"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Хто кричить "Тримай контрабандиста!"

Хто кричить "Тримай контрабандиста!"

Україна займає перше місце у Європі за обсягами контрабанди сигарет до інших країн. Єдиний спосіб скорочення таких поставок - подальше підвищення ставок акцизу.
П'ятниця, 2 жовтня 2009, 16:43
Костянтин Красовський - завідувач відділом контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України

Інтернет рясніє банерами "Нелегальні цигарки уже в Україні!". Цю рекламу оплачує сайт "Акциз", який захищає інтереси алкогольної та тютюнової індустрії.

Даний ресурс систематично розміщує фото тютюнових кіосків у різних містах України, у яких продаються сигарети молдавського або російського виробництва. Ці знімки наводяться для обґрунтування тези, що підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби призвело до масової контрабанди сигарет в Україну.

Кампанія з метою створити враження про масовість контрабанди сигарет ведеться і в інших засобах масової інформації та підкріплюється заявами чиновників.

На думку народного депутата Валерія Коновалюка, існує пряма залежність між різким підвищенням акцизів на тютюнові вироби і збільшенням контрабанди сигарет в Україну.

Реклама:

Депутат переконаний, що обсяги цієї контрабанди настільки великі, що "реальні надходження до бюджету будуть ще меншими, ніж при старих акцизних ставках".

Контрабанда є злом, з яким треба боротися, і можна лише вітати наміри привернути увагу до цієї проблеми. Але для боротьби з будь-якою проблемою треба оцінити її реальні масштаби, прояви і динаміку. На жаль, деякі спроби зробити такі оцінки пов'язані з відвертими маніпуляціями.

13 серпня газета "Комерсант" написала, що "про збільшення кількості спроб нелегального ввезення сигарет після затвердження нових ставок акцизу заявляв голова Держмитслужби Анатолій Макаренко", посилаючись на свою ж статтю від 10 серпня. Насправді ж, ця заява мала протилежний зміст.

"На жаль, Україна є "експортером" контрабанди сигарет до Європи", - відповів Макаренко. А 1 жовтня представник цього відомства офіційно заявив, що ніякого спалаху контрабанди сигарет в Україну митні органи не спостерігають.

На сайті УНІАН було розміщено анонімну інформацію, яка потім зникла, що, за даними МВС, контрабанда сигарет за вісім місяців 2009 року зросла у 26 разів, однак СБУ за два роки не порушила жодної кримінальної справи.

Інформація супроводжувалася фотокопіями листів з МВС та СБУ, уважне вивчення яких виявило ще одну маніпуляцію. У листі МВС повідомлялося про випадки виявлення контрабанди і контрафакту сигарет, які були зафіксовані лише у трьох прилеглих до Молдови областях та на Львівський залізниці.

Згідно з листом, у 2008 році контрабанду виявлено лише на Львівській залізниці, і це був факт контрабанди сигарет з України.

Але якщо б запит стосувався контрабанди сигарет з України, то інформацію можна було б отримати, просто завітавши на сайт СБУ, де, зокрема, повідомляються перелічені нижче факти.

17 жовтня 2008 року поблизу українсько-молдовського кордону було затримано три вантажівки, у яких правопорушники намагалися перевезти тютюнові вироби вартістю понад 2 мільйони євро. Під час операції було вилучено 6 мільйонів сигарет, вироблених на Харківській фабриці ЗАТ "Філіп Морріс Україна".

19 травня 2009 року СБУ викрила діяльність організованого злочинного угруповання, яке налагодило виготовлення у виробничих масштабах контрафактних сигарет з метою їх контрабандного вивезення у країни Євросоюзу.

3 червня 2009 року працівники податкової міліції викрили підпільний завод з виготовлення цигарок у Волочиському районі на Хмельниччині. Тютюнові вироби тіньовики збували у країни Західної Європи.

11 вересня 2009 року на Волині затримали дипломата з Кореї при спробі вивезти з України 190 ящиків сигарет на суму 570 тисяч гривень.

Основний тягар боротьби з контрабандою ліг на прикордонників та митників. За вісім місяців 2009 року прикордонники лише Північного регіонального управління виявили 351 випадок контрабанди, а це 5 мільйонів пачок сигарет.

1 жовтня Держмитслужба повідомила, що за вісім місяців 2009 року вона попередила 2 083 випадки незаконного переміщення тютюнових виробів - 1 828 випадків вивезення і 255 - ввезення. Вилучено 50 мільйонів штук сигарет.

Повний список звісток про виявлені митниками та прикордонниками випадки контрабанди сигарет з України величезний, а ось повідомлення про контрабанду цигарок в Україну з березня 2009 року на сайті Держмитслужби лише одне.

14 серпня 2009 року співробітники Дністрянської митниці вилучили 45 тисяч пачок сигарет виробництва Молдови на суму 214 тисяч гривень.

За допомогою пошукових систем автор провів пошук повідомлень за червень-вересень 2009 року про виявлені правоохоронними органами факти контрабанди сигарет в Україну та з України.

Повідомлень про контрабанду з України було безліч, а ось щодо контрабанди в Україну знайшлося лише три факти. За даними Держмитслужби, з початку 2009 року виявлено 255 таких фактів, проте найчастіше це були транзитні ввезення.

А тепер - висновки.

Перше. Фактів контрабанди сигарет з України виявлено дуже багато, а фактів контрабанди сигарет в Україну - вкрай мало.

Друге. Виявлені факти незаконного ввозу сигарет в Україну часто є фактами транзиту сигарет через Україну до інших країн.

Третє. Факти виготовлення контрафактних сигарет в Україні показують, що вироблена продукція, як правило, призначалася для вивозу з України.

Можуть сказати, що обсяги контрабанди сигарет в Україну були невеликими, але через нещодавнє підвищення акцизів вони стрімко зросли. Проте факти не підтверджують цю думку.

За даними Держмитслужби, у 2005 році виявлено 406 випадків контрабанди сигарет в Україну, а пізніше кількість таких випадків зменшувалася. За вісім місяців 2009 року їх зафіксовано 255, що більше, ніж 2008 року, але менше, ніж 2005 року.

Тобто, контрабандні сигарети продавалися в Україні ще до першого суттєвого підвищення акцизів у вересні 2008 року.

У жовтні 2008 року представник однієї з транснаціональних тютюнових корпорацій заявив, що рівень споживання тютюнових виробів в Україні дорівнює 80-85 мільярдів сигарет на рік, а обсяги нелегального ринку складають 1%.

Зазначимо, що 2008 року в Україні було вироблено 130 мільярдів сигарет, 10 мільярдів експортовано, а 5 мільярдів імпортовано, тобто реалізовано 125 мільярдів сигарет. Різницю між реалізацією і споживанням - 40 мільярдів - можна пояснити лише вивезенням вироблених в Україні сигарет за кордон.

І тому не дивно, що Україна входить до трійки країн з найбільшим виробництвом контрабандного тютюну - разом з Китаєм та Парагваєм.

Такі великі обсяги контрабанди сигарет з України пояснюються величезною різницею ставок акцизу і, відповідно, цін в Україні і ЄС.

Наприклад, у Польщі пачка "Мальборо" коштує 10 злотих або 28 гривень, а в Україні - лише 8 гривень, пачка найдешевших сигарет з фільтром - 20 і 4 гривні. Тобто навар у контрабандистів досить великий. Однак завдяки нещодавнім підвищенням акцизу він дещо зменшився.

Наприклад, найпопулярніші у контрабандистів сигарети LM у липні 2008 року коштували 2,9 гривні, зараз - 6 гривень. Подальше підвищення акцизів в Україні може ще більше зменшити цей навар.

При обсязі контрабанди на рівні 2 мільярдів пачок на рік зменшення прибутку на 1 гривню на пачці означає скорочення загальних баришів контрабандистів на 2 мільярди гривень.

Простий розрахунок говорить, що контрабандистам надзвичайно вигідно лобіювати недопущення подальшого підвищення акцизів, у тому числі шляхом фінансування кампаній у ЗМІ про нібито масову контрабанду сигарет в Україну.

Тимчасом, виробникам сигарет важливо забезпечити прибутки їхніх закордонних акціонерів. З цієї точки зору, контрабандисти виробникам не конкуренти, а колеги.

По-перше, контрабандисти купують у виробників через підставні фірми величезні обсяги сигарет і самі їх реалізовують.

По-друге, контрабанда є найкращою і, можливо, єдиною страшилкою для влади заради утримання ставок акцизу на низькому рівні.

По-третє, контрабандисти продають на вулицях дешеві сигарети, чим запобігають припиненню куріння людьми, які вирішили спробувати кинути палити через подорожчання цигарок, та сприяють підлітковому курінню.

Саме тому представники тютюнових компаній так активно поширюють інформацію про виявлені ними факти продажу контрабандних сигарет в Україні.

У активістів громадських організацій є набагато менше ресурсів для боротьби з незаконною торгівлею контрабандними сигаретами, ніж у тютюнових компаній, проте й вони намагаються боротися з нелегальним продажем сигарет.

Наприклад, координатор коаліції "За Україну, вільну від тютюнового диму" Сергій Гончар систематично проводить рейди для виявлення та припинення фактів незаконної торгівлі сигаретами у Черкасах, і через свою старанність навіть мав конфлікт з начальником одного з райвідділів міліції, який ігнорував такі факти.

Автор цього матеріалу написав офіційного листа у ДПА, виявивши контрабандні сигарети на вітрині двох кіосків Києва.

Але найголовнішим є те, що за ініціативою борців з курінням були прийняті, а в липні 2009 року набули чинності зміни до законодавства, які передбачають не лише подальші обмеження куріння в громадських місцях, але й посилення покарання за незаконну торгівлю тютюновими виробами.

Наприклад, якщо раніше за торгівлю сигаретами з рук максимальний штраф складав 170 гривень, то зараз - 510 гривень. За повторний протягом року продаж контрабандних сигарет у кіоску максимальний штраф раніше був 510 гривень, а зараз - 2 550 гривень. Потрібні лише спільні дії зацікавлених сторін.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, поширеність паління серед дорослого населення України зменшилася з 35% у листопаді 2008 року до 31% у травні 2009 року, тобто на 12%.

Скороченню споживання сигарет сприяло їх подорожчання та законодавчі зміни, зокрема,  відсутність зовнішньої реклами цигарок і заборона куріння у поїздах.

Таким чином, після підвищення акцизів на тютюнові вироби контрабанда сигарет в Україну, напевно, трохи зросла, але це зростання не було великим. А скорочення виробництва сигарет в Україні пов'язане, швидше, із зменшенням їх споживання.

Інформаційна кампанія, яка переконує у зростанні обсягів контрабанди сигарет в Україну, ведеться заради недопущення подальшого підвищення акцизів, бо це зменшує прибутки як виробників сигарет, так і контрабандистів.

Україна займає перше місце у Європі за обсягами контрабанди сигарет до інших країн, і єдиним шляхом скоротити незаконні поставки є подальше підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби в Україні.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: