Уряд в комі, народ в трансі

Уряд в комі, народ в трансі

Якщо ми перемістимо діючого главу уряду на вищу посаду, всі перейдемо у стан затяжної національної коми. Де ж тоді знайдемо для всіх крапельниць?
Середа, 11 листопада 2009, 11:52
Андрій Новак - кандидат економічних наук, автор книги "Як підняти українську економіку"

Діяльність українського уряду потребує не економічного аналізу, а медичного діагнозу - це кома, і, схоже, вже безнадійна, бо не допомагає навіть крапельниця МВФ.

Як і річна світова фінансова криза, так і грипозна "криза" приходили в Україну несподівано і заскочили вітчизняний уряд зненацька.

Фінансова криза справді зачепила геть увесь світ. Але в Україні найбільше падіння промислового виробництва, ВВП і доходів населення, найвищі інфляція та дефіцит держбюджету, наймасовіше безробіття. Однак лише у нас досі немає антикризової програми уряду. Може, не існує і самого уряду?

Він є лише на рекламних носіях і на прес-конференціях із звітами про щомісячне перевиконання "планових надходжень", успішну "рекапіталізацію" банківського сектора, черговий кредитний транш від МВФ.

Реклама:

Але від усіх цих "досягнень" зиску небагато - не виконується жодна бюджетна стаття розвитку та вже виникають проблеми із фінансуванням соціальних видатків. Банки перемістилися у віртуальну реальність: не дають ані депозитів, ані кредитів.

Водночас, НБУ не зупиняє друкарський верстат: то 18 мільярдів гривень - на статутний фонд "Нафтогазу", то 44 мільярди гривень - на рефінансування банків. Ще непогано було б 10 мільярдів гривень на "Євро-2012".

Податкова і митниця постійно перевиконують "план надходжень", а курсова вартість вже отриманих кредитів МВФ сягає 90 мільярдів гривень.

Чому ж тоді нема грошей ні на програми розвитку, ні на адекватне підвищення зарплат і пенсій, ні на Аграрний фонд, ні на розрахунки з "Газпромом"? Казна пуста?

Не рятує, очевидно, навіть фінансова крапельниця МВФ, бо для закупівлі ліків прямо на телевізійній селекторній нараді прем'єр-міністр звертається до НБУ з проханням знову надрукувати грошей - вражаюча висота економічної політики.

Іноземці, що проживають в Україні - бізнесмени, працівники посольств та міжнародних організацій, - не можуть зрозуміти: чому найбагатша за ресурсами країна Європи не має обладнання та ліків і розраховує лише на порятунок ззовні.

В умовах, коли рівень сезонної захворюваності вдвічі нижчий, ніж у попередні роки, головний "рятівник" від грипозної паніки міністр закордонних справ Петро Порошенко по всьому світу збирає гуманітарну допомогу для України. Хіба це не предмет для національної гордості?

У такій ситуації для голови уряду немає кращого політичного виходу, як уникнути відповідальності шляхом перескакування на іншу посаду, наприклад президента, і перекладання усіх наслідків своєї "праці" на наступного прем'єра.

Але хто має забезпечити такий стрибок? Хіба не ми? Якщо ми перемістимо діючого главу уряду на вищу посаду, всі перейдемо у стан затяжної національної коми. Де ж тоді знайдемо для всіх крапельниць?

Скільки нам ще потрібно поставити собі риторичних запитань, щоб сказати нарешті "ні" політичним і економічним аферам?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: