Кінець ери кредитування

Кінець ери кредитування

В новому формалізмі повинні лежати нові спонукальні мотиви - не накопичувати, а створювати.
Четвер, 4 червня 2009, 13:48
Валентин Ткач, Чернівці, для ЕП

Наша криза є завершенням ери кредитування.

З'явившись та поширившись на межі 15-16 століть - до того позика під проценти жорстко заборонялася провідними релігіями світу, позичкові гроші привели до розквіту виробничих відносин, промислової революції, заклали основи науково-технічного прогресу.

Сьогодні вони себе вичерпали. І почався цей занепад тоді, коли гроші крім функцій еквіваленту, оцінки та розрахунків перебрали на себе функцію накопичення капіталу.

Така трансформація потребує постійного підтвердження згоди учасників ринку. Отримання такої згоди в наш час стало проблематичним. Парадигма позичкового капіталу себе вичерпала.

Реклама:

Посткризова цивілізація повинна будуватись на інших спонукальних мотивах. Як перший крок, це може бути встановлення глобальної облікової ставки на рівні 0% та обмеження маржі банків.

Необхідно встановити нові регуляторні норми, які не визначатимуть гроші як капітал і інакше як засіб розрахунків гроші не оцінюватимуть. В новому формалізмі повинні бути закладені нові спонукальні мотиви - не накопичувати, а створювати.

Скажімо, це може бути ідея старіння грошей і обмеження тривалості їхнього життя. Уявімо, що нам вдалося впровадити систему електронних грошей. Якщо отримані вами гроші протягом певного терміну - півроку - не використані, то надалі вони втрачатимуть щомісяця 10%.

Щоб уникнути цього, ви можете їх перевести на рахунок в банк, де вони не втрачатимуть в ціні, але й не приростатимуть, та будуть будь-коли доступні.

Зрозуміло, що ця пропозиція ідеалізована, але вона вимагатиме від людей вкладати гроші, а не зберігати. В перехідний період поряд з електронними грішми можна залишити готівковий розрахунок для покупок товарів першого вжитку до якоїсь обмеженої величини, скажімо 100 гривень.

Отож - більше ідей, хороших та різних.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!