"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Енергетична дурість

Енергетична дурість

Підвищенням з 1 лютого тарифів на електроенергію сильно знижує рівень добробуту більшості українців, бо одночасно зростають всі інші комунальні послуги та ціни на продовольчі та непродовольчі товари. І це на тлі спекотного літа.
П'ятниця, 21 січня 2011, 14:32
Марко Олівенський, кандидат економічних наук

Колишнє обмеження використання газу в приватних будинках шляхом збільшення тарифів на позанормові витрати змусило частину цих споживачів більше використовувати електронагрівачі та альтернативні види палива: дрова, вугіль, торф.

Спека, особливо 2010 року, призвела до різкого зростання використання кліматичної техніки, перш за все кондиціонерів, які споживають багато електроенергії. Їх відсутність у більшості населення вже призвела до минулорічного літнього підвищення смертності.

Тому підвищення тарифів на електроенергію під час значних кліматичних змін і зростання цін на продукти харчування суттєво позначиться на кишенях все більшої кількості громадян.

Нормою для мешканців міст НКРЕ визнало місячне споживання електроенергії обсягом до 150 кВт/год для родин в багатоквартирних будинках не вище 9 поверхів, які газифіковані природним газом, і до 250 кВт/год в будівлях вище 9 поверхів, які мають електроплити.

Реклама:

В межах цих норм тарифи на споживання електроенергії залишаються старими. При перевищенні цих норм тариф буде збільшений на 30%. Зокрема для першої групи споживачів - на 7,31 копійку за кожну понаднормову кВт/год, для другої - на 5,62 копійок.

Шляхом підвищення тарифів НКРЕ зменшить перехресне субсидування, починаючи з лютого 2011 року на 2 мільярди гривень щорічно. Ці витрати перекладені на родини, в розрахунку на окрему з них, на перший погляд, видаються незначними.

При цьому, за даними НКРЕ, це підвищення тарифів не торкнеться 34 мільйонів громадян, які споживають електроенергію в межах вказаних норм. Перевищення норм і, відповідно, плати за споживання електроенергії торкнеться, нібито, тільки 12 мільйонів громадян.

У підтексті логіки дій НКРЕ відчувається, що мова, начебто, йде про громадян з відносно високим рівнем добробуту, які мають змогу сплатити незначні додаткові кошти за споживання електроенергії.

Так, наприклад, за минулий місяць родина автора в квартирі з електроплитою спожила 263 кВт, тобто перевищила норму на 13 кВт. За подібне перевищення доведеться додатково сплатити 73 копійки.

Небагато. Але в березні в квартирі будуть встановлені 2 раніше куплених кондиціонера загальною потужністю 2 кВт. Тому у автора виникають питання, на які НКРЕ не дало відповіді.

Заходи щодо економії виникають, коли не вистачає якогось товару або він імпортований і за нього необхідно сплачувати вільно конвертовану валюту. Це, наприклад, стосується природного газу, наднормове споживання якого гальмується підвищеними тарифами.

Але у відношенні до електроенергії такого немає. Більш того, Україна виробляє значно більше електроенергії, ніж її потрібно для внутрішніх споживачів. Цей надлишок вона експортує. 

За розрахунками НКРЕ навесні 2010 року тариф на електроенергію для населення покривав лише 28% витрат на її виробництво та поставки. Це і стало, нібито, економічним підґрунтям для підвищення тарифів для населення.

За даними тієї ж самої НКРЕ, економічно обґрунтований тариф складає 84 копійки за кВт/год При цьому, чомусь, НКРЕ уникає питання щодо обґрунтованого мінімального рівня доходів населення, який за підрахунками повинен бути втричі більший за нинішній - близько 900 гривень.

Це приблизно те ж саме підвищення, яке вимагає доведення тарифів на електроенергію до економічно обґрунтованого рівня. То як же можна відривати один розрахунок від іншого, якщо вони знаходяться у безпосередній залежності?

До того ж, НКРЕ не враховує того факту, що лише 38% собівартості електроенергії припадає на її виробництво державними підприємствами, а основна частина собівартості (62%) припадає на поставку її споживачам приватними підприємствами.

Для скорочення витрат на доставку електроенергії необхідно модернізувати всю електричну мережу. За чий кошт це потрібно робити? Зрозуміло - за кошт приватних підприємств (обленерго), для яких ця модернізація потребує вкладень в основні фонди.

Але в якій країні світу модернізація основних фондів приватних підприємств провадиться не за рахунок прибутку власника цих фондів, а за рахунок споживачів електроенергії, тобто за рахунок штучного і нічим не обґрунтованого збільшення собівартості електроенергії?

Закладати у собівартість продукції майбутні капітальні вкладення заборонено. Це є протиріччям до податкового законодавства України. То, може, Україна разом з НКРЕ вже знаходиться на Місяці чи на Марсі, податкове законодавство яких нам не відомо?

У даному разі підвищенням тарифів на електроенергію для населення НКРЕ перекладає витрати на модернізацію систем поставки електроенергії з власників обленерго на її споживачів.

І це робить так звана «незалежна» державна установа!

Керівництво НКРЕ розуміє хибність своїх дій, тому при підвищенні тарифів воно діє обережно, вважаючи, що 12 мільйонів споживачів не будуть скаржитися на витрати додаткових 1-50 гривень на місяць.

Можливо, так воно б і було. Але у справу втрутилася небесна канцелярія, яка змінює клімат. Кожен домашній кондиціонер споживає за годину 1-2 кВт. При середньому терміні роботи у 12 годин на добу споживання за день складе 12-24 кВт, за місяць - 350-700 кВт.

А це вже додаткові 20-40 гривень на місяць на один кондиціонер. А, наприклад, для 2-кімнатної квартири їх потрібно хоча б два. Тому додаткові витрати складуть 40-80 грн. А це суттєві надвитрати для пересічної родини навіть у «заможному» Києві.

Серед 12 мільйонів громадян України, яким доведеться сплачувати додаткові витрати за позанормові витрати електроенергії, за статистикою заможними є лише 0,5 мільйона. Інші 11,5 мільйона громадян мають обмежені кошти.

Треба також враховувати, що кількість домашніх кондиціонерів стрімко зростає: люди хочуть вижити у спеку та холод. Лише за минулий рік їх кількість в домі, де мешкає автор, зросла у 3,5 рази.

Невдовзі додаткові кошти буде сплачувати більшість населення, а не тільки нинішні 12 мільйонів. Тобто НКРЕ взялася за спустошення кишень майже всього населення країни! Таким чином ця комісія перетворилася на одного з головних злочинців нинішньої влади!  

Сукупне підвищення цін та тарифів спровокує зниження рівня оплати за електроенергію та підвищення рівня соціальної напруженості, яке наростає від місяця в місяць, що фіксується українськими та іноземними соціологічними службами.

Хто в Україні найбільш зацікавлений в подібній енергетичній дурості, яка  є грабунком населення?

З часом все стане на свої місця. І тоді з'ясується, що непомітний чиновник з невеликою зарплатою має багатомільйонний будинок, дачу або щось інше. Але пограбоване не буде повернуте.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!