"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Директор солнечных зайчиков, или Как миргородский изобретатель объявил войну "Газпрому"

Директор солнечных зайчиков, или Как миргородский изобретатель объявил войну "Газпрому"

Четверг, 12 января 2017, 12:00 -
Миргородский изобретатель Сергей Юрко рассказал о собственноручно разработанной и собранной крупнейшей в Украине частной тепловой солнечной станции, о бизнесе на теплые и о том, почему он не патентует свои изобретения. (Укр.)

Багато хто вважає його диваком, а сам Сергій Юрко напівсерйозно-напівжартома себе називає професійним винахідником. У свої 45 років він має чим похвалитися.

Біля будинку його брата у Миргороді працює найбільша в Україні приватна сонячна станція. Конструкцію придумав сам Сергій і не тримає її в таємниці.

На своєму каналі в YouTube миргородець розповідає про всі нюанси роботи станції і завжди готовий відправити креслення тим, хто наважиться повторити або використати для себе частини цього проекту.

Перед зустріччю з ЕП Сергій кілька разів уточнює час прибуття потяга з Києва і звіряє його з прогнозом погоди. Йому важливо, щоб було сонце, так він зможе показати, як все працює. Зрештою, все склалося якнайкраще.

Реклама:

Попри зимовий морозний день, на території, де Юрко у два ряди виклав свої хитромудрі конструкції, все залите сонячним світлом.

 

Задля ясності слід відразу пояснити: сонячна станція Юрка розроблена для отримання тепла, а не електроенергії, а сама технологія її роботи відрізняється від того, як працюють звичні станції на сонячних фотоелементах.

— Розкажіть трохи про вашу установку. Як вона працює?

— Ловлю сонячних зайчиків. Ось сюди, на дзеркальну поверхню, потрапляють промені і відбиваються сюди, на труби, де циркулює вода. А ось і сам бак, куди потрапляє нагріта вода, він максимально термоізольований. Звідси, коли вода підігрівається, я подаю її в дім свого брата.

— Невже ваша станція забезпечує всі потреби дому? Він доволі великий.

— Повністю не забезпечує, але дає можливість добряче економити. Річна потреба будинку — 5 тис куб м газу. Станція виробляє 2,4 тис куб м газу — маю на увазі еквівалент тепла, бо воду підігріває сонце. Приблизно половина втрачається при подачі, залишається 1,2 тис куб м для будинку. От і рахуйте.

Більша частина йде на опалення басейну, решта — в батареї. Неважко підрахувати, що за рік економія для дому становить близько 300 євро.

— Чому половина виробленого сонцем тепла втрачається?

— Для моїх експериментів біля будинку просто бракує місця. Я мусив розмістити станцію на відстані від дому. Гарячу воду доводиться гнати у будинок, а це 50 метрів теплотраси і вона не досконала. Та й бак з водою не ідеальний.

Ефективна схема — це коли теплова станція розміщена біля самого дому або на ньому, а тепловий акумулятор — в домі або під ним. Тоді немає втрат тепла.

Сергій Юрко
Сергій Юрко
www.2000.ua

— Скільки ви витратили грошей на виготовлення станції?

— Для мене вона безцінна і не вимірюється грішми. Я йшов до цього проекту довгим шляхом спроб і помилок. Моя мета — проект опалення будинку з терміном окупності один рік. Якби я жив у Швеції, де газ дуже дорогий, це б уже сталося.

Спочатку пробував твердопаливний котел. Його я зробив за 100-200 євро. Він не потребував місця в домі, дешевий і практичний, але з часом я зрозумів, що сонце — перспективніше і дешевше. Пробував працювати з плоскими колекторами по 10-15 євро за квадратний метр. Встановив таких 14 квадратних метрів. Три роки простояли, а потім я їх зняв. Врешті зупинився на варіанті, який ви бачите.

— Який термін окупності вашої станції?

— Рахувати просто. Один ряд колекторів коштує близько 300 євро. Значить, 600 євро разом. Теплотраса і теплообмінник у підвалі, насосна група, автоматика, яка вмикає подачу води, тепловий акумулятор — це ще 300 євро. Весь проект — 900 євро. Економія на рік для будинку — 300 євро, тож термін окупності — три роки.

— Дуже непогано звучить.

— Так, але є багато нюансів. Я реаліст.

Якщо хтось хоче таке влаштувати для свого дому, то йому доведеться просто жити цими батареями і приділяти цьому механізму багато часу. Так, воно працює. Так, я бачу економію, але процес підключення сонячної станції до газової системи опалення будинку надзвичайно важкий. Я на цьому попікся.

Люди живуть міфами. Вони раптом повірили, що сонце може повністю забезпечувати будинок. Зрозумійте: щоб брати енергію від сонця, потрібні технології і вкладення. Я ще не можу це рекомендувати для будинків. Ніхто не хоче часткового вирішення проблеми, всі думають на 100% відмовитися від газу.

Це реально, якщо збудувати станцію, яка повністю покриватиме потреби будинку. Це чотири з половиною ряди сонячних колекторів та акумулятор (контейнер) на 160 тонн води. У багатьох і землі нема, щоб це все розташувати. Одна секція забезпечує дачу гарячою водою на п'ять місяців.

— Для опалення це не практично, але ж десь можна застосувати?

— Я рекомендую сонячні колектори не для обігріву будинку, а для підігріву води. Особливо для невеликих підприємств, ферм, літніх баз відпочинку.

Просте підключення і мінімум мороки. Дев'ять секцій забезпечать гарячою водою душову кабіну для 20-30 людей. Влітку такий ряд дає 1 200 кВт-год, на рік — 8 500 кВт-год. На людину потрібно 50-100 кВт-год. Для такого проекту окупність виходить менше року, якщо порівнювати з електричним бойлером.

— Це може бути вигідно для організацій, де потрібно багато води, а як щодо дрібних користувачів?

— У мене на дачі стоїть одна секція. Вона забезпечує гарячу подачу п'ять місяців на рік, з травня по вересень. Мені більше й не треба, бо там ніхто не живе. Там немає електричного бойлера чи газу. Секція повністю забезпечує цей будиночок.

Для установки потрібно 10 м шлангів і бак на 60 л. Там без насоса все працює. Гаряча вода йде в душову, на кухню і у вуличний умивальник. Я не витрачаю електрику. Коштує одна секція з установкою 3-4 тис грн, як і бойлер.

— Користуватися енергією сонця придумали не ви, на ринку є багато пропозицій. У чому винахід?

— Це суто моя розробка. Аналоги є, на деякі я рівнявся. Основна новизна — вартість. Можна купити німецькі аналоги, але вони у 20-30 разів дорожчі.

— Мабуть, вони й ефективніші?

— Певною мірою, і то завдяки дорожчим матеріалам, які я не застосовую. Однак навіть узимку, в мороз, я можу закип'ятити воду сонцем. В акумуляторі 3,5 тонни води. Швидкість охолодження — 1-2 градуси на добу. Зараз температура води — 40-50 градусів. Один сонячний день взимку підігріває її на 20-25 градусів.

Тобто цикл з кількох погожих днів нагріє воду до температури кипіння, але я її переганяю у хату, коли вона досягає 60 градусів. Сенсу нема кип'ятити.

— А якщо такого циклу із сонячних днів не буде?

— Безумовно, без сонця нікуди. Грудень і січень — найменш сприятливі для підігріву води. Взагалі ж сонячні періоди — з середини лютого до кінця жовтня. Зараз — мертвий період. Проте, повторюся, за один сонячний день навіть взимку всі мої 58 кв м дзеркал підвищують температуру в резервуарі на 20-25 градусів.

— На одному відео ви розповідаєте, що сонцем можна обігріти весь Київ.

— Безумовно. Я розробив такий проект на 152 сторінках. Повне забезпечення теплом міста від сонця — не утопія. Це вже працює у світі. Як приклад я взяв датське місто Воєнс. Реалізація цього проекту коштувала 16 млн євро.

 

— Однак Google каже, що у Воєнсі 7 600 жителів, а в Києві — понад 3 млн.

— Так, Києву треба станцію в тисячу разів продуктивнішу. Якщо опиратися на мої сонячні колектори, а вони удесятеро дешевші від датських, то проект коштуватиме 2 млрд євро. Тоді Київ матиме опалення взимку і гарячу воду цілий рік.

Для цього потрібно 2 млн рядів по дев'ять секцій. Сонячна станція займе територію 200 кв км. Це менше 1% Київської області. Будувати можна за 30-40 км від міста. Так можна здешевити квитанції киян за опалення більш ніж удвічі.

— Ви вірите у реалізацію такого проекту?

— Це лише красивий проект. Нехай він буде закликом до дії. Можна довго скаржитися на високі тарифи, а можна щось робити. Звісно, у Києві цього ніхто робити не буде. Там і земля "золота". Зате можна пробувати у малих містах.

Тим, хто почне, буде важко. Якщо мер заявить, що він сонцем буде опалювати місто, то його просто не виберуть. Але ж у Данії це роблять. І в нас реально. Все одно рано чи пізно до цього прийдемо. За сонцем — майбутнє.

— На відео ви детально розповідаєте, як зробити такі сонячні колектори. Чому не патентуєте винахід?

— Звичайно, я хочу на цьому заробляти. Я продаю свої секції, вже реалізував 20 штук. Купували і підприємці, які й самі думають, чи не виготовляти їх на продаж. Але ви праві: я все показую. Дуже сильна мотивація робити корисні справи.

Хочу допомогти нашій країні стати енергонезалежною і нарешті від'єднатися від газпромівської труби. Я розсилаю безплатно креслення всім, хто попросить. Якщо це піде в маси, то енергетична незалежність стане хоча б трохи ближчою.

Реклама: