"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Откуда в Украину завозятся цветы к 8 марта

Откуда в Украину завозятся цветы к 8 марта

Понедельник, 7 марта 2016, 11:30 -
Мало кто над этим задумывался, но на 8 марта украинцы дарят в основном импортные цветы. Какой логистический путь проходят цветы, прежде чем оказаться в руках покупателей, а также - насколько выросли объемы импорта.(Укр.)

Мало хто над цим замислювався, але на 8 березня українці дарують, здебільшого, імпортовані квіти.

Україна також вирощує квіти на експорт, проте вони розцвітають ближче до квітня. Тому в цей період найчастіше завозяться рослини із тих країн, де вже тепло і весняно, або де флористика розвинена як бізнес.

Дослідницький центр компанії ZAMMLER більш детально вивчив, який логістичний шлях проходять квітки, перш ніж опинитися в руках покупців, а також - наскільки зросли обсяги імпорту квітів.

Квіткова біржа

Реклама:

Більшість подарованих в Україні на 8 березня квітів імпортовані з Голландії з аукціону Flora Holland. Тут зосереджено 60% світового ринку рослин.

Оборот згаданого аукціону - 4 млрд євро на рік. Ця компанія контролює 90% ринку зрізаних квітів Голландії. Площі торгівлі квіткової біржі завширшки як 100 футбольних полів - майже 75 га.

Проте на квітковому аукціоні продаються квіти й з інших країн-експортерів: Кенії, Ефіопії, Еквадору, Німеччини, Іспанії, Італії та Бельгії. Значна частка ринку – це вирощені в Голландії рослини.

Ціль Flora Holland – продати квіти постачальника за максимально високою ціною і здешевити збут.

Логістичний шлях квітки починається з оранжереї, де її зрізають, вантажать у спеціальні термофургони (якщо квіти вирощені в Голландії), або ж квітку доставляють до літака (якщо рослина їде з Кенії, Ефіопії, Еквадору чи інших країн).

Щодня поставки партій квітів відбуваються о 23:00

З півночі до  5:30 ранку  квіти вивантажують, розпаковують та сортують на конвеєрній лінії, де інфрачервоні датчики визначають величину пуп’янка і довжину стебла. Після автоматизованого відбору квіти відвозять в холодильні кімнати, де вони зберігаються до початку аукціону.

На голландській біржі є можливість закупити квіти одиничними коробками і палетами. Проте, зазвичай, квіти закуповують багатотонними фурами. Економічно виправдано закуповувати щонайменше машину квітів.

О 06:00 починається квітковий аукціон, який, триває близько чотирьох годин. Лот вивозять в зал, а на екран виводиться інформація про нього: сорт квітки, виробник, кількість, ціна. Торги за лот тривають не більше однієї хвилини. 

fleurmagazine.be

Щогодини на аукціоні проводять більше тисячі угод. Найактивніше закуповують квіти о 9 ранку, а за день на біржі продають близько 200 млн одиниць квіток. 

Інформацію про кожну проведену угоду на аукціоні отримують працівники складу, які готують  куплену партію квітів до відправки.

З 12:00 до 14:00 на складських приміщеннях аукціону Flora Holland квіти упаковують для транспортування і вантажать в машини для доставки за місцем призначення.

У скляних оранжереях квіти розпускаються не під променями сонця, а під світлом електричних ламп, які підтримують температуру не нижче +19. Після зрізання рослини ставлять у воду та залишають на 4 години – щоб вони отримали достатньо води.

Щоб зрізані квіти довше "жили" - воду для них попередньо пом`якшують спеціальними розчинами. Такий спосіб збільшує тривалість життя квітки приблизно на 20 днів.

Основні постачальники, покупці та найбільш популярні квіти "квіткової біржі"

Найпопулярніші квіти у світових закупівлях – троянда, хризантема, тюльпан, лілія та африканська ромашка. Найбільше покупців на аукціоні із Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Швеції.

Загалом ланцюг постачання від компанії виробника квітів до кінцевого споживача в Україні  схематично виглядає так:

В українські магазини квіти найчастіше потрапляють або через польських посередників або через прямі закупівлі, які здійснюють великі українські торгові компанії такі як "Камелія", "Украфлора", "Асканія-Флора", "Флорімаг".

Економічний аспект

У той же час показники експорту зрізаних квітів і пуп’янків з України за останні п’ять років збільшились майже у десятки разів, і ця тенденція до зростання зберігається.

Порівняно із 2014 роком у 2015 році Україна експортувала майже у 7 разів більше свіжих квітів.

* миллионов штук

Втім, загальна картина "квіткового" торгового балансу анітрохи не змінилася. За даними Державної фіскальної служби за 2015 рік Україна експортувала квітів у 18 разів менше, ніж імпортувала.

Більшість квітів, що продаються в Україні, ввозяться із інших країн і закуповуються у валюті. У зв’язку з труднощами в економіці, імпорт квітів в 2015 році скоротився на 80%.

Водночас, ціна на зовнішніх ринках є відносно стабільною. Так, на Flora Holland за три роки середня ціна за квітку не змінилася - 0,22 євро.

Купувати квіти закордоном та доставляти їх стало дорожче. Проте перевага для України в тому, що багато українських квітів тепер конкурують на внутрішньому ринку. Крім того, таку ситуацію можна розглядати як шанс для вітчизняних виробників квітів розширювати географію експорту. 

Попри скорочення імпорту, основні обсяги квітів для продажу в Україні, переважно, закуповуються в Голландії.

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!