Про падіння промисловості і необережні рухи уряду

Про падіння промисловості і необережні рухи уряду

А ще цього тижня банкірам, які насміляться не віддати депозит, пригрозили тюрмою.
П'ятниця, 22 травня 2009, 14:12
Євген Шпитко, Економічна правда

Найбільше порадувала цього тижня невпинна оптимістка Юлія Тимошенко: "Незважаючи на те, що у всьому світі продовжує лютувати фінансово-економічна криза, якої світ не бачив більш як сто років, в аграрному секторі України не лише не втрачено досягнутих у минулому році позицій, але навіть зростають обсяги виробництва".

Одразу уявляється засідання уряду України 1 червня 2009 року. Прем'єр-міністр звітує про небачену досі динаміку зростання виробництва тракторів в Україні на 33%! Так, адже виробництво зросло з 3 до 4 одиниць!

Видумана ситуація? Аякже! Наприклад, у квітні 2009 року, за офіційними даними, виробництво автобусів зросло на 34,5%, тоді як з квітня минулого року падіння того самого показника склало 92,7%!

Цифри зростання виробництва вітчизняних вантажних автомобілів ще більш вражають. У квітні динаміка склала 502,3%! У березні було вироблено 44 вантажівки, а вже у квітні - 221. Позитивні новини, якщо не враховувати, що у квітні 2008 року виробництво складало 1 340 штук.

Реклама:

Через коротке замикання поновив роботу головний зірковий конвеєр Львівського автозаводу. На щастя, поруч з конвеєром не було робітників, що позитивно відобразилося на якості зібраних машин.

Ще однією галуззю, яка не мала постраждати від кризи, є переробна промисловість. Всім відомо, що власного м'яса ми споживаємо не більше 20% від загальної кількості. Але, мабуть, вже і не 20%, адже за останній рік його виробництво в Україні впало в середньому на 40-60%.

Зате радіють виробники горілчаної продукції: українці у квітні 2009 року випили на 46% більше горілки, ніж у квітні 2008 року. Воістину, є галузь, яка тільки виграє від кризи: чим більша депресія в населення, тим більше продається горілки.

Ще більше радує загальна динаміка промислового виробництва. В Україні  вона останнім часом залежить від кількості днів у місяці.

Наприклад, "Економічна правда" вже писала, що основним фактором зростання промислового виробництва на 8% у березні є те, що у цьому місяці на 11% більше днів, ніж у лютому. У квітні відбулося майже 5-відсоткове падіння, але у якості компенсації і днів менше на 3%.

Травневі свята не принесуть уряду гарну динаміку, тож чекаємо нових рекордів від Кабміну в червні.

Цього тижня уряд підтвердив своє небажання показувати реальний стан економіки - Держкомстат обіцяє опублікувати дані щодо ВВП за перший квартал 2009 року не раніше липня. Аналітики ж оцінюють падіння реального ВВП мінімум на 25% з початку року.

Не відстає від Кабміну й НБУ. Володимир Стельмах, мабуть, найкраще з усіх головних банкірів світу коментує стан валютного ринку. За словами Стельмаха, уряд може "необережно" вийти на ринок.

"Якщо уряд вийде на ринок (валютний), то тенденція до зміцнення гривні буде однозначною, а якщо вийде уряд необережно на ринок, то може відбутись стресове укріплення гривні", - сказав голова НБУ.

Ризикнемо спрогнозувати: уряд почне продавати долари МВФ - банки підтримають, тим більше, що їм потрібно продавати валютні резерви за розпорядженням НБУ. Ми побачимо зміцнення гривні до 6 гривень за долар. А восени буде 12 - дежавю ще попереду.

А ще цього тижня банкірам, які насміляться не віддати депозит, пригрозили тюрмою - такий законопроект зареєстрували у Верховній Раді. Депутати настільки хочуть догодити виборцям, що обіцяють карати банкірів за неповернення депозитів позбавленням волі до восьми років або штрафом до 34 тисяч гривень.

Нацбанк же вирішив "закосити під дурника", зробивши вигляд, ніби ніколи і не накладав мораторій на дострокове зняття депозитів.

"Стосунки між вкладником і банком регулюються договором. Посилання банкірів на те, що Нацбанк своїми нормативними документами забороняє віддавати людям гроші, є некоректним і безпідставним", - зазначив голова ради НБУ Петро Порошенко в ефірі "Шустер Live".

В четвер народні обранці згадали про народ - наприймали купу популістських рішень. Вибори на носі. Цікаво, хоч на когось з виборців це ще діє?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: