Шансів у влади нема

Шансів у влади нема

Нинішній уряд - явний чемпіон із створення армії ворогів. І найчисленніший її загін - це малий та середній бізнес. За різними оцінками, нас три мільйони осіб, не рахуючи родичів і друзів, яких вдасться умовити.
Вівторок, 19 жовтня 2010, 14:25
Олександр Поляков, підприємець

айкраща країна знаходиться у центрі Скіфії. Її біда - морози та безголові правителі". Авеста, 5 століття до нашої ери.

В усьому світі час рухається вперед. Чому ж тільки одна шоста частина суші, немов потрапивши у чортову круговерть, метається між соціалізмом і неофеодалізмом, марно намагаючись потрапити в манливе і світле європейське майбутнє?

Відповідь можна пошукати у творах класиків, зокрема Миколи Гоголя. У його безсмертній комедії "Ревізор" ми бачимо наших горе-правителів у всій красі. На повен зріст постають тут їх бездарність, дурість, жадібність і лицемірство.

Тут є Городничий, що хапає за бороди купців - малий бізнес. Є наймолодший з "сильної" команди Хлестаков - "освічена, світська, вищого тону людина". Є нещасна унтер-офіцерська вдова - опозиція - та її недолугі виправдання перед Його європейською величністю.

Реклама:

Слово, яке характеризує подібне чиновництво, теж є: болото. І знаменита - заключна - сцена твору у нас теж буде, все ще попереду.

Гоголівські комедії надзвичайно промовисті. Так, совість і доброчесність не в пошані у цих панів. А як справи із справедливістю і здоровим глуздом?

Мене завжди дивувало, чому на цій території в усі віки за будь-якої влади так ненавиділи і ненавидять тих, хто намагався і намагається щось зробити.

Тих, хто не спився від депресії перехідної економіки. Хто не клянчить у центрах зайнятості державні подачки. Хто не намагався влаштуватися у теплі кабінети, а, будучи звільненим із заводів у буремні 1990-ті, ризикуючи, на свої гроші створив маленький бізнес, просто намагаючись вижити.

На жаль, так було завжди. Дев'ять десятиліть тому чиновникам від комунізму заважали заможні селяни, інтелігенція, священики - найбільш активна, чесна і духовна частина населення. Тепер заважає малий бізнес. Дуже дивно.

По-перше, бізнесмен для держави набагато вигідніший за будь-якого чиновника, адже йому не потрібно платити зарплату, відпускні, лікарняні, йому не потрібний кабінет або особисте авто. Мало того, він сам платить державі податки.

По-друге, дивує мотивація. Купці існували тисячі років до затвердження нинішнього Кабміну і будуть існувати після. Дурне і смішне відсіє час - головний суддя. Як і в гоголівській комедії, бездарних і злодійкуватих українських чинуш теж чекає ревізор.

Сьогоднішній уряд - явний чемпіон із створення армії ворогів. І найчисленніший її загін - це малий та середній бізнес. За різними оцінками, нас три мільйони осіб, не рахуючи родичів і друзів, яким напередодні виборів вдасться пояснити, що й до чого.

Шансів у влади дуже мало. Їх просто немає, враховуючи пильну увагу до України з боку Європи. Невдовзі настане кульмінаційний момент: замість жорсткого погляду з-під окулярів у золотій оправі ми побачимо очі Сірка.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: