"Пиратов" выгоняют из телевизора

"Пиратов" выгоняют из телевизора

Вторник, 2 июня 2015, 10:41 -
Нацсовет по вопросам телевидения и радиовещания предполагает, что производители ряда медиаплееров, а также телевизоров Samsung и LG с функцией Smart TV способствуют "пиратам". (Укр.)

З медіаплеєрів і "розумних" телевізорів, які продаються в Україні, можуть зникнути майже всі безкоштовні телевізійні додатки.

Ринок втомився боротися з користувачами нелегального контенту і запропонував регулятору встановити контроль над виробниками обладнання.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення припускає, що виробники медіаплеєрів Aura HD, Inext TV, а також телевізорів Samsung і LG з функцією Smart TV сприяють "піратам".

У повідомленні регулятора йдеться, що за допомогою цих пристроїв транслюється контент, який підлягає захисту згідно із законодавством про телебачення та інтелектуальну власність.

Реклама:

Іншими словами, заводська прошивка "розумних" телевізорів та медіаплеєрів містить додатки, що дозволяють дивитися телевізійні програми через інтернет. Хоча на трансляцію цих програм в авторів додатків може не бути прав.

У медіаплеєрах Aura HD встановлені додатки Online TV і Vintera TV, а в медіаплеєрах Inext TV - додаток IPTV. У заводській прошивці "розумних" телевізорів LG та Samsung також є додаток Vintera TV.

За оцінками експертів Нацради, ці додатки відкривають доступ до 30 українських та 160 міжнародних каналів, з яких 90 - російських. Серед них - "НТВ+", Viasat, Discovery Network, Fox. Правовласникам і дистриб'юторам пропонується проаналізувати список і до 5 червня повідомити регулятору про результат.

"Ми припускаємо, що ці програми транслюються без договорів з телеканалами", - розповіла член робочої групи Нацради з проблем провайдерів Наталія Клітна.

За її словами, робоча група отримала інформацію про можливі порушення від експертів і вирішила її перевірити. До виробників, які встановлюють на плеєри програми для перегляду піратських фільмів, наприклад, Fs.to, претензій нема.

З обох фронтів

Крім того, Нацрада нагадала виробникам медіа-обладнання про тимчасову заборону трансляції в Україні деяких російських телеканалів. У списку заборонених - 15 каналів, зміст яких не відповідає законодавству України.

За даними регулятора, глядачі мають до них доступ через додатки Peers TV, Vintera TV та Nemo TV. Чиновники звернулися до компаній iNext TV і Samsung з вимогою вжити заходів й увідповіднити свою діяльність законодавству.

Представники iNeXT Europe LTD відповіли, що перевірили і вимкнули доступ до сервісів провайдерів, за допомогою яких транслювалися заборонені канали.

Samsung також перевірила додатки, розміщені на платформі Smart Hub. Власники цих додатків запевнили компанію-виробника, що російські канали не доступні на території України. Крім того, Samsung попередив їх про можливість повного видалення додатків у разі повторної фіксації порушень законодавства.

Як повідомили ЕП в українському представництві Samsung, запитів від Нацради, які б стосувалися інтелектуальної власності, компанія поки не отримувала.

"За зміст додатків перед правовласниками відповідають провайдери, а не ТОВ "Самсунг електронікс Україна компані", - повідомила юрист компанії Валентина Кополович. В українському офісі LG відповідь Нацраді поки не готували.

Представник "Інфоміру" - виробника плеєрів Aura HD - повідомив, що компанія не готова коментувати ситуацію публічно.

Керівник проекту Vintera TV запевнив ЕП, що його компанія працює легально і з повагою ставиться до законодавства країн.

"У платформах Smart TV Samsung, LG, Aura HD дотримане законодавство України в частині обмеження мовлення зарубіжних каналів, у тому числі російських. З каналами у нас укладені або договори, або є дозволи від правовласників", - повідомив він і додав: досі запитань від правовласників не надходило.

Кому заважають "нелегали"

Правовласники ж стверджують, що деякі сервіси використовують їх контент без договорів. "Так, факт використання нашого контенту підтверджуємо. Як з цим ефективно боротися - поки думаємо", - повідомив ЕП директор із стратегічного розвитку StarLightMedia Федір Гречанінов.

Представник "1+1 медіа" повідомив, що контент, власником якого є група, без договорів використовують Online TV, UA-TV online, ForkPlayer. Разом з тим, у додатках Megogo і DivanTV програми присутні легально, розповів керівник відділу дистрибуції "1+1 медіа" Іван Примаков.

"Ініціативу Нацради ми не тільки підтримуємо, але й беремо участь у боротьбі з нелегальним використанням контенту групи, особливо в інтернеті", - додав він.

На його думку, блокування "піратських" додатків - один з найефективніших способів боротьби з "нелегалами". Відстоювати свої інтереси правовласники можуть і в суді, ініціюючи матеріальні санкції для таких додатків. Утім, механізму, який би дозволив перемогти "піратів", в Україні нема, констатує менеджер.

Опитані ЕП учасники ринку говорять, що саме медіа-групи і легальні відео-сервіси порушили питання "піратських" додатків у Нацраді. Перші не можуть вимагати гроші за показ своїх телеканалів від провайдерів, а другі - заробити на користувачах, поки є безкоштовна альтернатива.

"Можливість дивитися піратський контент на будь-яких пристроях, безперечно, завдає величезної шкоди легальному ринку", - говорить директор з маркетингу відеосервісу Megogo Іван Шестаков.

За його словами, навіть якщо у заводській прошивці нема піратських додатків, покупцям пристроїв часто пропонують встановити їх прямо в магазині.

"В рамках послуги ти прямо в магазині платиш гроші співробітникам сервісу, які, крім легальних сервісів, встановлюють ще й нелегальні для перегляду піратських фільмів і заборонених російських каналів", - розповідає Шестаков.

За словами Клітної, робоча група Нацради знає про цю проблему і вже розмірковує, як її можна вирішити. Назви торгових мереж, працівників яких "спіймали на гарячому", вона наразі озвучити не змогла.

Реклама: