Шахи та інтелект

Шахи та інтелект

Після винаходу інтернету і комп'ютера людству не доведеться довго чекати на нову революційну інновацію. Підйом забезпечить штучний інтелект.
Четвер, 4 лютого 2010, 10:46
Кеннет Рогофф, професор економіки і державного управління Гарвардського університету, колишній головний економіст МВФ

Світова економіка вступає у нове десятиліття. Що ж стане черговою рушійною силою глобального зростання? Це десятиліття буде періодом, у якому штучний інтелект досягне другої космічної швидкості і почне здійснювати економічний вплив такого ж значення, як і економічне зростання Індії та Китаю.

Щоправда, такий прогноз сильно прикрашений через події у світі шахів. У певному сенсі комп'ютерні шахи - це вікно у кремнієву еволюцію і барометр того, як люди можуть до неї адаптуватися.

Трохи історії. У 1996-1997 роках чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров зіграв кілька матчів проти комп'ютера IBM "Діп Блю". Тоді Каспаров домінував у світових шахах.

У матчі 1996 року "Діп Блю" здивував чемпіона, вигравши у нього у першій грі. Однак Каспаров швидко адаптувався до використання слабкостей комп'ютера у довгостроковому стратегічному плануванні, де його розсудливість та інтуїція, здавалося, перевершили механічні обчислення комп'ютера.

Реклама:

На жаль, самовпевнений Каспаров не сприйняв "Діп Блю" серйозно при повторному матчі у 1997 році. Машина справила враження на чемпіона, вигравши з рахунком 3,5:2,5. Багато коментаторів назвали тріумф "Діп Блю" однією з найважливіших подій двадцятого століття.

Можливо, Каспаров виграв би повторний матч, якби він зіграв усі 24 гри - такою тоді була стандартна тривалість матчів. Однак у наступні роки комп'ютери розвивалися набагато швидше.

Завдяки потужним процесорам, "крем'яні" шахісти навчилися проводити настільки перспективні обчислення, що різниця між короткостроковими тактичними розрахунками і довгостроковим стратегічним плануванням стала невловимою.

Комп'ютери також почали використовувати бази даних ігор між гросмейстерами, що дозволяло знаходити найбільш вдалі ходи. Стало зрозуміло, що навіть найкращі гравці мали б мало шансів на щось більше, ніж випадкова нічия.

Сьогодні шахові програми стали настільки досконалими, що навіть гросмейстери іноді роблять величезні зусилля, аби зрозуміти логіку деяких ходів комп'ютера.

У шахових журналах часто можна побачити такі коментарі провідних гравців: "Мій кремнієвий друг каже, що мені варто піти королем замість ферзя, але мені здається, що я зробив кращий "людський" хід".

Ситуація стає ще гіршою: комп'ютерні програми можна налаштувати на стиль гри провідних гросмейстерів. Більш того, програми невдовзі зможуть пройти останній тест на штучний інтелект покійного британського математика Алана Тьюрінга: чи може людина, що розмовляє з машиною, сказати, що вона не людина?

За іронією долі, коли випадки обману за допомогою комп'ютера заполонили шахові турніри, з'ясувалося, що виявити їх можна лише з допомогою іншого комп'ютера. Тільки машина може сказати, що зробив би інший комп'ютер у цій позиції.

Можливо, якби Тьюринг жив сьогодні, він би визначив штучний інтелект як нездатність комп'ютера сказати, чи є інша машина людиною.

Отже, шахісти залишилися без роботи? Ще ні, і це вселяє надію. Шахи так само популярні, як і будь-коли. Вони пристосувалися до інтернету, і любителі можуть стежити за змаганнями у реальному часі.

Технології допомогли шахам глобалізуватися. Індієць Віші Ананд став першим світовим чемпіоном з Азії, а симпатичний молодий норвежець Магнус Карлсон досяг статусу рок-зірки. Людина і машина навчилися співіснувати - поки що.

Звичайно, це початок більш значних змін. Можливо, покращаться жахливі комп'ютеризовані телефони-автовідповідачі. Коли-небудь людям, ймовірно, буде приємніше спілкуватися з цифровим оператором, ніж з людиною.

Може, через 50 років комп'ютери будуть водити таксі та проводити хірургічні операції. Однак ще раніше штучний інтелект перетворить вищу освіту, зробивши її широко доступною навіть у бідних країнах.

І, звичайно, є більш приземлені, але важливі сфери застосування штучного інтелекту: управління електронікою, освітлення будинків, "розумні мережі" для постачання води та електрики, які допомагали б знижувати втрати.

Після винаходу інтернету і комп'ютера не доведеться довго чекати, перш ніж з'явиться інновація, здатна зрушити систему поглядів і понять. Штучний інтелект забезпечить підйом, який буде рухати наступне десятиліття.

Незважаючи на важкий старт через фінансову кризу, яка все ще буде уповільнювати економічне зростання у 2010-2011 роках, немає причин для того, щоб у новому десятилітті економіка зазнала краху.

Ще одного витка кризи не буде, якщо політики не стануть на шляху нової системи поглядів на торгівлю, технологію і штучний інтелект.

Авторське право: Project Syndicate, 2010 рік

Переклад з англійської - Тетяна Грибова

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: