"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рецепт - як здолати Газпром

Рецепт - як здолати Газпром

Газпром - голий король. Він прикривається Україною, щоб приховати свою безпорадність.
Четвер, 8 січня 2009, 13:42
Ігор Луценко, редактор financist.org.ua

Нижче я спробую навести рецепт, як здолати Газпром. Але - спочатку, власне, про нього, улюбленого.

Стриптиз а ля рюс

Газпром - голий король. Він прикривається Україною, щоб приховати свою безпорадність - результат багаторічного некомпетентного керівництва людьми, далекими від нафтогазової галузі.

Газпром заявляє, що це Україна краде у нього газ - але до сих пір немає позову в міжнародний суд у Стокгольмі. Навіть якщо Україна дійсно частково відбирала той газ, а Газпром дійсно бажав та міг поставляти газ в Європу в обсягах, передбачених його контрактами - то діяв би зовсім по-іншому.

Реклама:

Крадете, українці? В суд вас! Але газ Європі продовжувати поставляти - бо чим європейці винні?

А потім за результатами суду стягнути з України те, що вона неналежним чином забрала.

Але чомусь не одразу в Стокгольм, де знаходиться відповідний міжнародний суд, летить голова Газпрому Олексій Міллєр, а спершу в Брюссель - чистим красномовством, а не юридичними аргументами - чорнити образ України.

Навіть якщо існують юридичні підстави - то завдання стоїть по-іншому, не добитися правди, а погратися краником.

Чому погратися - тому що у Газпрому є потреба створити умови надзвичайного стану, аби виправдати недостачу газу.

Недостача витікає з двох джерел.

По-перше, компетентні особи говорять про кризу газового видобутку в РФ - Росія, енергетична імперія, вже третій рік живе з офіційно визнаним газовим дефіцитом.

Поки що його абсолютний та відносний розмір невеликий - 4 мільярди (менше 1%) в 2007-му, та вдвічі більше у 2008-го.

Але, в першу чергу, реальні розміри дефіциту можуть бути більші, а по-друге - експерти прогнозують на наступний рік збільшення його до 40 мільярдів кубометрів - зокрема. про це повідомив Анатолій Чубайс, голова основного споживача газпромівського газу - РАО ЄЕС.

Фундаментальних підстав для цього достатньо. За словами екс-міністра палива та енергетики Росії Бориса Нємцова, за останні 6 років Газпром не розробив жодного нового родовища - за цей період видобуток зріс лише на 3% , а російський ВВП зріс майже наполовину.

Потреби тієї ж електроенергетики значно зросли - але пропозиція газу залишилася майже незмінною. Дефіцит же - наростає. А зараз, у період збільшення споживання у зв'язку з холодами - взагалі пік потреби в голубому паливі.

Це ще не все - на горизонті маячить примара Туркменістану. З ним Росія, як кажуть в народі, "попала".

Нагадаю - Туркменія щорічно продає більше ніж 50 мільярдів кубометрів газу росіянам, а ті вже через посередників женуть його до України та реалізовують. Фізично ж в Україну йде російський газ.

Так от - зараз ситуація з туркменським газом до кінця незрозуміла. Ніби-то росіяни домовились про умови закупівлі його на поточний рік - але чомусь, на відміну від попередніх років, невідомі ні обсяги, ні ціна.

Путін щось там проговорився про астрономічні 340 доларів з тисячу кубометрів - майже вдвічі більше минулорічної закупівельної ціни, і значно більше тої ціни, за якої в нинішніх умовах Україна готова купувати.

Іншими словами, Газпром отримав за контрактами з Туркменією купу дуже дорогого газу, який вже не вдасться продати Україні, і доведеться реалізовувати собі у збиток всередині Росії.

Єдиний вихід - також тягнути переговори, вимагати перегляду умов, беручи поки мінімум або не беручи взагалі. Можливо, це - ще один фактор, чому у росіян може не вистачати газу.

І наостанку газпромології - невелика політологічна ремарка. За останній час сталось те, чого раніше не було майже ніколи - принаймні у горизонті пам'яті нинішнього покоління.

Росія ввела війська на територію іноземної держави - такого не траплялось з часів Афганістану. Україні повністю перекрили газ - такого теж раніше не траплялось, хоча про таку можливість говорили весь час.

Очевидно, що зовнішня політика Росії радикалізується. Деякі спостерігачі пояснюють це боротьбою всередині Росії - але це не настільки важливо для українців.

Для українців важливо те, що потрібно готуватися до радикального протистояння.

Чи готові українці?

Росія здійснила недружній акт, фактично - це агресія, найбрутальніша з усіх можливих у даному випадку форм тиску. При всіх сумнівних чеснотах, настільки жорсткого поводження країна не заслуговує.

Тому - потрібно реагувати відповідно. Українці мають витримати тиск Росії та добитися свого. При цьому найбільша відповідальність зараз лежить на найбільших споживачах газу.

Агов, панове Коломойський, Фірташу, Ахметов, Міттале, Пінчуче! Усі власники підприємств - найбільших споживачів газу! Зараз у вас є унікальний шанс спростувати ту думку, що ви паразитуєте на ресурсах країни.

Що вся ваша благочинність - лише пил у очі, соціальна відповідальність - рекламна брехня.

Україна, даруйте на слові - у небезпеці. І саме ви можете допомогти її врятувати. Мабуть, іншої можливості у вас і не буде.

Не сидіть як миша під віником, поки триває протистояння! Добровільно заявіть про те, що готові відмовитися від споживання газу - доти, доки Росія не піде на розумні умови.

Можливості Газпрому не безмежні - йому потрібен транзит значно більше, ніж нам. У нього нема таких газових сховищ, як у нас (власне, ні в кого нема таких газових сховищ, як у нас).

Тому навічно закрутити вентиль йому не під силу - лише б українці не виявилися гнилими.

Нагадаю, найбільший зиск від виторгуваних силами ВСІЄЇ України низьких цін на газ іде вам у кишеню. З імпортованих 52 мільярдів, 33 (63%!) іде вам - декільком десяткам людей - у кишеню.

Це ще не рахуючи тієї теплогенерації, яка вам теж частково належить.

Країна потребує тих грошей, якими ви за її рахунок набиваєте свої кишені - тож витягніть їх і допоможіть країні у скрутний для неї період, коли палива на електростанціях може не вистачати.

Покажіть, що ви не просто непорозуміння епохи первісного накопичення капіталу - доведіть, що недарма вижили у природному відборі 90-х...

Викажіть свою підтримку - чи навпаки, незгоду з переговорною позицією Нафтогазу - адже саме ЗА ВАС, за ваше благополуччя зараз торгується він з Газпромом. Створіть лігу покупців газу, прослідкуйте за тим, щоб результатом нинішніх зусиль не став ще один посередник, без якого можна прожити.

Попросіть владу зробити логічний крок - ініціювати перенос часу укладення річного контракту на літо, а не на новий рік - щоб комерційні суперечки не відбувалися у найнесприятливіший для країни час.

Власне, слідкуйте за тим, щоб ніхто справді не крав газ - бо це ваш прямий комерційний інтерес, аби країна зберігала репутацію.

Недокупіть пару "майбахів" - найміть кваліфікованих експертів, щоб вони детально розробили обґрунтування для вигідних Україні газових угод.

Недокупіть десяток "Поршів" - найміть спеціалістів з комунікацій у Європі, щоб там усі знали правду про конфлікт.

Станьте ж. врешті-решт, опорою в газовій боротьбі, не будьте пасивним баластом, адже саме для вас офіційно існують "пільгові" ціни на паливо - непряма субсидія за рахунок усього суспільства для вашого бізнесу.

Зробіть щось.

Подумайте про те, що в політичному сенсі готують вам прийдешні місяці. Найімовірніше за все, криза змусить вас надалі знижувати зарплати, звільняти людей - і не виключено, що потім вас як власників почнуть викидати з ваших заводів - чи влада у відповідь на запит суспільства на репресії, чи сам народ безпосередньо.

Тому зараз у вас - унікальний шанс, недорого купити індульгенцію, втратити частку, щоб пізніше не втратити все.

Ви - реальна влада в Україні. і саме ви відповідаєте за ті негаразди, які зараз відбуваються.

Ось такий рецепт, як здолати Газпром.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!