Грошовий ринок в боротьбі за добробут нації

Грошовий ринок в боротьбі за добробут нації

Можна сказати, що Президенту Віктору Ющенку нарешті вдалося відокремити бізнес від влади: учасники ринку, прекрасно розуміючи, що чинний Президент все швидше втрачає свою значимість, перестали звертати увагу на його вчинки.
Четвер, 12 липня 2007, 14:25

4 липня Національний банк України оприлюднив на своєму сайті (www.bank.gov.ua) "Основні показники, що характеризують стан грошово-кредитного ринку за січень - червень 2007р.".

Цей документ із сухою, невиразною назвою наявно демонструє впевнене укріплення позитивних тенденцій в соціально-економічній сфері України. Бо показники діяльності банків і динаміка грошово-кредитного ринку віддзеркалюють не тільки стан справ на грошово-кредитному ринку, котрий доволі часто вважається далеким від життя пересічних громадян, але й ситуацію в усій державі.

Адже банки існують за рахунок коштів, залучених від фізичних осіб, тобто звичайних громадян, та юридичних осіб, тобто компаній та інших організацій, в яких працюють ці громадяни.

Високі монетарні показники, зазначені в документі, разюче контрастують з антиконституційним безладдям, що вже три місяці панує на вул.Банковій.

Реклама:

Можна сказати, що Президенту Віктору Ющенку нарешті вдалося відокремити бізнес від влади: учасники ринку, прекрасно розуміючи, що чинний Президент все швидше втрачає свою значимість, перестали звертати увагу на його вчинки.

Головні результати

Втішно відзначити, що за шість місяців цього року кредити в економіку України вперше перетнули межу у 300 млрд. грн. і склали загалом 316 млрд. грн. (табл.1)

Табл.1 Кредитування за січень-червень 2007 р.

Принципово важливо, що очолювана Нацбанком самоврядна грошово-кредитна система (яка утворюється банками, юридичними та фізичними особами, функціонує в межах правил встановлених НБУ та формує тенденції грошово-кредитного ринку, виходячи з інтересів означених учасників ринку) побила ще один свій рекорд.

Темпи зростання кредитів до 1 липня минулого року досягли 176% проти досягнутого максимуму 174% станом на 1 травня.

Приріст кредитування за останні 12 місяців склав 136 млрд. грн. – сума не набагато менша загального бюджету держави. Іншими словами – банки своїми кредитами надали нації ще один бюджет, на додаток до загального.

Порівняння з показниками на 1 січня показує, що кредити у 2007 р. зростали вищими темпами (129%) ніж у 2006 (125%). Даний факт підтверджує успішний розвиток ринку України, тобто прогрес у поліпшенні добробуту нації.

Реальний ВВП у 2007 має вирости на 10%

Вперше за останні роки відносної стабільності кредити юрособам перевищили 200 млрд. грн. і досягли рівня 208 млрд. грн. (табл. 2).

Табл.2 Кредити юридичним особам за січень-червень 2007 р.

Приріст кредитування вітчизняних товаровиробників за останні 12 місяців склав 77 млрд. грн., що обумовило найвищий за багато місяців темп зростання банківської підтримки розвитку економіки - 159%.

Навіть з урахуванням інфляції (споживчі ціни - 113%, ціни промисловості - 120,6%) цей показник зостається достатньо високим – мінімум 132% (якщо враховувати тільки ціни промисловості, котрі мають найвищий темп зростання).

Кредити юрособам в нинішньому році також зростають скоріше, ніж торік (125% проти 119%). Такі показники свідчать про те, що ринок розвивається прискореними темпами.

Щиро кажучи, останнє дає підстави сподіватися, що за підсумками 2007 р. темпи зростання реального ВВП сягнуть не менше 10%. Якщо показник вийде нижчим, я буду неприємно здивований.

Покращення благополуччя українців

Проте яким чином зростання кредитів юрособам може вплинути на добробут нації?

Видається очевидним, що тривале і прискорене зростання кредитів юрособам обумовлено розвитком реального сектору: зростанням обсягів виробництва та заробітків найманих працівників і роботодавців, тобто тих, хто творить валову додану вартість (головну складову ВВП).

Саме тривале і усталене зростання кредитів відображає довготривалі продуктивні інтереси юросіб.

Щодо "заробітків", то, думаю, із загальної суми доходів населення вкрай важливо виділяти доходи, що є результатом економічної активності одержувачів. Йдеться про зарплату, прибуток та змішаний доход, доходи від власності.

Адже саме пропорційно заробіткам формуються поступлення до бюджетів та соціальних фондів. Тобто заробітки – рушій формування ВВП. Їх динаміка визначає динаміку соціально-економічного розвитку нації.

На графіку 1 видно, що у 2001-2006 рр. зростання обсягу кредитів юросіб супроводжувалося трохи не лінійним зростанням заробітків. Рівняння на графіку показує, що зростання обсягу кредитів на 1 млрд. грн. сприяло зростанню заробітків на 1,7 млрд. грн.

Табл.3 Динаміка кредитів юрособам у 1999-2007 рр.

Графік 1

Проте цю формулу не можна розцінювати як досконалу модель прогнозування динаміки заробітків в залежності від кредитів юрособам. Адже в житті на рівень заробітків впливає досить багато чинників.

Дане рівняння тільки підтверджує значимість існуючої логіки взаємозв’язку кредитування роботодавців та заробітків.

Значущість банківських запозичень на зовнішніх ринках зростає

За рахунок яких джерел сформовано такі високі темпи зростання кредитування юросіб і як зберегти цю тенденцію?

Головне джерело – депозити. Протягом 2007 р. їх обсяг зріс до 216 млрд. грн. Темп зростання до 1 липня 2006 р. склав 145% (Табл. 4).

Однак, банки примудрилися надати кредитів на 100 млрд. грн. більше (316 млрд. грн.) Джерело цих коштів - запозичення на міжнародних фінансових ринках, збільшення статутних капіталів банків тощо.

Банкіри вдаються до такого залучення коштів виходячи з ринкових тенденцій, які створюють додаткові можливості заробляння прибутку.

Тож у абсолютному вимірі на 1 липня обсяг банківських запозичень на міжнародних фінансових ринках збільшився на 39 млрд. грн. (з 61 млрд. грн. до 100 млрд. грн.). При цьому слід зауважити, що 1 липня 2006 р. цей показник складав лише 31 млрд. грн.

До того ж на 1 липня 2007 року за рахунок зовнішніх запозичень банків було надано 32% всіх кредитів, на початок року - 25%, на 1 липня року минулого - 17%, а на початок – тільки 7%. Значимість банків в соціально-економічному розвиткові нації невпинно і швидко зростає.

Табл.4 Співвідношення кредитів, депозитів та банківських запозичень на зовнішніх ринках

Автор просить читачів порівняти приріст обсягів банківських запозичень на зовнішніх ринках за останні 12 місяців, котрий дорівнює 100-31=61 млрд. грн. з приростом кредитів юрособам за останні 12 місяців – він досягнув 77 млрд. грн. (табл. 2).

Так і проситься висновок: без приросту банківських запозичень на зовнішніх фінансових ринках від 31 млрд. грн. до 100 млрд. грн. збільшення кредитування юридичних осіб було би значно меншим, значно нижчим 77 млрд. грн. Відповідно, меншими були б заробітки, меншими надходження до бюджетів і соціальних фондів, значно скромнішими соціальні ініціативи Уряду…

Антиконституційний безлад не впливає на грошово-кредитний ринок

Суб’єкти вітчизняного ринку посилили свій імунітет проти політичних хвороб верхніх поверхів влади. На це вказує і стрімке зростання кредитування, і збільшення обсягів банківських запозичень на зовнішніх ринках. Це твердження випливає з аналізу розвитку депозитів (табл. 5 та графік 2).

Табл.5 Обсяги депозитів у 2004-2007 рр.

Графік 2

У 2004 р, під час справжньої політичної кризи, обсяг депозитів зменшився від 88 млрд. грн. на кінець вересня до 83 млрд. грн. на кінець грудня. "Мінус" досягнув 5 млрд. грн., а значить було втрачено 7-8 млрд. грн. заробітків.

У 2007 р., під час так званої "політичної кризи", обсяг депозитів збільшився від 195 млрд. грн. на кінець березня до 216 млрд. грн. на кінець червня. "Плюс" досяг 21 млрд. грн., значить приріст заробітків склав 25 млрд. грн.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: