Юля і Вова убили "Надра"

Юля і Вова убили "Надра"

Божевільна версія полягає у тому, що злий геній викупить залишки банку і створить на їх основі щось сильне. Тінь батька Фірташа, яка блукає сторінками ЗМІ, звичайно, багата, але вона далеко не ідіотична.
Четвер, 11 лютого 2010, 12:08
Сергій Лямець, ЕП

Наразі є факт: текст постанови про переведення вкладів з Надра Банку у Родовід Банк опублікований на сайті уряду. Нацбанк мав два дні на оприлюднення двох простих речень: "Ми цю постанову не підписували. На сайті уряду опублікована "липа".

Нацбанк цього не зробив. Отже, слід називати речі своїми іменами: Юля убила Надра Банк. У цьому їй допоміг Вова.

Той зараз грається у бюрократію: ховає текст підписаної постанови, щоб потім при нагоді зняти з себе відповідальність. Як у фільмі: "Хто підписав? Я підписав?".

Дружній тандем ухвалив рішення, незважаючи на те, що "Надра" ще могли стати на ноги. З останніх сил, але могли.

Реклама:

Так, з банку вивели величезні суми грошей. Так, можливо, у цьому брали участь всі акціонери, хоча деякі через суд доводять, що вони білі, пухнасті і не з цієї країни.

Так, в установі працює тимчасова адміністрація. Це означає, що після її відкликання частина вкладників відразу ж захоче зняти свої гроші.

Так, протягом певного часу банку довелося би відновлювати довіру до себе. Втеча хитрувато-сором'язливого Ігоря Гіленка разом з деякими топ-менеджерами запам'ятається багатьом і надовго.

І все ж, це чудовий банк. Він найбільший. Створити з нуля такий же буде коштувати надто дорого. Річ не лише у приміщеннях, оргтехніці і секретарках з довгими віями. Перш за все, цінність установи у внутрішніх процедурах та технології.

У Надра Банку це, безумовно, є. Фінансисти підтвердять, що протягом тривалого часу він розвивався "на підсосі". Йому постійно не вистачало грошей, щоб встигати за кількістю проектів, у які влазив менеджмент. Тому були і підвищені ставки за внесками, і постійні запозичення на міжбанку, і особливі стосунки з НБУ.

І все ж, "Надра" витримали перегони. У осінь 2008 року установа увійшла, утримуючи сьоме місце в системі. Це приголомшливий результат, тому що її не підтримують ні іноземні акціонери, як Укрсоцбанк, "Аваль" або Укрсиббанк, ні великі фінансово-промислові групи, як "Приват".

Тож Ігорю Гіленку можна дати особливу нагороду. Якщо він, звичайно, ризикне за нею приїхати в Україну.

Багато у чому "Надра" працювали так само, як знаменитий "Приват". Банк входив у багато проектів, навіть якщо вони стартові і надто ризиковані, допомагав розкручувати ці бізнеси. Щоправда, потім до власників починали ходити "з міліції", "від пожежників", "із санстанції" і просто "доброзичливці".

У підсумку, початкові власники із скромним гонораром випроваджувалися із своїх підприємств і отримували повну свободу підприємницької діяльності. Тож "Надра" ще й стимулювали інноваційний процес - у своєму стилі.

Друга перевага банку - особливо "заточений" висококласний персонал. За стільки років яскравої діяльності - жодного гучного скандалу. Цим людям дати гроші, правильно зорієнтувати - і вони "порвуть" усіх конкурентів.

Є й третя перевага: "Надра" не порожні, у ньому є гроші. Установу можна оживити, на відміну від "живих мерців" Укрпромбанку і "Києва". Тут потрібно ще з'ясувати, кому уряд надав послугу, купивши цей суповий набір.

Чому ж "Юля вбила"?

Переказ вкладів з Укрпромбанку - не вбивство. Мабуть, навіть закон не забороняє вилучати у свіжих трупів внутрішні органи для пересадки. А от у випадку з "Надрами" - повноцінне вбивство. Було це приблизно так.

Під вікнами палати, у якій лежить важкохвора людина, проходить мітинг. На ньому регулярно виступає керівник району - енергетик за освітою. Вона вимагає перестати змащувати рани хворого йодом, а в кінцевому підсумку - ще у живого ампутувати серце, легені, печінку і нирки.

Після цього хворий "має право вижити". Саме таку фразу використовували у середньовічній Туреччині після розтину живота садівника, якого запідозрили у з'їданні огірка падишаха. Виявляється, не винен - можеш вижити.

Якщо без образності, то спочатку Тимошенко залякала країну Фірташем - міфічним казковим персонажем з трьома головами і кігтями на широких крилах.

Вона розповіла легенду про те, що спекуляції на валютному ринку в 2008 році організували "Надра", Фірташ, Нацбанк і Секретаріат президента. А через рік на хвилі передвиборного піару вирішила перевести депозити населення у "Родовід".

Варто сказати, що разом з Тимошенко документ підписав Володимир Стельмах. Можливо, йому порадила це зробити тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська. Звісно, вона повинна була прорахувати різні варіанти долі установи, але вибирав, як діяти, сам голова НБУ.

Стельмах злякався. Іншого пояснення просто нема. Цікаво, що ні їй, ні йому за це нічого не буде. Вчіться. Мільярди під ніж - і нічого.

З боку прокуратури - нуль претензій. Нічого вона не доведе, як і щодо подій осені 2008 року.

З боку населення - теж "шоколад", адже внески людей врятовано.

Але тоді питання любителям соціальної справедливості від "Юлі і Вови": що робити з грошима 35 тисяч підприємств? Саме стільки компаній обслуговували "Надра". Ці кошти становили 2/5 усіх грошей на депозитах.

Кожне з цих підприємств отримало затримку або зупинку платежів. Деякі з них - фінансові компанії, які клали гроші у "Надра" на депозит. Вони отримали борги перед своїми клієнтами та величезні збитки. Крім того, у всіх підприємств є працівники, які, напевно, на собі відчули, як фірма втратила гроші.

Кожна з цих компаній має повісити у своєму офісі портрети Тимошенко, щоб ніколи не забути: через її передвиборну кампанію вони позбулися грошей.

Тепер щодо останньої ілюзії. Не варто вірити, що огризок, який залишиться після переведення внесків у "Родовід", зможе працювати.

Головна божевільна версія полягає у тому, що злий геній викупить залишки банку і створить на їх основі щось сильне. Потрібно сказати, що тінь батька Фірташа, яка блукає сторінками ЗМІ, звичайно, багата, але вона далеко не ідіотична.

Якщо припустити, що олігарх - людина розсудлива, у чому мало хто сумнівається, то купувати банк він став би тільки з депозитами населення. Хоча б тому, що без людей велика мережа не потрібна.

Купувати банк з депозитами варто було б, навіть якщо половина клієнтів втече після зняття тимчасової адміністрації. Хоча чому б це їм бігти, якщо банк купив олігарх, який має заступництво з боку президента і правлячої партії? Навпаки, нумо нести нові гроші на депозит!

Єдине, що може зацікавити великого і жахливого Фірташа, - це мережа відділень, яку простіше купити з аукціону, як колись "Приват" за безцінь розжився мережею АКБ "Україна". А можна й не купувати, а через домовленості з НБУ взяти у довгострокову оренду.

Замість підсумку уявімо похорони Надра Банку.

Йде брудний сніг. Слово має тимчасовий адміністратор Валентина Жуковська. "На кого ж ти нас покинув!" - побиваються 35 тисяч підприємств.

У бінокль за процесом спостерігають Юля і Вова, не наважуючись підійти. Все-таки страшно, хоча все начебто і за законом.

На могильній плиті написано: "Ліквідований рішенням...". Збоку надряпано: "Юля + Вова =".

P. S. Зараз навколо банку відбуваються незрозумілі процеси. Нібито Фірташ після перемоги Віктора Януковича на виборах таки зважився купувати "Надра", і зараз люто атакує НБУ. А в. о. міністра фінансів Ігор Уманський навіть створив для Тимошенко безпечну можливість відмовитися від її слів, запропонувавши скасувати постанову про переведення внесків. Можливо, й так.

Але Нацбанк поки що мовчить, і тому обговорювати варто єдиний підтверджений факт: все ще діє спільна постанова НБУ та уряду про переведення грошей з "Надр" у "Родовід".

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: