Права вимоги за кредитами, нерухомість, земельні ділянки. Що і як продає Фонд гарантування вкладів

За підтримки
7 листопада 2023

Починаючи з 2012 року, на тлі вторгнення росії у 2014 році та розгортання повномасштабної війни у 2022-му, з банківського ринку України було виведено майже дві третини всіх банків. Їх кількість скоротилася зі 179 до 63 станом на жовтень поточного року. Виведення банків супроводжує спеціальна установа – Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Саме Фонд повертає гарантовані вклади фізичним особам та акумулює кошти для розрахунку з кредиторами банків - фізичним та юридичним особам.

"Економічна правда" у серії статей розповідає про роботу установи, еволюцію системи гарантування вкладів та процеси, що впливають на банківську систему України.

У цій публікації аналізуємо тему продажу активів збанкрутілих банків – одної з найголовніших функцій Фонду гарантування. Cаме надходження від продажу служать для розрахунків з негарантованими кредиторами виведених банків, зокрема – з юридичними особами.

Що продає Фонд гарантування?

Виведення банку з ринку не обов’язково передбачає його ліквідацію. Банк, для прикладу, може бути продано кваліфікованому інвестору або передано у власність держави. Однак якщо охочих викупити установу не знайшлося, розпочинається процедура ліквідації. Цей процес включає у себе обов’язковий продаж усіх активів, що перебувають на балансі банку. Кошти, отримані від реалізації, стануть джерелом розрахунків із кредиторами банку, що не можуть претендувати на гарантоване відшкодування своїх вкладів.

Основним активом банку є його кредитний портфель. Тож будь-які непогашені кредити, що є на балансі виведеної з ринку установи, є предметом торгів. Але у власності банку, окрім кредитів, може бути і цілком реальне майно: транспортні засоби,  земельні ділянки, нерухомість, готельні комплекси, об’єкти незавершеного будівництва тощо.  

Продаж активів, незалежно від їх типу, з 2016 року здійснюється через відкриті онлайн торги на базі електронної системи Прозорро.Продажі.

Сергій Бут

"ФГВФО — один з найбільших організаторів онлайн-аукціонів в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі. Перші торги з реалізації активів банків-банкрутів в системі Фонд оголосив сім років тому — на початку листопада 2016-го. Тоді Фонд керував активами десятків ліквідованих банків. Онлайн-аукціони в системі допомогли ФГВФО реалізувати активів на понад 28,6 млрд гривень та повернути ці кошти кредиторам цих банків", - розповів СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

Свого часу Прозорро.Продажі було створено саме за запитом та за участю Фонду гарантування. Систему запускали як "пілотний проект з продажу активів неплатоспроможних банків", який реалізовували Фонд, Національний банк України, тодішнє Міністерство економічного розвитку та ГО "Трансперенсі Інтернешнл Україна".

За роки роботи система здобула довіру покупців завдяки простоті та оперативності оформлення угод, при цьому електронний формат не вимагає фізичної присутності учасників на торгах. Торги мають проводитися з урахуванням принципів добросовісної конкуренції; публічності, відкритості, прозорості; недискримінації учасників й об’єктивного та неупередженого вибору переможця, а також – запобігання корупційним діям і зловживанням.

Якщо майно є цілком зрозумілим активом для потенційного покупця, то чим може бути цікавим придбання кредитів?

"У загальній структурі активів банків в управлінні Фонду 97% - це кредити юридичних та фізичних осіб. Звичайно, найкращий варіант - це коли позичальники погашають свої кредити, у тому числі користуючись нашою програмою реструктуризації. Втім, як свідчить статистика, погашення кредитів це лише десята частина загальних надходжень до банків, що ліквідуються. Тому більшість наших лотів - це саме права вимоги. Для інвестора ключовою цінністю кредиту, що не обслуговується, є застава. Адже якщо позичальник не погасить у визначені строки свою заборгованість, законодавством передбачено можливість для кредитора звернути стягнення на передане у заставу майно", - пояснила заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай.

Ольга Білай

За даними Фонду гарантування з 2016 року загальна сума надходжень від продажу активів банків, що ліквідуються, становить понад 35 млрд грн. Як зазначив СЕО Прозорро.Продажі, активні торги проводилися і протягом 2022-2023 років, що дозволяє навіть в умовах воєнного часу повертати кошти кредиторам банків. А це, своєю чергою, сприяє вищій довірі до банківської системи та в цілому до державних інституцій країни.

За інформацією Фонду гарантування, за час повномасштабної війни загальна сума надходжень від продажу та управління активами банків, що ліквідуються, вже сягнула 10,9 млрд грн. Більше половини цієї суми – 6,4 млрд грн – отримано саме від продажу.

  • 6,5 млрд грн – від реалізації майна;
  • 1,2млрд грн – від погашення кредитів;
  • 1,7  млрд грн – від погашення цінних паперів;
  • 0,2 млрд грн – від оренди майна;
  • 1,3 млрд грн – з інших джерел.

У 2022 році 90% продажів припало на нерухоме майно, а лише близько 10% - це кредити й інші активи. Цьогоріч ситуація уже протилежна: на нерухомість припало лише 25% продажів, а решта – це реалізовані кредити.

Отримані від аукціонів кошти йдуть на погашення вимог кредиторів банків, що ліквідуються. Тому перспективи розрахунку, зокрема із юридичними особами, напряму залежать від якості активів банку, що ліквідується. З початку повномасштабної війни кредиторам банків було перераховано понад 10 млрд грн.

Хто і навіщо купує активи збанкрутілих банків

Участь в аукціоні можуть брати усі зацікавлені інвестори. Фактично - будь-яка фізична чи юридична особа. Покупцями активів не можуть бути лише позичальники та поручителі за виставленими на продаж договорами, також –  російська федерація та особи, пов'язані з державою-агресором.

Покупцями кредитів є, як правило, професійні учасники ринку. Проблемні активи цікавлять, у першу чергу, фінансові та колекторські компанії. Кредити, які обслуговуються, купують часто діючі банки, які зацікавлені у розширенні кола своїх клієнтів.

Якість активів – ключовий фактор успішного продажу

Стартова ціна будь-якого активу, який уперше виставляється на продаж – це його балансова або оціночна вартість (обирається вищий показник).

"Такий підхід було обрано свідомо, щоб уникнути спекуляцій на тему завищення або заниження стартової ціни лоту. Адже це стандартна психологія продажу, коли покупцю ціна завжди здаватиметься зависокою, а продавцю - занизькою", - сказала Ольга Білай.

Таким чином, ціна продажу будь-якого активу формується винятково учасниками торгів та їх конкуренцією.

Опитані "Економічною правдою" експерти наголошують, що якість активів – ключовий параметр для успішності майбутніх торгів. Якщо йдеться про реалізацію кредитів, то до уваги береться якість та вартість оформленого у забезпечення майна. Це – основний чинник, який враховується потенційним покупцем при визначенні  своєї цінової пропозиції за лот і взагалі впливає на можливість продати актив. Однак, як виявляється під час  передпродажної підготовки, не завжди заставне майно перебуває у хорошому стані, а його оцінка може бути суттєво завищеною збанкрутілим банком. Це й стає головним "каменем спотикання".

Сергій Фурса

"До 2014 року, коли була проведена банківська реформа, фактично банки могли написати будь-яку оцінку вартості активів", - каже фінансовий експерт Сергій Фурса.

Крім того, значна частина кредитів на балансі збанкрутілих банків є беззаставними, а отже взагалі не забезпечені жодним майном. Попри це навіть такі "активи" також підлягають продажу, хоч і коло зацікавлених покупців на них дуже обмежене.

Пуловий продаж кредитів: "пілотний" підхід до продажу проблемних активів

Проблемні активи, для яких складно знайти покупця, врешті-решт накопичуються. Але це не означає, що реалізувати їх неможливо. Питання полягає лише у підході, який спрацює для продажу таких активів. Стандартна світова практика для непрацюючої кредитної заборгованості - продаж у пулах. Об’єднані у пул кредити класифікуються за певною ознакою. Наприклад, за принципом місця реєстрації боржників.

Приклад – лот №GL1N424991 – пул непрацюючих кредитів фізичних осіб АТ "Мегабанк",   до складу якого увійшли права вимоги за понад 7 тисячами договорів. Майже 98% портфелю (за сумою заборгованості) є беззаставними. Ще одна спільна ознака - місцезнаходження боржників, а саме центральний та західний регіони України.

У серпні цього року, відповідно до рішення виконавчої дирекції, Фонд гарантування запустив пілотний проект: продаж кредитів юридичних осіб, об’єднаних у пули  за галузевим принципом. Очікується, що такий підхід формування пулів допоможе привернути увагу інвесторів, зацікавлених вести діяльність у конкретній сфері.

Наприклад, аналіз заборгованості юридичних осіб перед чотирма банками, які передані в управління Фонду уже після початку повномасштабного вторгнення (ПАТ "Промінвестбанк", АТ "МР БАНК", АТ "МЕГАБАНК" та АТ "Банк Січ"), показав, що майже 48% за сумою заборгованості – на рахунках підприємств переробної промисловості, ще 17% – оптової та роздрібної торгівлі, 12% – підприємств постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. Отже, продаж кредитів за конкретними напрямками може становити інтерес для інвесторів, що працюють у різних галузях господарства.

Торги з продажу пулів проблемних активів відбуваються за гібридною голландською моделлю (класична голландська модель є аукціоном на пониження ціни). Така модель застосовується для продажу активів, ринкову вартість яких важко визначити: прострочені кредити, майно банків-банкрутів або в разі неуспішних англійських аукціонів тощо.

Англійський трираундовий аукціон — різновидів аукціонів, у якому учасники поступово підвищують ціну своєї пропозиції. За підсумками аукціону, перемагає той, хто запропонував найвищу ставку. Ще до початку аукціону учасники подають свої закриті цінові пропозиції. Потенційні покупці не знають, чи є ще конкуренти та не бачать ставки один одного. Електронна торгова система ранжує ставки учасників від найменшої до найбільшої і той, хто зробив найвищу (закриту) цінову пропозицію має право останнього ходу в кожному з трьох раундів. Це дає йому найвищі шанси на перемогу.

Протягом трьох раундів, які тривають по 3 хвилини  учасники змагаються за лот та підвищують свої ставки. Коли аукціон завершується, вся інформація про учасників розкривається.

Гібридний голландський аукціон — у ході торгів початкова вартість лота покроково знижується, аж поки хтось з учасників не зупинить зниження. Це перший етап.

Далі відбувається етап закритих цінових пропозицій (другий етап): інші учасники можуть запропонувати ціну, вищу зафіксованої. Переможцем стає той, хто запропонував найбільшу суму. Однак учасник, який зупинив зниження на першому етапі, має право останнього ходу й може перебити максимальну ціну суперника на третьому етапі. Це єдиний вид аукціонів в системі, до якого можна приєднатися  вже після старту.

Мільярди - від продажі майна російських банків

На наступний день після початку повномасштабної війни Національний банк України ухвалив рішення про ліквідацію двох банків, що є дочірніми структурами російських установ. Йдеться про АТ "МР БАНК" (колишній "Сбєрбанк") та ПАТ "Промінвестбанк". На балансі цих двох банків, зважаючи на те, що вони були виведені з ринку не з причин неплатоспроможності, залишилося чимало ліквідних активів. Попитом серед покупців користувався як кредитний портфель установ, так і їх майно.

Так, починаючи з липня 2022 року, Фонд гарантування на майже 300 успішних торгів зміг реалізувати майнові права, автомобілі, елітні квартири, земельні ділянки, офісні приміщення, офісну техніку, права вимоги за кредитними договорами цих банків на загальну суму майже 4 млрд грн. В середньому, за кожен лот змагалося близько 3 учасників. Завдяки конкуренції, стартова ціна активів зросла на третину. Відзначалися й абсолютно рекордні пропозиції, щодо яких ціна продажу уже на перших торгах за рахунок конкуренції зростала на 160 і більше відсотків.

Серед успішних кейсів з продажу Фонд називає такі:

  • продаж будівлі банку у центрі Івано-Франківська площею майже 3,8 тис. кв.м. За лот змагалися 4 учасники, завдяки конкуренції переможна ставка досягла 70 млн грн;
  • заміський комплекс ПАТ "Промінветбанк" у Конча-Заспі. Під час торгів стартова ціна зросла з 187 млн грн до  311 млн грн;
  • офісна будівля ПАТ "Промінвестбанк" у центрі Запоріжжя, продана на початку червня 2023 року за понад 41 млн грн, що на 40% вище стартової вартості за нерухомість;
  • права вимоги за кредитами юридичної особи з заставою сонячної електростанцій ПАТ "МР БАНК" за 336,5 млн грн. Конверсія склала близько 70%;
  • ТРЦ "Магелан", що належав АТ "МР БАНК". Актив вдалося реалізувати з 18 спроби! Але це було того варте. У результаті торгів та конкуренції ціна лоту зросла на понад 170 млн грн від стартової, ТРЦ був проданий за 620 млн грн.

Як працює Фонд гарантування під час війни, можна почитати за посиланням .