Час допомоги та боротьби. Як Meest підтримує країну під час повномасштабної війни

ЗА ПІДТРИМКИ MEEST
28 червня 2023

Мешканка щойно звільненої Балаклії усміхається, тримаючи у руках коробку з продуктовим набором — гуманітарною допомогою, яку профінансував канадський фонд, зібрала компанія Meest, а довезли до містечка харківські активісти. Таких як ця жінка — ще кілька десятків людей: втомлених, але радісних, бо про них не забули. Це одна з перших партій гуманітарної допомоги, що доїхала на деокуповані території Харківщині після успішного контрнаступу українських військових.

— Це був дійсно зворушливий момент для всіх нас, — каже засновник та президент поштово-логістичної групи компаній Meest Ростислав Кісіль. — Це був сьомий місяць війни, відповідно, сьомий місяць нашої посиленої волонтерської діяльності, але відчуття були, немов ми допомогли комусь вперше — настільки це було тепло та символічно: прийшла Україна, повернулося життя.

За словами Ростислава Кісіля, Meest завжди активно брав участь у житті суспільства — як у своєму рідному Львові, так і в усій Україні. Але рівень допомоги після початку повномасштабного вторгнення, зізнається підприємець, значно зріс: "Для мене ідея допомоги країні, суспільству — особливо коли на то є змога — завжди була очевидною, такою, що ніколи не піддавалося сумнівам. Все дуже просто: ти робиш світ навколо тебе трошки краще, а він відповідає тобі взаємністю".

Повномасштабне вторгнення

24 лютого для команди Meest почалося так само як і більшості українців — з вибухів рано вранці. У компанії кажуть що хоча і розглядали повномасштабне вторгнення як один з можливих варіантів, але до кінця в нього не вірили — тому перші години перебували у шоці.

— Вже скоро стало зрозуміло, що наша першочергова задача — допомогти людям, команді, — каже Ростислав Кісіль. — У нас сотні відділень по всій Україні, відповідно, співробітники знаходяться у кожній області, окрім тих, що були окуповані до 24 числа. Багато з них опинилися буквально у зоні бойових дій — тому їх терміново треба було вивозити.

Для цього Meest організував в офісах у Львові, Івано-Франківську, Тернополі та на Вінниччині тимчасові прихистки для колег — житлові приміщення, де можна було обігрітися, зарядити телефони, прийняти душ та заночувати. Під час проживання компанія взяла на себе витрати на покриття базових потреб: харчування, ліки, дитячі товари. Крім того, Meest забезпечив психологічну підтримку, а також — допомогу в подальшій евакуації за кордон.

— Ця ідея в нас з’явилася спонтанно — тоді, у перші тижні вторгнення, знайти місце для життя ближче до заходу України було дуже складно через великий наплив людей. Тому такими шелтерами стали наші офіси, якими скористалися десятки наших працівників, — згадує HR-директор Meest Group Галина Цвіркун.

Паралельно у компанії з’явився більш масштабний благодійний напрям — доставка "стихійної" гуманітарки, допомоги, яку присилали люди з усього світу. "Meest з першого дня заснування компанії — міжнародний бізнес. Ми доставляємо відправлення у більш ніж 70 країн світу, і нам пощастило мати багато друзів з кожного куточку планети — від Північної Америки та Європи до Азії", — каже Ростислав Кісіль.

Для отримання гуманітарної допомоги в Meest організували централізовані пункти на базі власних відділень у США, Канаді та декількох європейських країнах.

— Спочатку ми діяли більш реактивно, бо люди з усього світу прочитали новини і пішли надсилати допомогу українцям, — згадує директор з маркетингу Meest Group Марта Янків. — Тому деякий час наші співробітники за кордоном опрацьовували та сортували отриману гуманітарну допомогу буквально цілодобово.

Далі ці товари Meest пересилала безкоштовно та розподіляла по громадським та благодійним організаціям, фондам, лікарням, військовим адміністраціям. За 2022 рік компанія загалом доставила понад 7 000 000 кг. гуманітарної допомоги зі США, Канади, Європи та Китаю. Ця діяльність продовжується і далі.

Допомога ЗСУ

Великою частиною благодійної діяльності за цей рік для Meest стала й допомога Збройним Силам. Ростислав Кісіль каже, що цей напрям не можна ігнорувати будь-якому бізнесу в Україні, бо саме Сили оборони борються з причиною наших страждань і трагедій — російськими окупаційними військами: "Ми можемо доставляти тисячі тонн гуманітарних товарів, але краще зробити так, щоб у людей не було в них потреби. Саме цим займаються наші хлопці та дівчата на передовій".

За рік повномасштабного вторгнення група компаній Meest надала військовим десятки автомобілів, зокрема джипі-пікапи, квадроцикли і навіть броньований транспорт. А також — приціли для кулеметів, системи відеонагляду, обігрівачі, генератори та десятки тисяч літрів питної війни. Були й ініціативи по забезпеченню цілих підрозділів — від планшетів до берців та рюкзаків.

— Це те, що нам передають як запити від самих військових, що перебувають у зоні бойових дій та знають потреби військ, — коментує  маркетинг-директорка Meest Марта Янків. — Як бачимо, тут багато транспорту різного типу — щоб зберігати мобільність та захищати людей. Водночас ми намагаємося піклуватися і про моральний стан військових, яким допомагаємо, тому час від часу передаємо речі "для душі". Так, на різдвяні свята ми доставили на передову 40 000 кг цитрусових — це маленький жест, але хлопці та дівчата дуже зраділи такій святковій атмосфері.

Водночас компанія вже багато років є спонсором Лікарні святого Пантелеймона у Львові, якій допомагає обладнанням та безкоштовними доставками вантажів зарубіжних країн. Зараз цей медичний заклад є важливим центром лікування та реабілітації українських військових, тому Meest продовжує свою підтримку — безкоштовно доставляє вантажі з медичними обладнанням та матеріалами з-за кордону. За 2022 рік доставлено понад 280 000 кг вантажів. Загальна сума допомоги лікарні від Meest за останні два роки сягає близько мільйона доларів.  

Box4Ukraine

Наймасштабнішим благодійним проєктом під час повномасштабної війни для Meest став Box4Ukraine. Це — набори з базовими продуктами: борошном, крупами, консервами тощо. Одного такого боксу вистачить для харчування дорослої людини протягом 14-30 діб в залежності від типу коробки. Перші фудбокси з’явилися в Україні ще в квітні 2022 року, коли Meest здійснив їх комплектацію та доставку в Україну місцевим благодійним організаціям.

— Їжа це базова потреба, особливо під час війни. На жаль, через активні бойові дії багато українців залишилися без можливості купити або банально дістати собі їжу, і такі фудбокси — це базова підтримка, що допомагає людям не думати про харчування протягом декількох тижнів, — каже Марта Янків.

Вже у травні Meest запустив повноцінний проєкт Box4Ukraine Його головна ідея полягає у тому, що будь-яка людина з усього світу може замовити продуктовий бокс онлайн і надіслати його в Україну — конкретній людині, або благодійній організації.

Велику частину цих боксів передавали у деокуповані пункти Київської, Чернігівської, Запорізької, Харківської, Херсонської, Донецької та Луганської областей. Саме вони стали міні-символом звільнення Харківщини — завдяки зусиллям місцевої організації Street Culture фудбокси доставляли чи не на наступний день після звільнення. І часто, коли ця допомога буквально рятувала життя. Передачею та розподілом боксів займався цілий ряд організацій: Львівський Пласт, Львівська Волонтерська Кухня, Фонд Вільних та Небайдужих та інші.

— Звільнення території очами цивільного це завжди радість та полегшення, — каже Ростислав Кісіль. — Але щойно деокупованим людям потрібна допомога. Саме тому доставити такі базові речі, і зробити це якнайшвидше було дуже важливо — щоб підставити плече місцевим у найвразливіший момент їхнього життя.

За 2022 рік в межах ініціативи Box4Ukraine та на замовлення благочинців Meest скомплектували та доставили понад 230 000 таких продуктових наборів. А це — приблизно 4 600 000 кг їжі. Цього року ініціатива продовжується і в першому кварталі на Схід доставлено понад 70 000 продуктових боксів.

Херсон

Всі місяці повномасштабного вторгнення світ спостерігає за тим, як рятуючи власні життя,  українці часто рятують не тільки себе, а й допомагають покинутим тваринам. Це викликає захоплення та повагу.

Після підриву Каховської ГЕС та жахливих наслідків цього терористичного акту — компанія також вирішила приєднатися й до підтримки тих,  хто доглядає за врятованими тваринами.

Meest Пошта запустила ініціативу на підтримку постраждалих від затоплення тварин Херсону та області. За промокодом PETS147 усі охочі можуть безкоштовно відправити через поштовий сервіс корм для собак, котів та інших тваринок, що потребують допомоги. Усі відправлення спрямовуються у хаб компанії, звідки волонтери розвозитимуть корм по регіонах, куди евакуювали тварин: у притулки, шелтери, гуртожитки тощо.

Також за підтримки НОВА ФУДС УКРАЇНА у перші дні трагедії — 100 кг сухого корму було надіслано київському прихистку Cats on Mars, що опікується котами з деокупованих територій та прийняв котів з Херсонщини. Ще близько 300 кг корму відправили фонду UKRAINE ALIVE, волонтери якого розподілять їх серед мешканців Херсонщини, що залишились на підтоплених територіях.

В Meest кажуть, що не планують зупинятися із благодійними ініціативами, допомога буде, доти на неї буде потреба. Компанія продовжуватиме підтримувати ЗСУ, Box4Ukraine, а також не виключає появу нових ініціатив, зокрема придбання для лікарні святого Пантелеймона необхідного медичного обладнання.

"Зараз ми живемо життя та можемо працювати лише завдяки силам оборони. Тож допомога їм та всім, хто причетний до боротьби — наш обов’язок. Кінцева мета — перемога, і ми йдемо до неї всі разом", — резюмує президент Meest Group Ростислав Кісіль.