мінімальної заробітної плати зросте в грудні тільки до 1004 гривень, що всього на 8,89% більше, ніж у грудні минулого року - 922 гривень.

Виходить, уряд також не запланувало реального зростання зарплат у поточному році.

При цьому президент не сказав на прес-конференції, що мінімальна зарплата підвищиться в 2011 році настільки ж істотно, як і мінімальна пенсія. Втім, будь-якому експерту зрозуміло, що зростання зарплат і пенсій на 80% за рік - це чи з області фантастики, або зі спогадів про періоди гіперінфляції, які в України закінчилися у 1994 році.

Чому ж у такому випадку Янукович дав таку обіцянку, апріорі неможливе до виконання з економічної точки зору? До того ж, як бути в цьому випадку з МВФ, з яким влада пообіцяла заморожування зростання соціальних виплат, що і було передбачено параметрами мінімальних зарплат і пенсій у бюджеті на 2011 рік?

Розгадка проста - Віктор Федорович просто-напросто переплутав терміни! Президентові треба було сказати, що він доручив уряду забезпечити підвищення під кінець року до 1320 гривень не мінімальної, а середньої пенсії.

Для середньої пенсії таке зростання до кінця року дійсно, в принципі, можливо. Як розповіла минулого місяця заступник голови правління Пенсійного фонду Валентина Никитенко, середня пенсія в Україні становить 1147 гривень.

Тому її збільшення до 1320 гривень означає приріст лише на 15%, а це вже цілком "приземлений" показник.

Ну і щоб не залишалося жодних сумнівів у тому, що Янукович всього лише переплутав економічні терміни, нагадаємо про його ж заяві, озвученій 22 лютого цього року на засіданні Комітету з економічних реформ.

"Реалістичним я бачу завдання зростання до кінця року середнього розміру пенсій, щонайменше, до 1380 гривень. Інакше немає сенсу вести розмови про збалансування Пенсійного фонду та перехід до нової системи. Як тільки економічні показники нам дозволяють, потрібно піднімати розмір пенсії", - сказав він тоді.

Цифри, виходить, Віктор Федорович теж переплутав. Але, втім, помилився не дуже сильно, і тому це не так страшно. Набагато ж гірша ситуація з обіцянкою в прямому ефірі і на всю країну значного підвищення мінімальної пенсії.

Тут потрібно буде Януковичу і його команді щось вигадувати. Варіант з "українським поетом Чеховим" в даному випадку не підійде. Тому що тоді Ганна Герман "довела", що Віктор Федорович прав - Чехов таки поет, і таки український.

Але зараз доведеться зізнатися народу, що президент саме помилився - мінімальна пенсія ніяк не досягне до кінця цього року 1320 гривень.

За ідеєю, тепер президентові потрібно було б навіть вибачитися перед пенсіонерами - винен, мовляв, що не те сказав.

Адже багато хто з них, напевно, вже встигли зрадіти щедрості Януковича, а, виявляється, він просто в черговий раз все переплутав...

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: