"Євро" буде без готелів?

"Євро" буде без готелів?

Найбільші проблеми відчуває Донецьк, який не приваблює туристів, а відтак - інвесторів. У місті відсутні готелі середньої і бюджетної цінових категорій. У 2009 році з тисячі номерів експерти УЄФА прийняли лише кожне десяте помешкання.
Вівторок, 27 липня 2010, 19:34
Андрій Муравський, журналіст

Нещодавно парламент ухвалив зміни до деяких законів щодо розвитку та підготовки готельної інфраструктури до чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Закон передбачає стимулювання будівництва і реконструкції готелів. Влада нарешті зайнялася підтримкою готельного бізнесу, на яку він очікував давно.

Не можна сказати, що досі влада нічого не робила. Для підтримки проведення чемпіонату вона прийняла десятки рішень. Скажімо, Львівська міська влада звільнила власників готелів від сплати за оренду землі.

Однак суттєвішим внеском є новий закон: з 1 січня 2011 року тризіркові, чотиризіркові та п'ятизіркові готелі на десять років звільняються від оподаткування прибутку за умови введення споруди в експлуатацію до 1 вересня 2012 року.

Звісно, таке рішення може викликати звинувачення у лобізмі окремої галузі, як це сталося у Німеччині, яка 2010 року започаткувала подібну реформу. Однак надані раніше протекціоністські заходи металургам загартували народних депутатів.

Реклама:

Втім, усі проблеми готельного бізнесу новий закон вирішить. Зокрема, бізнесмени сумніваються, що найближчим часом зникне корупція.

У світі заведено, що після презентації проекту інвестори невдовзі отримують дозволи та земельні ділянки - безкоштовно або на пільгових умовах. В Україні ж цей процес затягується. Документи готуються більше року. Отримання дозволів на відведення землі і будівництво може коштувати половину вартості проекту.

У травні Віктор Янукович обіцяв спростити процедуру оформлення дозвільних документів, але поки змін нема. Відсутній і механізм проведення земельних аукціонів. У підсумку, інвестори не можуть отримати зручні земельні ділянки.

Криза загострила конкуренцію між готелями - вони не можуть забезпечити передкризовий рівень заповнення. Більш того, за прогнозами фахівців, п'ятизіркові готелі у найближчі роки будуть незатребувані. Їх заповнюваність уже знизилася на 40%, а рівень заселення чотирьохзіркових готелів не перевищує 55%.

До того ж, не завжди виходить отримати для будівництва готелів кредити. З цієї причини, каже заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Губицький, Львів зможе і не побудувати 14 запланованих готелів до чемпіонату.

Інвестори хочуть, аби вкладені у готельний бізнес кошти приносили прибуток. Тимчасом готельна нерухомість оплачується довше, ніж звичайні житлові будинки.

Будувати готелі винятково під "Євро-2012" невигідно - слід розуміти перспективи їх подальшого використання. Тому під час чемпіонату необхідно зацікавити туристів, а відтак - вкладати кошти в рекламу українських міст.

Згідно з вимогами УЄФА, країна, яка приймає чемпіонат, повинна забезпечити щонайменше 5,5 тисячі номерів чотиризіркових і п'ятизіркових готелів, а також 5,6 тисячі номерів тризіркових  готелів.

Загалом в Україні до спортивного форуму планується звести 140 готелів, у тому числі 54 п'ятизіркові готелі, 67 чотиризіркових готелів і 22 готелі економ-класу.

Наразі проблем з інвесторами не має привабливий для туристів Львів. Згідно з умовами УЄФА, до 2012 року місто повинне мати 1 315 п'ятизіркових номерів, 1 020 чотиризіркових і 2 740 тризіркових. Експерти УЄФА підготовкою Львова наче задоволені. Хоча 2009 року з 3 тисяч номерів експерти прийняли менше 2 тисяч.

Привабливим для інвесторів є і Київ. Він має забезпечити 7 300 номерів, з яких 1 950 п'ятизіркових, 4 950 чотиризіркових і 400 тризіркових. До "Євро-2012" у столиці слід побудувати 16 готелів на 2 885 номерів. Зведення дев'яти споруд на 1 544 номери гарантоване. Решта сім готелів мають певні проблеми з фінансуванням.

Утім, влада запевняє, що з урахуванням споруджуваних готелів Київ виконає вимоги УЄФА щодо розміщення цільових груп з профіцитом 1 956 номерів. Дефіцит номерів у чотиризіркових готелях планується зменшити за рахунок підвищення категорії комфортності низки столичних готелів.

Харків повинен надати до чемпіонату 2 765 номерів. Місту не вистачає більше тисячі п'ятизіркових номерів. До 2012 року друга столиця будує 15 готелів.

Туристичний оператор Союзу європейських футбольних асоціацій 2009 року прийняв у Харкові 41 готель із загальною кількістю 2 280 номерів: 219 п'ятизіркових, 1 704 чотиризіркових і 357 тризіркових.

Місцева влада обіцяє до 2012 року покращити ситуацію. Мовляв, у Харківській області і в Полтаві збудують 63 готелі на 4 962 номери.

Найбільші проблеми має Донецьк, який не приваблює туристів, а відтак - й інвесторів. У місті відсутні готелі середньої і бюджетної цінових категорій. У 2009 році з тисячі номерів  експерти УЄФА прийняли лише кожен десятий номер. Всього місто до чемпіонату повинне забезпечити 2 600 помешкань.

До "Євро-2012" залишилося два роки, і звести за цей час необхідну кількість готелів важко. Влада ж змушена демонструвати оптимізм. Наприклад, віце-прем'єр Борис Колесников нещодавно запевнив, що одна з всесвітньо відомих мереж готова збудувати за три роки в Україні 30 готелів, з них 20 - до чемпіонату.

За два роки обіцяють спорудити навіть величезний 47-поверховий п'ятизірковий готель Sky Towers, який має стати найвищою - 210 метрів - будівлею в Україні. Хоча роботи наразі лише на початковому етапі.

У той же час, стислі терміни породжують форс-мажорні обставини, адже проблеми у девелоперів можуть виникати навіть на етапі введення об'єкта в експлуатацію.

Можна констатувати, що влада запізнилася із заходами з підтримки готельного бізнесу. І виключати, що Україна все ще ризикує зустріти "Євро-2012" без необхідної кількості готелів, не варто.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: