Київ перетвориться на Нью-Йорк

Київ перетвориться на Нью-Йорк

Ізраїльські вчені помітили: якщо у сім'ї єврея і європейки народжується дитина, то навіть її онуки матимуть семітські риси обличчя. Якщо ж дитина народжується у сім'ї єврея і китайки, то їх нащадки вже у третьому поколінні виглядають як китайці.
Понеділок, 14 лютого 2011, 17:18
Сергій Лямець, ЕП

Можливо, світ знаходиться на порозі глобальної катастрофи. Офіційна наука поки що мовчить, але в наукових колах ця гіпотеза обговорюється з усією серйозністю.

За одним із сценаріїв, течія Гольфстрім зупиниться, і на території Європи настане черговий Льодовиковий період. Населення стане масово переселятися ближче до екватора, і дуже ймовірно, що значна частина людей просто помре. Продовольства на всіх не вистачить, хіба що європейці навчаться споживати на день жменю рису.

У такому випадку, все, що відбувається у світі сьогодні, можна назвати дурною пародією. Фондовий ринок, нерухомість, інноваційні проекти, витончені стрижки для собак і нові Bentley - лише ілюстрації до книги про тотальне божевілля людей. Щось на зразок фільму про життя Помпеї за день до її гибелі.

Втім, якщо сценарій катастрофи не здійсниться, тоді слід поміркувати над статистикою ООН. Вона свідчить, що світ знаходиться на порозі другого Великого переселення народів.

Реклама:

Причому якщо два століття тому через війни відбувалося винищення червоношкірого населення, то у найближчі сто років можна буде говорити про природне зменшення раси європейців.

Буде це так. До 2050 року населення Землі збільшиться з нинішніх 6,8 мільярда до 9 мільярдів людей. Після цього зростання припиниться - буде досягнута рівновага.

При цьому десь населення буде рости, а десь - зменшуватися. Зменшуватися воно буде на територіях, населених расою європеоїдів. Наприклад, у Росії кількість жителів впаде з 141 мільйона осіб до 116 мільйонів. У Німеччині - з 82 мільйонів до 71 мільйона. Загалом частка Європи у світовому населенні "схудне" з 13% до 7%.

З розвинених країн утримають приріст населення лише США. Однак у Штатах в етнічному складі населення вже протягом багатьох десятиліть збільшується частка латиноамериканців, афроамериканців та азіатів. Найімовірніше, саме вони забезпечать природній приріст кількості жителів.

Очевидно, що європейська раса старіє і вимирає. Ознак того, що люди з білим кольором шкіри мають сильну волю до виживання, наразі не видно. Цивілізація і комфорт зробили свою справу: у свідомості європейця давно вкоренилася думка, що діти - це не інструмент виживання, а радість в житті.

Це не расизм, це факт. Щоб прибрати забобони, потрібно констатувати: аналогічні процеси спостерігаються в Японії і Південній Кореї. Чим більше природних небезпек для людини усуває цивілізація, тим менше у неї прагнення до виживання. Вона налаштовується на довший термін життя, і дія природного відбору слабшає.

Зовсім інші настрої у жителів країн, які називаються "третім світом". До 2050 року Індія стане державою з найбільшим населенням у світі - 1,6 мільярда осіб проти 1,2 мільярда сьогодні. Друге місце займе Китай з 1,4 мільярда осіб, зараз - 1,3 мільярда.

Зростання світового населення все більше і більше концентруватиметься у незаможних і переважно мусульманських країнах. Число жителів 49-ти найбідніших країн планети подвоїться і досягне 1,7 мільярда осіб.

Прогнозувати події до 2100 року можна, та це більше припущення. Події можуть розвиватися за одним з двох сценаріїв, які, ймовірно, реалізуються одночасно.

Перший передбачає, що в Китаї, Індії та інших перенаселених державах виникнуть мегаміста з населенням до 50 мільйонів осіб. Цілком можливо, що деякі міста зростуться у гіперпоселення, як сьогоднішній Вашингтон з передмістями.

Статистика ООН підтверджує це припущення. До 1950 року менше 30% світового населення було міським. До 2050 року цей показник перевищить 70%. При цьому в країнах, що розвиваються, дохід на душу населення виявиться набагато нижчим, ніж він був у промислово розвинених державах тоді, коли вони проходили цей процес.

Другий сценарій змушує згадати шкільну лекцію про сполучені посудини. Наче вода, люди з перенаселених регіонів ринуть у малонаселені. Це вже відбувається на Далекому Сході. Якщо там провести перепис населення, то можна буде приєднувати частину Сибіру до Китаю або створювати китайську автономію у складі РФ.

І це тільки початок. Зупинити міграцію неможливо. Звичайно, ЄС і США можуть силоміць закрити кордони. Втім, навряд чи це можливо. Зробивши це, Європа захлинеться у власному старінні. До 2050 року частка пенсіонерів у розвинених країнах сягне третини населення, тоді як у країнах, що розвиваються, - лише 8%.

Крім того, іншим буде "третій світ". Мігранти - не мирні пастухи, які засмутяться і повернуться назад. Вони нагадують першу хвилю переселенців у США: це активні і навіть злі люди. Такими їх робить середовище, у якому вони народжуються і живуть.

Соціологи кажуть, що країни з більш молодим населенням особливо схильні до безладів і менш здатні створювати та підтримувати демократичні інститути. Чим більше урбанізовані країни, тим вища ймовірність, що вони продукуватимуть бідність і насильство. Це ідеальний ґрунт для релігійного фундаменталізму і тероризму.

В середні віки релігійний фундаменталізм був властивий Європі. Хрестові походи у літописах держав Сходу позбавлені романтизму, який ллється із сторінок романів Вальтера Скотта. Шляхетні лицарі, швидше, шукали спосіб розбагатіти і захопити нові землі, ніж захистити християнські цінності, найперша з яких - "не убий".

Зараз це проблема мусульманського світу. У 2009 році Бангладеш, Єгипет, Індонезія, Нігерія, Пакистан і Туреччина були найбільш населеними мусульманськими країнами - там жило 886 мільйонів осіб. Якщо не поліпшити відносини між мусульманським і західним світами, то після 2100 року зробити це буде набагато складніше.

Думаєте, ці тенденції не торкнуться Україні? Звичайно, ви так не думаєте. До 2050 року нас буде вже не 50 мільйонів, а всього 35-36 мільйонів. При цьому населення України теж стрімко старішає. Хтозна, може, до 2100 року під впливом природних процесів українців залишиться лише 20 мільйонів?

Чи стане Україна чинити опір притоку чужинців? Навряд чи. Нас може знову стати 50 мільйонів, але це вже будуть інші люди.

Залежно від того, з якого регіону в Україну прибуватимуть мігранти, нас чекають цікаві етнічні зміни. Наприклад, до 2100 року типовий українець може мати смугляву шкіру, як індієць, або розкосі очі, як китаєць.

У сучасному світі ми не маємо права говорити, що в однієї людини є менше прав на життя, ніж в іншої. Разом з тим, ми можемо робити соціологічні висновки.

Ізраїльські вчені помітили: якщо у сім'ї єврея і європейки народжується дитина, то навіть її онуки матимуть семітські риси обличчя. Якщо ж дитина народжується у сім'ї єврея і китайки, то їх нащадки вже у третьому поколінні виглядають як китайці.

Що можна сказати про майбутніх українців? Найімовірніше, вони стануть іншими. Сьогодні у зовнішності наших співвітчизників явно проглядаються татарські елементи. Це при тому, що монголо-татарське ярмо закінчилося ще 1480 року.

Я не закликаю до расизму чи агресії щодо мігрантів. Чинити опір природним процесам - все одно, що заперечувати наявність власної руки. Разом з тим, слід морально готуватися до того, що скоро вулиці Києва та інших міст будуть нагадувати Нью-Йорк. Українцям належить стати космополітами - подобається їм це чи ні.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: