"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Эмбарго России. Какие потери понесет Украина

Эмбарго России. Какие потери понесет Украина

Среда, 25 ноября 2015, 09:00 -
С 1 января 2016 начнут действовать новые продуктовые санкции России против Украины. Правительство оценило потенциальные потери украинских экспортеров в 600 млн долларов. Однако эта цифра кажется слишком пессимистичной. Какими будут реальные потери бизес? (Укр.)

З 1 січня 2016 року почнуть діяти нові продуктові санкції Росії проти України та може частково припинити діяти Зона вільної торгівля (ЗВТ).

Український уряд оцінив потенційні втрати українських експортерів у 600 млн дол.

Проте ця цифра здається занадто песимістичною і тому Інститут економічних досліджень та політичних консультацій зробив власну оцінку наслідків.  

Що для цього треба було зробити?

Реклама:

По-перше, взяти список "санкційних продуктів", тобто продуктів, експорт яких стане забороненим у 2016 році з введенням нових санкцій) з постанови Уряду РФ.

По-друге, визначити вартість санкційних продуктів, які Україна експортувала в РФ у січні-вересні 2015 року.

По-третє, зробити прогноз експорту санкційних продуктів у жовтні-грудні 2015 року, користуючись середнім співвідношенням експорту санкційних товарів у січні-вересні до експорту санкційних товарів у жовтні-грудні за 2011-2013 роки.

Таким чином, ми визначили, що в 2015 році Україна експортуватиме до Росії санкційних продуктів вартістю 130 млн дол. Починаючи з 2016 року експорт цих товарів буде заборонений.

Якби не нові санкції, то сума експорту в 2016 році повинна була б бути не вищою за об’єми 2015 року – сільськогосподарський експорт в Росію щороку зменшується.

Тобто максимально можливі втрати експортерів – 130 млн дол, за умови, що ніхто з них не зможе перенаправити експорт на інші ринки. Насправді ж, реальні втрати повинні бути меншими.

Втрати експортерів сільського господарства будуть більшими, якщо окрім введення додаткового продовольчого ембарго Росія частково ліквідує ЗВТ з Україною і для вітчизняних експортерів почнуть діяти ті ж імпортні тарифи, що і для інших країн-членів СОТ.

Такий сценарій ми передбачали раніше. І тому - разом із Німецькою консультативною групою порахували можливі втрати українських експортерів. Вони складуть 230 млн дол.

Таким чином, за нашою оцінкою сумарні збитки від нових продовольчих санкцій та часткового скасування ЗВТ становитимуть 360 млн дол.

Це дорівнює 0,1% українського ВВП у 2014 році та 2,8% аграрного експорту в 2014 році.

Такі незначні втрати пов’язані з тим, що аграрний експорт в Росію уже сильно зменшився у 2014 та 2015 роках через заборону на імпорт м’яса, молочної та рослинної продукції.

Олекса Степанюк, молодший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!