"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

"Народный фронт": как освоить 50 миллионов в условиях украинской политики

"Народный фронт": как освоить 50 миллионов в условиях украинской политики

Среда, 30 ноября 2016, 13:30 -
kharkiv.svoboda.org.ua
Партия, которая переживает не лучшие времена, получила из госбюджета более 50 млн грн. В руки партийных функционеров попали существенные ресурсы для улучшения позиций организации. Воспользуются ли они этой возможностью? (Укр.)

Протягом шести місяців активісти центру "Ейдос" аналізували діяльність та фінансові звіти політичних партій.

Ця стаття започатковує цикл публікацій про феномен українського політикуму і присвячується лідеру останніх парламентських виборів партії "Народний фронт".

Партія, яка переживає не найкращі часи, отримала з бюджету України понад 50 млн грн і жодної копійки від виборців. Отже, до рук партійних функціонерів потрапили суттєві ресурси для покращення позицій партії на політичному ландшафті. Чи скористаються вони цією можливістю?

"Народний фронт" набрав найбільшу кількість голосів на минулих парламентських виборах. Відповідно до закону про протидію політичній корупції, це дало партії право отримати з держбюджету значну суму на статутну діяльність у 2016 році.

Реклама:

Варто зазначити, що термін "статутна діяльність" у цьому законі не визначений, і щодо цього точиться жвава дискусія. Річ у тім, що кошти партіям перерахували з бюджету з трактуванням "на поточні видатки", а не на статутну діяльність, як вказано в законі, таким чином, значно обмеживши партії у своїй діяльності.

Чи трансформується політика партії, коли її керівники усвідомлять, що їх спонсорами будуть не представники великого бізнесу, а рядові українці? Саме це з'ясовували аналітики центру "Ейдос".

2014 рік

Відповідно до офіційних звітних документів, які партія передала колегам з громадської організації "Опора", на передвиборну агітацію "Народний фронт" витратив 93,6 млн грн. Причому 11 осіб внесли кошти з власних кишень, загалом — 1,3 млн грн, а 92,3 млн грн з'явилися на рахунках партії невідомо звідки.

 
 

Дані про походження передвиборного бюджету-2014 досі не оприлюднені. Якщо закон не зобов'язує цього робити, то з точки зору європейських стандартів, які "Народний фронт" декларує у своїй програмі, було би правильно відкрити реальних спонсорів. Все ж цих коштів вистачило для перемоги партії.

2015 рік

У 2015 році "Народний фронт" подав податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, відповідно до якого партія за рік витратила 210 тис грн. Це в 238 разів менше, ніж партія отримала від держави у 2016 році. Однак у тому ж році відбулося найбільше падіння її рейтингу.

Можна сміливо заявляти, що партійні функціонери не займалися розвитком партії, адже досі не зареєстровано жодного її регіонального осередку як юридичної особи. Можна припустити, що всі сили були направлені на роботу в законодавчому та виконавчих органах влади.

 

2016 рік

У 2016 році всі партії в Україні зобов'язані подавати звіти про майно, доходи, витрати та фінансові зобов'язання — своєрідні електронні декларації для партій.

"Народний фронт" за перший квартал 2016 року задекларував на своїх рахунках 5,3 млн грн та безкоштовну оренду автомобіля "Мерседес віто".

Прибутків і внесків за дев'ять місяців 2016 року партія не мала. У другому кварталі вона орендувала офіс на Кловському узвозі, 7-а, 375 кв м, у сестри народного депутата, члена групи "Партія "Відродження" Антона Яценка Дар'ї Яценко.

Хоча партія орендує немалий офіс, жоден працівник секретаріату у звіті не відображений. За словами партійців, люди працюють на волонтерських засадах.

Отже, для розбудови партії та приведення її до певних стандартів ці кошти вкрай необхідні, але виникає низка запитань. Чи буде партія розбудовувати регіональні осередки? Яким чином вона оформить відносини з працівниками секретаріату? Як буде організована система збирання партійних внесків?

Відповісти на ці запитання можна буде вже у лютому 2017 року, коли партія надасть звіт за четвертий квартал 2016 року.

Сергій Адаменко, аналітик центру "Ейдос"

Матеріал підготовили аналітики центру "Ейдос" в рамках проекту "Моніторинг фінансування політичних сил — основа доброчесності української політики" за підтримки міжнародного фонду "Відродження". Фонд не відповідає за зміст матеріалу. Інформація отримана за допомогою сервісу Youcontrol.

Реклама: