"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Напишіть закон про банкрутство

Напишіть закон про банкрутство

Аби громадяни не зловживали правом на банкрутство, пропонується після даної процедури зобов'язати їх повідомляти про це кредиторам при отриманні нових позик. У разі ж повторного банкрутства, борги не списуються.
П'ятниця, 23 квітня 2010, 16:34
Анатолій Родзинський, генеральний директор Консультаційного цетру з питань банкрутства

США побили рекорд за кількістю банкрутств громадян. Російська Дума вже влітку розгляне законопроект про особисте банкрутство. Вирішенням фінансових проблем своїх громадян опікуються Латвія та Казахстан.

В Україні ситуація із сплатою кредитів лише погіршується, тому Верховна рада має допомогти людям і повернутися до розгляду законопроекту про особисте банкрутство. Експерти готові доопрацювати його відповідно до світових норм.

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін у березні нагадав підлеглим, що законопроект про так зване особисте банкрутство фізичної особи досі не прийнятий, та доручив до середини літа вирішити це питання.

Невдовзі до Державної Думи на додачу до законопроекту "Про реабілітаційні процедури, що застосовуються до громадянина-боржника", який знаходиться у Думі з кінця 2009 року, був внесений законопроект "Про зміни до федеральних законів "Про неспроможність (банкрутство)" та "Про виконавче провадження" в частині удосконалення реабілітаційних процедур громадянина-боржника".

Реклама:

Схоже, Росія неабияк переймається проблемами громадян, що потрапили у халепу через кризу та не можуть сплатити банківські борги.

Безумовно, законодавство Росії, як і законодавство України, і сьогодні дозволяє банкрутство для громадян-підприємців. Турбота ж російської влади про все інше населення викликає захоплення і заздрість.

Аналіз змін, пропонованих до впровадження у російському законодавстві, показує, що вони значною мірою копіюють законодавство про банкрутство у США. Це зрозумілий вибір - країна має досконалий інститут особистого банкрутства.

Отже, справа про банкрутство громадянина Росії може бути порушена арбітражним судом за заявою кредитора, якщо йому не сплачується борг протягом шести місяців на суму 50 тисяч рублів - близько 13,5 тисячі гривень.

Іншою підставою може бути заява боржника, якщо задоволення вимог одного кредитора приведе до неможливості виконання зобов'язань перед іншими кредиторами. У такому разі російський боржник може обрати два варіанти.

1. Якщо громадянин зацікавлений залишити за собою майно або його частину, він може запропонувати кредиторам реструктуризацію виплати боргів на п'ять років з можливим списанням частини боргів, що відповідає кодексу банкрутства США.

2. Якщо кредитори відхилили план реструктуризації або боржник не бажає залишати собі майно, відкривається ліквідаційна процедура, призначається арбітражний керуючий, майно продається, гроші ідуть кредиторам, а непогашені борги списуються. Така ж процедура діє у Штатах.

Аби громадяни не зловживали правом на банкрутство, пропонується після даної процедури зобов'язати їх повідомляти про це кредиторам при отриманні нових позик. У разі ж повторного банкрутства протягом п'яти років, борги не списуються.

Чому російська влада переймається проблемами громадян, а українська - ні? Порівняємо російські та українські економічні реалії за останні два роки.

Курс рубля щодо долара впав з 23,1 рубля до 29,4 рубля за долар або на 21%. Курс гривні відносно долара знизився з 4,8 гривні до 7,9 гривні за долар або на 39%. Інфляція за цей період у Росії склала 10%, в Україні - 23%. Вартість нерухомого майна у РФ знизилася на 25%, в Україні - на 50-90%.

У цивілізованому світі кількість банкрутів під час кризи різко зросла, бо влада інших держав спокійно ставиться до процедури банкрутства і підтримує своїх громадян у тяжкий для них час.

У США кількість банкрутів, що подали заяви до федеральних судів, у березні 2010 року порівняно з лютим 2010 року зросла на 35% до 158 тисяч осіб.

Тимчасом в Україні досі не існує закону, що передбачав би особисте банкрутство громадян, які не є підприємцями. У березні 2009 року до Верховної ради був поданий законопроект №4273, який вирішував цю проблему.

За його прийняття у першому читані 16 лютого 2010 року проголосував аж 31 депутат, проти - 17, за направлення на повторне перше читання - 49 депутатів, проти - 20. Тобто інші просто не голосували. Така байдужість народних обранців на фоні зубожіння мільйонів українських громадян вражає.

Наразі процедура банкрутства громадян-підприємців в Україні доволі складна та дорога. Суди вимагають багато доказів на підтвердження того, що громадянин є банкрутом. Їх цікавлять судові рішення про наявність боргів, оцінки майна, довідки з усіх інстанцій, виконавчі провадження, аудиторські висновки.

Отже, проста процедура, стала майже "золотою". Як наслідок, за 2009 рік правом на банкрутство в Україні скористалися лише 1 172 фізичні особи-підприємці. Тимчасом, за даними Єдиного державного реєстру, в Україні зареєстровано понад 2,5 мільйона фізичних осіб-підприємців - тих, хто має право на банкрутство.

Проблема неплатоспроможності українських громадян нікуди не зникає. Експерти кажуть, що нині вчасно не обслуговується більше 50% кредитів. Отже, українці потребують негайного законодавчого врегулювання свого права на банкрутство.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: