Вся країна - лохотрон?

Вся країна - лохотрон?

Лохи були завжди, та лише в останні роки армія шахраїв досягла такого розмаху. За багатьма засобами масової інформації, які продукують лохотрон державного масштабу, стоять можновладці, тож зупинити цей шабаш неможливо.
П'ятниця, 17 вересня 2010, 17:04
Марко Олівенський, кандидат економічних наук

Лохотрон - це легальний чи напівлегальний обман. В Україні їх нараховується більше 1 700 видів. Частину з них тиражує навіть преса, яка вважає себе респектабельною.

Візьмемо найпростіший вид лохотрону. Низка каналів телебачення демонструє прості ігри. Для участі у них треба надіслати смс. За існуючими правилами, цього робити не можна, оскільки послуга ще не отримана.

Дехто клює на цей гачок, розраховуючи на значний виграш, але ці сподівання марні. В результаті кошти довірливих громадян, які перекочовують в кишені провайдерів, набагато перевищують витрати на трансляцію гри.

Одним з найбільш прибуткових лохотронів є реклама ліків і біологічно активних добавок. При цьому ні виробник, ні рекламодавець не відповідають за наслідки їх вживання. З газет на телеекран перейшли гадалки, знахарі, провидиці.

Реклама:

Однак найбільш масштабним лохотроном є сайти інтернет-знайомств. Щоденно мільйони людей мільйони разів тиснуть на клавіші комп'ютерів у пошуках ймовірного партнера. Вони шукають міражі щастя.

Власники цих сайтів щоденно заробляють сотні тисяч доларів, які не обкладаються податками. Навіть ті, хто з сайту знайомств потрапляють до програми "Давай одружимося", не здогадуються, що вони - учасники лохотрону.

Лохи були завжди, та лише в останні роки армія шахраїв досягла такого великого розмаху. За багатьма засобами масової інформації, які продукують лохотрон державного масштабу, стоять можновладці, тож зупинити цей шабаш неможливо.

Саме на цьому наголошувала співрозмовниця автора, яка в радянські часи працювала конструктором на одному з оборонних підприємств Києва. На початку 2000 років їй уже бракувало зарплати, і вона створила свій перший лохотрон. Нині жінка володіє кількома лохотронами.

Потрапити у лохотронну фірму набагато важче, ніж у масонську ложу. Кожна  з них складається з родичів чи близьких знайомих, які тісно пов'язані між собою.

Зазвичай керівниками лохотронів та їх співробітниками є творчі, активні та ерудовані люди від 25 до 50 років. Вони бояться лише крадіжки своїх ідей і втрати стосунків з пресою, яка дозволяє їм реалізовувати свій творчий обман.

Частині з них, крім плати за ефір, доводиться давати хабарі керівникам каналів. Розмір хабара, який влаштовує обидві сторони, складає до 20% доходу.

Доволі цікава арифметика обману. В Україні 37 мільйонів дорослих громадян. За одним з 1 700 видів лохотронів спостерігають 22 тисячі осіб. Організатори лотерей стверджують, що 3-7% з них не витримують спокуси і приєднуються до гри.

Отже, в одному лохотроні беруть участь від 660 до 1 540 осіб. В перерахунку на всі лохотрони - від 1 122 000 до 2 618 000 осіб. При цьому більшість людей не розуміють, що їх просто обманюють.

Участь у лохотроні коштує 2,6-300 гривень. Якщо на основі 30 найпоширеніших лохотронів побудувати модель оплати, то її середня величина складе 6 гривень. Таким чином, разовий дохід лохотрону становить 6,7-15,7 мільйона гривень.

За словами учасників ринку, лох потрапляє у тенета обману два-три рази на місяць. Виходить, мінімальний доход лохотронів за місяць складе 15-30 мільйонів гривень або 180-360 мільйонів гривень на рік.

До речі, у Німеччині, де, на відміну від Франції, лохотрон не заборонений, дохід легальної сфери обману оцінюється 400 мільйонами євро на рік.

У січні 2010 року чисельність працюючих в Україні склала 10,7 мільйона осіб або 49% чисельності потенціальних працівників - 22 мільйони. Якби всі вони працювали, то ВВП зріс би удвічі. Для цього потрібні інвестиції та спеціалісти, але останніх не примусиш працювати на підприємствах. Потрібне їх бажання.

Їм треба запропонувати достойну зарплату. Нині її середній рівень коливається у межах 800-7200 гривень. Яким же повинен бути рівень зарплати освічених людей, щоб на цій основі змусити їх перейти із сфери обману на виробництво?

Для цього треба знати рівень доходів лохотронників, але це таємниця за сімома замками. Ця обставина змушує автора піти непрямим шляхом і подивитися на зарплату працівників, які теж двома руками тримаються за своє місце.

Наприклад, працівники Приватбанку заробляють за місяць в середньому 5,4 тисячі гривень, "Альфа банку" - 12,2 тисячі гривень, малих банків - 4,5-6,5 тисячі гривень. Отже, приблизно такий же, якщо не більший, і середній рівень у лохотронників.

Якою ж повинна бути середня зарплата в сфері виробництва, аби лохотронники полишили свій промисел і повернулися на заводи і фабрики?

Як відомо, існує так званий поріг чутливості зміни зарплати, мінімум якого дорівнює 10%, а реально - 30%. Таким чином, якщо прийняти за "базу" відліку дохід лохотронників на рівні 5-10 тисяч гривень на місяць, то на виробництві зарплата повинна становити в середньому 6,5 -13 тисяч гривень.

Однак для досягнення цього рівня треба управляти переміщенням не тільки капіталів, а й людей. Нині ці дві сфери - найбільш уразливі місця державного управління. Керівництву країною - і колишньому, і нинішньому - треба відповісти громадянам на питання, на які кошти живе 51% потенційних працівників.

Це більше 11 мільйонів осіб. Близько півмільйона - це зареєстровані безробітні. Ще 400 тисяч перебувають у тюрмах і колоніях. А інші де? Вони сховалися "в тіні", щоб працювати без сплати удушливих податків і відрахувань у пенсійний фонд.

Втрати лохів та держави - ніщо порівняно з тим, що знаходиться у підводній частині айсберга під назвою лохотрон. Це уражена психіка людей, які пізнали привабливість лохотрону порівняно з нелегкою працею на виробництві.

Для зміни цієї психології необхідне життя хоча б одного покоління людей та відповідальна влада, яка не залишить місця лохотронникам.

У 20 столітті значно підвищилася інтенсивність праці. Це змінило психологію людей, в тому числі керівників виробництва, які не бажали йти на підвищення. Першими це помітили американські психологи ще у 1970-х роках.

І зараз значна частина безробітних розвинутих країн не бажає втрачати свій статус, віддаючи перевагу непоганій державній допомозі з безробіття. Це теж лохотрон, але вже щодо держави, яка не відчуває настроїв своїх громадян.

Недавно автор отримав на мобільний телефон таке повідомлення: "До свадьбы: 1 - отрастет, 2 - зарастет, 3 - заживет. Ответь 1, 2 или 3 на номер... и выиграй фотокамеру и поездку в Париж! Стоимость звонка - 3,19 гривны".

Хтось запустив черговий лохотрон.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: