"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Эволюция Bitcoin, или Как отменить монополию на власть

Эволюция Bitcoin, или Как отменить монополию на власть

Вторник, 10 ноября 2015, 09:00 -
Если НБУ в вопросе криптовалюты, кажется, стал более прогрессивным, то украинской "правоохранительной" системе еще есть куда двигаться. Так, недавно стало известно, что в киевской квартире владельца Bitcoin-агентства Kuna Михаила Чобаняна был проведен обыск (Укр.).

Криптовалюта вже певний час не новина і голосів тих, хто пророкував цьому явищу швидкий занепад, вже не чути. Більше того, все більше аналітиків та опитувань зображують її  майбутнє, як безхмарне.

Так, нещодавнє дослідження Technology Tipping Points and Societal Impact, проведене Всесвітнім економічним форумом (WEF), показало, що переломний момент для Bitcoin настане до 2025 року.

На думку понад 58% опитаних із 800 керівників компаній та фахівців, на цей момент близько 10% світового ВВП буде проходити через системи віртуальних валют.

Водночас дослідження, проведене великобританською компанією Magister Advisors, яка займається консалтингом технологічної галузі у сфері M&A, показало, що топ-100 фінансових компаній витратять близько 1 мільярда доларів за наступні два роки на проекти, пов'язані з системою шифрування, яка лежить в основі будь-якої криптовалюти.

Реклама:

Крім того, згідно з отриманими даними, біткоін може стати шостою за обсягом резервною валютою у світі протягом 15 років.

Звичайно, суперечки про плюси та мінуси нової валюти тривають і досі, а в деяких країнах або ще зовсім не розуміють потенціалу системи, або просто бояться втратити монополію на випуск грошей, а отже і на владу.

Спадщина Накамото

В розпал фінансової кризи 2009 року творцем першої криптовалюти став Сатоші Накамото. Вважається, що за цим псевдонімом може стояти навіть група людей, програмістів крипто-анархистів .

Так чи інакше в середині 2010 року Накамото зник, але справа його живе. Найвідоміша та найуспішніша з криптовалют, це саме його творіння - Bitcoin.

Серед головних плюсів Bitcoin - анонімність, відсутність централізованого випуску та складність підробки. Система не має єдиного емісійного центру, біткоіни генерують самі користувачі, витрачаючи потужність своїх комп'ютерів для верифікації всіх попередніх транзакцій в мережі, які записуються в базу даних - блокчейн.

Складність генерації, яка невпинно зростає, дає системі високий рівень захисту. Будь-кому, хто захоче зламати систему, знадобиться стільки ж часу, скільки його витратили учасники мережі для генерації біткоінів.

Кожен гаманець, відкритий в Bitcoin, - це сам собі банк, а безліч комп'ютерів з гаманцями по всьому світу утворюють величезний розподілений банк, що працює автоматично, цілодобово і постійно займається перевіркою всіх грошових переказів. Система фактично регулює себе сама.

Можливо, біткоіни чи будь-яка інша криптовалюта поки ще далекі від того, щоб замінити валюти, які вже існують. Проте цей напрям швидко розвивається, а ринкова капіталізація тільки системи Bitcoin, яка сьогодні перевищує 4,5 млрд доларів, починає впливати на фінансову систему.

Віртуальну грошову масу, що знаходиться за межами контролю будь-якого уряду, не варто недооцінювати. І це вже починають розуміти в передових державах світу.

Товар чи засіб платежу?

За рішенням Європейського суду справедливості, біткоіни визнаються засобом платежу на рівні з традиційними валютами. На практиці це означає, наприклад, оподаткування угод із  обміну біткоінів за такими ж принципами, як оподаткування аналогічних угод із доларами, євро чи будь-якими іншими валютами.

Після відповідного запиту шведської влади за роз'ясненнями щодо того, чи є біткоін грошима або товаром, Європейський суд встановив, що, оскільки біткоіни були створені лише "як засіб платежу", то їх слід розглядати, як традиційну валюту, а не як товар.

Водночас у США зовсім інший погляд на це питання. Лише місяць тому американська Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) встановила, що біткоіни та інші криптовалюти не є грошима, і що їх слід розглядати лише як товар, такий як золото або срібло.

За цим визначенням, біткоіни підпадають під законодавство, яке застосовується при обміні товарами. Але і у Сполучених Штатах назрівають зміни до законодавства щодо криптовалют, які повинні зрештою прирівняти біткоіни до традиційних валют.

Україна, як не дивно, заявляє, що знаходиться на шляху до того, щоб приєднатися до прогресивної частини людства.

Коли ще минулого року Нацбанк вважав, що використання віртуальних валют є поза законом, то зараз у регулятора пояснюють, що не планують найближчим часом втручатися в розвиток криптовалют в Україні та пообіцяли діяти, спираючись на міжнародний досвід, "щоб урегулювати питання віртуальних валют у європейському та загальносвітовому контексті".

Якщо НБУ, з приходом нового керівництва, здається, став більш прогресивним, то "правоохоронній" системі ще є куди рухатись. Так, нещодавно стало відомо, що в київській квартирі власника Bitcoin-агентства Kuna Михайла Чобаняна був проведений обшук. Про це підприємець повідомив на своїй сторінці в Facebook.

За словами Чобаняна, до нього приходили представники відділу МВС по боротьбі з кіберзлочинністю з рішенням Шевченківського суду. Він стверджує, що справу було відкрито ще рік тому 30 листопада 2014. Але клопотання на обшук суд задовольнив тільки наприкінці жовтня 2015 року.

Тому, зрозуміло, актуальність нової системи визнають далеко не всі. В Китаї, наприклад, діє заборона на транзакції з криптовалютою для банків. Торгівля та "добування" біткоінів також поза законом і для звичайних громадян.

Так само не можна офіційно працювати з криптовалютою і в Індії.

А от в Еквадорі віртуальні гроші потрапили під заборону, оскільки місцева влада планує створити "державний" аналог біткоіна, який, вочевидь, буде вже не таким незалежним, як віртуальні валюти, що вже існують.

В Росії вирішили піти навіть далі. В країні якийсь час вже діяла заборона на роботу з криптовалютою, проте Мінфін РФ вирішив посилити покарання за випуск та обіг криптовалют. Якщо поправки затвердять, порушникам може загрожувати до чотирьох років позбавлення волі.

Але попри неоднозначне ставлення до спадщини Накомото у різних частинах світу, сьогодні очевидно, що система продовжує розвиватись та завойовувати фінансовий світ.

В гонитві за новими можливостями

І в компаніях, які зазвичай набагато швидше реагують на інновації, ніж урядовці, вже почали активно інвестувати у розвиток нової системи.

Так, лідер ринку онлайн-платежів PayPal має партнерські відносини з такими крипто-компаніями, як BitPay, GoCoin та Coinbase.

Міжнародна платіжна система MasterCard, що об'єднує 22 тисячі фінансових установ в 210 країнах світу стала однією з 11 компаній, що інвестують в Digital Currency Group, компанію, яка допомагає будувати та зміцнювати фундамент для використання цифрових валют і блокчейн технологій.

Visa також вкладає гроші в крипто-технології. Зокрема, компанія стала одним із інвесторів стартапу Chain, який запевняє, що будує фінансові мережі наступного покоління.

Крім цього у новий проект не побоялися вкласти гроші такі гіганти, як американський Citibank та американська фондова біржа Nasdaq. Nasdaq спільно з Chain навіть розробили та готові представити нову торгову платформу на основі блокчейна.

Проект носить назву Nasdaq Linq і дозволить торгувати акціями в рамках приватного ринку.

Та найбільше, мабуть, відзначився проект R3, адже до нього вирішили приєднатися вже 25 всесвітньо відомих банків, аби розробити основу для використання технології блокчейн на фінансових ринках.

Серед охочих розвивати блокчейн-технології такі велетні як Barclays, Credit Suisse, J.P. Morgan, Royal Bank of Scotland, Bank of America, Citi, Commerzbank, Deutsche Bank, Morgan Stanley та UBS.

Від криптоанархизму до анархо-капіталізму

Стає все більш очевидним, що сутність криптовалюти та системи, що її підтримує, вже отримала визнання у критичної маси інвесторів, регуляторів та підприємців на Заході. Тепер питання тільки у швидкості запровадження цієї технології у всі сфери життя.

Схоже, що система, яка має потенціал, щоб змінити звичні ринкові стратегії, застарілі ділові практики, і усталені нормативи, вже тут.  Крипто-технології можуть стати саме тією ланкою, якої досі бракувало для переходу на новий етап розвитку ринків. А все інше для капіталізму майбутнього, здається вже існує: аутсорсинг, аутстаффінг, краудфандінг, 3D друк.

Все це дуже нагадує ідеї анархо-капіталізму - політичної філософії, яка виступає за ліквідацію держави на користь індивідуального суверенітету, приватної власності та відкритих ринків.

Принаймні всі ці технології роблять це можливим, наближаючи кінець монополій на будь-що, в тому числі на гроші і владу.

Так чи інакше, ми на порозі суттєвих змін і це легко побачити через призму криз економічної та політичної систем, неефективності управління, як у компаніях, так і в урядах країн. В усьому світі питання структурних змін набуває все більшої актуальності.

Водночас криптовалюта та її елемент - блокчейн, який відповідає за перевірку та підтвердження всіх транзакцій в рамках системи, може посприяти не тільки економічному прориву, але і соціальному, забезпечуючи прозорі тендерні конкурси, мінімізуючи  бюрократичні процедури та в буквальному сенсі надаючи контроль за кожною витраченою віртуальною копійкою. 

Реклама: