спецпроєкт за підтримки mastercard

Якою хочуть бачити українці свою країну у майбутньому?

Результати опитування від Економічної Правди та Mastercard
Mastercard
23 серпня 2023

На початку серпня Економічна Правда разом із компанією Mastercard запустили cпільне голосування серед наших громадян про омріяне майбутнє країни. Ми поставили сім питань, аби дізнатися, яких змін чекають українці та якого розвитку прагнуть в економіці, державотворенні, освіті тощо. Напередодні Дня Незалежності ділимося результатами опитування, до якого доєдналося понад 22 тисячі людей.

Україна майбутнього — яка вона?

Насамперед українці хочуть бачити свою країну економічно сильною. Так, більшість опитаних вважає, що наша країна має бути сучасною, економічно розвиненою і забезпечувати всім громадянам гідний рівень життя. Другим за популярністю стало твердження про те, що Україна майбутнього – це сильна мілітарна держава, яка у будь-який момент може захистити свою територіальну цілісність. Також українці вірять у потужний технологічний та туристичний потенціал своєї країни.

Україна майбутнього — яка вона для вас?

74%

Сучасна, економічно розвинена держава, яка може забезпечити гідний рівень життя всім громадянам

55%

Сильна мілітарна держава, яка у будь-який момент може захистити свою територіальну цілісність

39%

Технологічний хаб у серці Європи, який генерує найбільш нагальні інноваційні рішення

31%

Новий туристичний напрям для мільйонів туристів з усього світу, які відкриватимуть українську культурну спадщину, красу природи та гостинність
*запитання з можливістю обрати кілька варіантів відповіді

Україна цифрова

Сьогодні понад 19 мільйонів людей користуються застосунком Дія, у якому зібрані цифрові документи та дані з реєстрів. Крім того, щомісячно сотні тисяч громадян обирають отримання державних послуг онлайн замість черг у центрах надання адміністративних послуг. Тому не дивно, що результати голосування підтверджують курс країни на цифровізацію. 84% опитаних стверджують, що відкриті до інновацій і залюбки будуть вирішувати всі адміністративні питання онлайн, у той час як 16% все ще надають перевагу офлайн-взаємодії.

Чи бачите ви у майбутньому Україну цифровою державою, в якій будь-які адміністративні питання можна вирішити онлайн?

84%

Так. Я відкритий до інновацій, ціную свій час, і мені буде зручно розв’язувати всі необхідні питання онлайн

16%

Ні. Я надаю перевагу офлайн-взаємодії і вважаю цифрові сервіси лише додатковою опцією

Штучний інтелект у держпослугах

А як щодо штучного інтелекту: чи вважають українці доцільним, щоб частина процесів, які нині виконуються державними службовцями, була автоматизована та здійснювалася за допомогою ШІ?
6 із 10 опитаних готові до подібних нововведень – 37% впевнені, що таким чином зможуть отримувати всі необхідні послуги та відповіді на запитання 24/7, а ще 23% – що штучний інтелект, перш за все, дозволить приймати неупереджені рішення на основі аналізу даних заявника.

Чи вважаєте ви доцільним, щоб частина процесів, які нині виконуються державними службовцями, здійснювалися за допомогою штучного інтелекту?

37%

Так, це дозволить отримувати всі необхідні послуги та відповіді на запитання 24/7

31%

Ні, ситуації бувають різні й інколи при прийнятті рішень треба враховувати індивідуальні фактори заявника, що не може зробити штучний інтелект

23%

Так, ШІ дозволить приймати неупереджені рішення на основі аналізу даних заявника

9%

Мені не принципово, готовий адаптуватися до будь-яких нововведень

Життя без готівки

Сьогодні прогресивні країни світу все більше наближаються до майбутнього без готівки, але поки що немає жодної, яка б відмовилася від готівкових розрахунків повністю. А чи готові були б до цього українці? Половина респондентів уже знаходяться у кешлес-тренді – 28% готові повністю відмовитися від готівки і більшість покупок вже оплачують безготівково, а ще 23% готові повністю перейти на cashless розрахунки з подальшим розвитком платіжної інфраструктури. Третина – все ще хочуть мати альтернативу у вигляді готівкових коштів про всяк випадок.

Чи готові ви перейти на cashless стиль життя?

28%

Так, бо на сьогодні переважна більшість моїх оплат – безготівкова

23%

Коли платіжна інфраструктура країни буде до цього готова, я залюбки доєднаюся до цієї тенденції

34%

Ні, я відчуваю себе спокійніше, коли маю певну суму готівки про всяк випадок

15%

Ні, я не вірю, що у найближчому майбутньому можливий повний cashless

Новий підхід до освіти

89% громадян планують й надалі жити та будувати своє майбутнє в Україні. Впевнені, що багато хто вже активно замислюється над своїм внеском у відбудову країни, а також – чи достатньо для цього наявних сьогодні вмінь. Можливо, саме потреба у швидшому отриманні необхідних нових знань та навичок, які будуть йти на користь післявоєнного відновлення України, стане драйвером зміни підходу до освіти, коли стисло та ґрунтовно будуть надаватися знання з конкретної спеціальності, або ж взагалі неформальна освіта у вигляді курсів, лекцій, семінарів стане офіційною. До слова, у США у такий спосіб навчається близько 8 мільйонів людей.
Переосмислювати формат освіти українці готові. Майже 70% вважають, що визнання неформальної освіти буде лише на користь, проте деякі професії таки потребуватимуть класичної вищої освіти.

Як ви ставитесь до того, щоб неформальна освіта заміняла роки навчання у закладах вищої освіти?

50%

Загалом згодний, але залежить від професій, які здобуватимуться таким чином

31%

Проти. Вважаю, що висококваліфікованим спеціалістом не можна стати без повноцінної вищої освіти

19%

Вважаю, що це доцільно, оскільки економить час, і теоретичні знання краще одразу закріплювати практикою

Інклюзивна країна

Комфортне життя в усіх куточках нашої країни має бути доступне кожному і це стосується не лише зручного пересування у міській інфраструктурі. На думку українців, що долучилися до нашого голосування, інклюзивність – одна зі складових фундаменту повоєнного майбутнього. І 8 з 10 респондентів підтримують цей підхід.
Якщо ви хочете більше зануритися у тему інклюзії, рекомендуємо вам до ознайомлення: Довідник з безбар’єрності, який було створено за ініціативою першої леді Олени Зеленської, Альбом безбар’єрних рішень, серіал від Дія.Освіта Безбар’єрна грамотність

Чи вважаєте ви, що відбудова України має базуватися на принципах інклюзивності?

86%

Підтримую. Україна майбутнього – країна рівних можливостей та інклюзивне суспільство, відкрите до кожного

14%

Вважаю, що це не на часі. Україна матиме більш пріоритетні завдання

Піклування про довкілля

Українці підтримують курс на екологічне та дбайливе ставлення до довкілля. При цьому 65% опитаних вважають, що кожен для цього може зробити свій важливий внесок, у той час як 27% впевнені, що зміни мають відбуватися першочергово на державному рівні. Для 7% респондентів це питання не є принциповим, але якщо держава буде продовжувати рухатись цим шляхом – вони готові долучитись.

Чи хочете ви, щоб Україна йшла шляхом сталого розвитку і дбайливого ставлення до природних ресурсів?

65%

Так, повністю підтримую і вважаю, що кожен може зробити свій важливий внесок (сортувати сміття, берегти довкілля, купувати продукцію з перероблених матеріалів тощо)

27%

Так, проте вважаю, що зміни мають відбуватися, перш за все, на державному рівні

7%

Не принципово, але якщо держава буде продовжувати рухатись цим шляхом, готовий долучитись

На завершення

Попри повномасштабну війну українці продовжують вірити у світле майбутнє своєї країни – сильної економічно і технологічно. Вони відкриті до інновацій та готові до змін, про що свідчить більшість відповідей "так" у запитаннях, скажімо, про кешлес-експерименти, нові еко-звички чи впровадження штучного інтелекту. Жодна ідея чи пропозиція не отримала стовідсоткового "ні". Було "можливо, але треба розібратися" чи "так, але необхідні пояснення". І це дуже хороший показник. Це означає, що ми не відштовхуємо від себе будь-які можливості, а отже – шукаємо шляхи, щоб зробити Україну кращою. І ми однозначно готові до нових мрій.