Нова Мрія
спецпроєкт за підтримки mastercard

Нова мрія

Голосування українців про омріяне майбутнє країни
Mastercard
4 серпня 2023

Із вірою у перемогу українці вже сьогодні впевнено тримають курс на відбудову сильної успішної країни. Яким вони бачать майбутнє України? Технологічним і диджитальним? Безбар'єрним? Яких змін чекають в економіці, освіті, державотворенні? 

До Дня Незалежності України Економічна Правда та Mastercard вирішили провести опитування і дізнатися, про що мріють українці у сфері державного, економічного та особистого розвитку. Долучайтеся до колективного голосування, відповівши на сім запитань.

Тут кожен з вас може висловити свої мрії про майбутнє країни. Підсумки голосування ми підіб’ємо наприкінці серпня. Кожен голос має значення, і ваша участь допоможе нам визначити, якою бачать українці свою країну майбутнього.

Результати опитуваня
Всього проголосувало 22745 читача

Україна майбутнього – яка вона для вас?
(Можна обрати декілька варіантів відповіді)

Сучасна, економічно розвинена держава, яка може забезпечити гідний рівень життя всім громадянам
74%
Технологічний хаб у серці Європи, який генерує найбільш нагальні інноваційні рішення
39%
Сильна мілітарна держава, яка у будь-який момент може захистити свою територіальну цілісність
55%
Новий туристичний напрям для мільйонів туристів з усього світу, які відкриватимуть українську культурну спадщину, красу природи та гостинність
31%

Інновації та технологічні рішення рухають світом та впливають на всі аспекти життя. Україна, навіть під час повномасштабної війни, продовжує активно йти шляхом цифровізації. Чи бачите ви у майбутньому Україну цифровою державою, в якій будь-які адміністративні питання можна вирішити онлайн?

Так. Я відкритий до інновацій, ціную свій час, і мені буде зручно розв’язувати всі необхідні питання онлайн
84%
Ні. Я надаю перевагу офлайн-взаємодії і вважаю цифрові сервіси лише додатковою опцією
16%

Чи вважаєте ви доцільним, щоб частина процесів, які нині виконуються державними службовцями, були автоматизовані та здійснювалися за допомогою штучного інтелекту? Наприклад, видача ліценцій, приймання дітей в освітні заклади тощо

Так, це дозволить отримувати всі необхідні послуги та відповіді на запитання 24/7
37%
Так, ШІ дозволить приймати неупереджені рішення на основі аналізу даних заявника
23%
Ні, ситуації бувають різні й інколи при прийнятті рішень треба враховувати індивідуальні фактори заявника, що не може зробити штучний інтелект
31%
Мені не принципово, готовий адаптуватися до будь-яких нововведень
9%

Сьогодні в Україні 9 з 10 операцій з платіжними картками є безготівковими. Така тенденція дозволяє припустити, що у майбутньому Україна має всі шанси стати країною, яка відмовиться від готівки. Чи готові ви перейти на cashless стиль життя?

Так, бо на сьогодні переважна більшість моїх оплат – безготівкова
28%
Коли платіжна інфраструктура країни буде до цього готова, я залюбки доєднаюся до цієї тенденції
23%
Ні, я відчуваю себе спокійніше, коли маю певну суму готівки про всяк випадок
34%
Ні, я не вірю, що у найближчому майбутньому можливий повний cashless
15%

Ми вже маємо готуватися до відбудови країни, адже оновлення потребуватиме кожна сфера і, відповідно, висококваліфіковані спеціалісти будуть критично необхідні. Як ви ставитесь до того, щоб неформальна освіта – дистанційні курси та тренінги, семінари та лекції, після яких одразу переходиш до стажування й практики – заміняла роки навчання у закладах вищої освіти?

Загалом згодний, але залежить від професій, які здобуватимуться таким чином
50%
Вважаю, що це доцільно, оскільки економить час, і теоретичні знання краще одразу закріплювати практикою
19%
Проти. Вважаю, що висококваліфікованим спеціалістом не можна стати без повноцінної вищої освіти
31%

Чи вважаєте ви, що відбудова України має базуватися на принципах інклюзивності? Тобто створення абсолютно безбар’єрного середовища, у якому кожна людина приймається такою, якою вона є, живе повним життям, маючи доступ до всіх послуг та сервісів, заробітку та гідного рівня життя без обмежень?

Підтримую. Україна майбутнього – країна рівних можливостей та інклюзивне суспільство, відкрите до кожного
86%
Вважаю, що це не на часі. Україна матиме більш пріоритетні завдання
14%

Чи хочете ви, щоб Україна йшла шляхом сталого розвитку, де суспільство, держава та бізнеси пов’язані дбайливим ставленням до природних ресурсів задля здорового довкілля, процвітаючого сьогодення українців та майбутнього наступних поколінь?

Так, повністю підтримую і вважаю, що кожен може зробити свій важливий внесок (сортувати сміття, берегти довкілля, купувати продукцію з перероблених матеріалів тощо)
65%
Так, проте вважаю, що зміни мають відбуватися, перш за все, на державному рівні
27%
Не принципово, але якщо держава буде продовжувати рухатись цим шляхом, готовий долучитись
7%

Застереження

Питання, наведені вище/нижче (надалі – "Опитувальник"), й опитування в цілому мають загальний характер. Результати опитування будуть використовуватись виключно з аналітичною метою. Опитування проводиться в рамках спеціального проєкту та за підтримки компанії Mastercard.

Участь в опитуванні є анонімною та добровільною. Ваші індивідуальні відповіді на питання Опитувальника є неперсоналізованими та конфіденційними і не передаються будь-яким способом до будь-яких інших третіх осіб.

Під час опитування не здійснюється збір будь-яких ідентифікаційних та/або персональних даних таких як Ваше ім’я, електронна або IP-адреса. Опитувальник, проведення та участь в опитуванні не є відносинами, пов’язаними із захистом і обробкою персональних даних та не є діяльністю з обробки персональних даних, яка здійснюється повністю або частково із застосуванням автоматизованих засобів чи обробкою персональних даних із застосуванням неавтоматизованих засобів в розумінні Закону України "Про захист персональних даних" № 2297-VI від 01.06.2010 року.

Видання Економічна Правда та компанія Mastercard не несуть відповідальності за неправомірне використання цього опитування та його результатів третіми особами.
Система автоматично генерує унікальний для користувача Respondent ID. Якщо один користувач надішле свої відповіді більше одного разу, то ці відповіді не будуть враховані під час підбиття підсумків голосування.