"Диамантовая" сделка: как Тигипко приобрел долги Жвании и Мартыненко

"Диамантовая" сделка: как Тигипко приобрел долги Жвании и Мартыненко

Понедельник, 26 июня 2017, 09:30 -
lawyers.ua
ЭП узнала детали сделки по приобретению Сергеем Тигипко активов Димантбанка. (Укр.)

Близько двох місяців знадобилося новому активному гравцю на банківському ринкуСергію Тігіпку для придбання частини активів та пасивів збанкрутілого Діамантбанку.

У п'ятницю ТАСкомбанк підписав з Фондом гарантування вкладів відповідну угоду, про деталі якої дізналася ЕП.

ТАСкомбанк зобов'язався виплатити вкладникам збанкрутілої фінансової установи гарантовані суми до 200 тис грн, обсяг яких сягає 1,2 млрд грн.

За це Фонд гарантування віддає Тігіпку значну частину активів Діамантбанку, переважно нерухомість та кредитний корпоративний портфель, який в основному складається з боргів пов'язаних з Мартиненком і Жванією компаній.

Реклама:

ЕП пояснює, які активи отримав Тігіпко, чому попри те, що їх оціночна вартість не покриє 1,2 млрд грн, це все одно вигідна для бізнесмена угода, і чому такий розвиток подій повинен задовольнити колишніх акціонерів. Головне які шанси в інших вкладників повернути свої кошти.

Сергій Тігіпко продовжує експансію на фінансовому ринку України. Черговим надбанням стали активи Діамантбанку. Як відомо, НБУ визнав цю установу неплатоспроможною 24 квітня, а вже через місяць стало відомо, що нею цікавиться власник групи "ТАС".

За даними Нацбанку, офіційно власниками Діамантбанку (понад 10% акцій. — ЕП) були Давид Жванія, Ігор Керез, Андрій Щукін і В'ячеслав Циганенко. Банк також часто пов'язували з Миколою Мартиненком, який офіційно був лише міноритарним власником. Утім, це лише "на папері".

За словами колишніх співробітників банку, ключові питання роботи фінансової установи вирішували дві особи: Мартиненко і Жванія. До того ж, компанії їх бізнес-групи були найбільш закредитовані у банку. Тепер борги компаній Мартиненка і Жванії стали боргами ТАСкомбанку Тігіпка.

Попри численні чутки про те, що угода між фондом і ТАСкомбанком може зірватися, сторони 23 червня закрили угоду. У цей же день НБУ відправив Діамантбанк на ліквідацію.

ТАСкомбанк бере на себе зобов'язання з виплати гарантованих вкладів у межах 200 тис грн  приблизно на 1,2 млрд грн. Натомість фонд віддає йому на цю сумму активи Діамантбанку.

Ті активи, які лишаються в банку, будуть реалізовуватися за стандартною процедурою ліквідації Фондом гарантування. Угода дозволяє державній установі почати виплати кредиторам четвертої черги, тобто тим вкладникам-фізособам, кошти яких перевищують 200 тис грн.

Що придбав Тігіпко

Серед активів, що дістануться ТАСкомбанку,  нерухомість, автотранспорт, меблі, обладнання та кредити переважно юридичних осіб.

Балансова вартість цих активів виглядає привабливо: 3,14 млрд грн. Проте ринкова вартість, яку визначив незалежний оцінювач на замовлення Фонду гарантування, становила лише 1,08 млрд грн.

Які активи отримав ТАСкомбанк

Балансова вартість

Реальна вартість

За оцінкою

За угодою

Нерухомість

439

365

372

Кредити юридичних осіб

2 650

702

735

Кредити фізосіб

36

1,6

1,7

Інше

Загалом активи

3 140

1 080

1 130

Найбільш цінними є нерухомість та кредити юридичних осіб.

За даними джерела ЕП, найцікавішими є чотири об'єкти на Контактовій площі. Один з них  центральний офіс Діамантабанку за адресою Контрактова площа, 10А. Інші розміщені поряд. Їх загальна оціночна вартість сягає 240 млн грн.

ФОТО  1
Центральний офіс Діамантбанку, Контрактова площа, 10А
Всі ці об'єкти переходять у ТАСкомбанк Тігіпка
Усі ці об'єкти переходять у ТАСкомбанк Тігіпка

Ще один привабливий актив 30 квартир в ЖК Crystal Park, який будувала девелоперська компанія Жванії та Мартиненка St Sophia Homes. Приблизна вартість квартир 80 млн грн.

ФОТО 3
ЖК Crystal Park
ФОТО 4

Інший потенційний бонус для Тігіпка корпоративний кредитний портфель. Його балансова вартість сягає 2,65 млрд грн. За словами співрозмовника в НБУ, з них 2,1 млрд грн  — це борги бізнес-групи Жванії та Мартиненка.

"Левова частка — це борги керівної компанії девелоперських проектів St Sophia Homes. Однак вона кредити ніколи не брала, для цього використовувалися одноразові проектні компанії. Інші кредити — це десятки підконтрольних групі компаній", — пояснює банкір.

Отже, портфель, який за балансом коштував 2,65 млрд грн, за умовами угоди коштував Тігіпку 735 млн грн. Є різні думки щодо справедливості цієї оцінки.

Один із співрозмовників ЕП в Нацбанку причину низької оцінки пояснює тим, що більшість кредитів багато років не обслуговувалися інсайдерами і були із "сміттєвими" заставами.

"Є факти, які говорять, що портфель корпоративних кредитів банку — вкрай поганої якості. Є такий показник — нараховані несплачені відсотки. Це відсотки за кредитами, які нараховуються щомісяця, але клієнти їх не платять. У Діамантбанку відношення цих нарахованих несплачених відсотків до кредитного порфеля перевищує 16%. Це дуже багато, норма — 2-3%. В Ощадбанку, ВТБ та інших установах, які мають погані портфелі, цей показник становить 10-12%", — констатує співрозмовник ЕП з одного з приватних банків.

З цим категорично не погоджується екс-голова правління Діамантбанку Олег Ходачук.

"Політика роботи з інсайдерами нічим не відрізнялася від роботи з іншими клієнтами. Незабезпечених кредитів, крім овердрафтів за картками у банку, не було. У нас майже всі застави — нерухомість. Кредити всі робочі. Єдина варта уваги проблема — це кредити в Криму, але ми з ними вели активну роботу і досить ефективно продавали", — каже Ходачук.

На його думку, ТАС може непогано заробити.

Хай там як, але виходить, що Тігіпко отримав право вимагати повернення боргів від компаній Мартиненка та Жванії на мільярдну сумму. Чи розраховує ТАСкомбанк без проблем повернути кредити? У банку на питання ЕП на момент публікації не відповіли.

"Виграють від цієї угоди і ті, і інші. Достатньо подивитися на той кредитний портфель. Його ж формували переважно із зобов'язань Жванії та Мартиненка. Хіба не дивно, що Тігіпко погодився взяти на себе такий тягар? Не дивно тільки тому, що вони домовилися. Він отримає у будь-якому разі більше. До того ж, у нього є великий "козир" — нерухомість на Контрактовій площі, яку Мартиненко не відпустить", —  каже банкір, знайомий з перемовинами.

Водночас проти такої версії говорить те, що в угоді, яку хотів підписати Тігіпко, спочатку не було корпоративного портфеля Мартиненка та Жванії. За інформацією джерел ЕП, ці кредити їм навязали у Фонді гарантування. Там не хотіли працювати с боргами олігархів — у державної установи це виходить не дуже добре.

Крім того, Тігіпко не платить живими грошима. Зазвичай не менше половини вкладників залишають свої гроші в новому банку на його умовах.

Для другої сторони вигода лежить у двох площинах, вважає співрозмовник ЕП, знайомий з перемовинами. По-перше, власники банку "очистять" свої кредити. По-друге — "заховають" подалі від НАБУ нерухомість за домовленостями з Тігіпком.

Що залишилося у фонді

У розпорядженні Фонду гарантування залишається близько 1,3 млрд грн.

З них понад 400 млн грн — це високоліквідні активи, тобто готівка та кошти на рахунках. Активів до реалізації у розпорядженні фонду в рамках ліквідації лишається приблизно на 900 млн.

Головне питання — чи вистачить цих коштів для повернення вкладів бізнесу і клієнтам, які тримали в банку понад 200 тис грн. З ними буде розраховуватися фонд.

З активів на 1,3 млрд грн, що лишаються фонду, 150 млн грн будуть списані на користь фонду за відшкодування вкладів до 200 тис грн, які державна установа виплатила до підписання угоди.

Тобто близько 1,15 млрд грн, якщо вірити оцінкам представника фонду, залишається на задоволення вимог кредиторів четвертої та, можливо, п'ятої черг. Спершу почнуть виплачувати кошти фізособам, чиї вклади перевищували 200 тис грн. Таких у фонді було близько 700 млн грн.

Якщо фонду вдасться реалізувати активи за ринковою вартістю, то він зможе повністю покрити четверту чергу (фізособи із сумами понад 200 тис грн) та перейти до виплат юрособам, вклади яких становили близько 2,4 млрд грн.

Однак зазвичай активи купують за цінами, нижчими за ринкові, також є витрати на ліквідацію. Таким чином, шанси отримати кошти у значної кількості юросіб невеликі.

Протилежної думки притримується Ходачук. "Я впевнений, що грошей вистачить на закриття всіх "фізиків" і частини юросіб. Я бачив, що в ліквідації залишається багато дорогих і якісних об'єктів", — каже екс-голова правління банку.

За даними джерел ЕП, у банку тримали свої кошти в тому числі державні установи. Наприклад, Державне космічне агентство, "Укркосмос", почало обслуговуватися в Діамантбанку за часів прем'єрства Арсенія Яценюка і мало на рахунках близько 30 млн дол. Скільки коштів агентства залишилося на рахунках до визнання банку неплатоспроможним, невідомо.

"Якщо фонд буде розпродавати активи за такою низькою ціною, як ви пишете, то коштів для юросіб не вистачить. Однак це питання до фонду", — зазначає Ходачук.

Реклама: