Параллельная газовая реальность

Параллельная газовая реальность

Вторник, 17 февраля 2015, 09:31 -
Озвученный Россией прогноз о 222 долл за тыс куб м станет явью лишь при условии, что цена на нефть продержится ниже отметки 55 долл за баррель к концу сентября. (Укр.)

Російське Мінекономрозвитку оголосило свій консервативний прогноз.

Згідно з ним, середня ціна на російський газ в 2015 році має становити 222 дол за тис куб м.

У паралельній українській реальності 1 квітня завершиться дія так званого зимового пакета, а російська сторона вже проанонсувала скасування політичної "знижки" на 100 дол.

Зараз газовий фронт трохи відсунувся на задній план.

Реклама:

Здебільшого він згадується в контексті позовів до Стокгольмського суду, сумнозвісних знижок і періодичних маніпуляцій щодо обсягів газу в ПСГ.

Лише з початку 2015 року ми спостерігали принаймні дві інформаційні хвилі на нескінченну тему "газу в ПСГ мало, до кінця сезону не вистачить". Перша накотилася на початку січня, друга - на початку лютого.

Українські експерти наполягають, що не можна використовувати навіть термінологію на кшталт "відбір" чи "скорочення".

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що нема жодних підстав для хвилювання. Він нагадує історичні показники.

За його даними, наприкінці 2001 року в ПСГ залишалося 11,4 млрд куб м, і жодної кризи тоді не трапилося. Натомість наприкінці 2005 року в ПСГ було 15,5 млрд куб м, і проблеми були. Наприкінці грудня 2014 року цей показник становив 11,1 млрд.

На думку експерта, подібні інформаційні заходи спрямовані на підготовку підґрунтя для потенційного конфлікту щодо газу.

"Наприкінці лютого - останній шанс влаштувати газовий скандал. Критичною позначкою з точки зору метеоумов був кінець січня - початок лютого. Росіяни відправили сюди моніторингову групу Єврокомісії. Україна запрошувала її ще 2014 року: влітку, коли постачання газу було припинено, і восени", - каже він.

Президент "Діксі груп" Олена Павленко вважає, що ці періодичні сплески є спонуканням української сторони до збільшення попиту.

"Те, що звучить з російського боку, - це спроба хоч якось змусити українську сторону нарощувати обсяги купівлі газу в Росії. Російський експорт в ЄС повільно падає, а тепер ще й Україна відмовляється від очікуваних обсягів. Це все мільярди, які недоотримує російський бюджет", - вважає вона.

 Опарське підземне сховище газу, Львівщина. Фото unian.net

Сьогодні в ПСГ більше 8 млрд куб м газу, продовжує Павленко.

"Цього достатньо, щоб оперативно збільшувати обсяги постачання в ЄС у разі різкого похолодання, якщо при цьому для власного споживання користуватися реверсним газом та імпортом з Росії. Підземні сховища ЄС теж заповнені. Зима не була холодною, а ЄС готувався до можливого відключення постачання газу".

Не бачить особливих загроз і Гончар.

"За три місяці опалювального сезону витрачено 7,6 млрд куб м. У другій половині лютого та в березні середні температури вищі. Радше за все опалювальний сезон скінчиться наприкінці березня. Навіть якщо знадобиться 2,5 млрд куб, не вистачає лише 1 млрд куб. Проте сильних морозів вже не буде", - вважає він.

Найцікавіше чекатиме Україну після завершенням так званого зимового пакета, який було погоджено за участю Єврокомісії. Москва анонсувала призупинення дії стодоларової "знижки" за тисячу кубометрів газу. Якою б не була ціна для України, швидше за все, вона буде вищою, ніж для Європи.

За оцінками президента East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, озвучений РФ прогноз про 222 дол за тис куб м можливий лише за умови, що ціна на нафту Brent протримається нижче позначки 55 дол до кінця вересня.

Українські експерти вважають, що з квітня доцільно більше уваги приділяти європейському напрямку - там цінова політика продавців буде привабливішою.

"У другому-четвертому кварталах ціна на газ буде знижуватися, тому нам потрібно максимально зав'язуватися на європейський напрямок", - говорить Гончар.

За його словами, після закінчення опалювального сезону Європа почне продавати великі обсяги газу із сховищ, оскільки нема сенсу витрачати гроші на їх зберігання. "Там ціни впадуть. До того ж, реверсні ціни завжди нижчі за газпромівські".

 Прем'єр-міністри України та Словаччини Арсеній Яценюк і Роберт Фіцо відкривають  газопровід "Вояни-Ужгород" у Вельке Капушани, Словаччина, 2014 рік. Фото unian.net

Перспективи переговорів виглядають примарними, адже експерти не бачать особливих важелів навіть для початку перемовин у тристоронньому форматі. "Україна і ЄС пропонують почати переговори, як домовлено в жовтні. Однак змусити РФ піти на переговори щодо літньої ціни складно", - говорить Павленко.

Непоступливість Росії - добрий урок для нового Єврокомісара, який на початку свого терміну побачить методи роботи російської сторони, додає вона.

"Як би не склалася ситуація з переговорами щодо літньої ціни, ситуація буде більш виграшною для України. З нинішніми цінами на нафту навіть за формулою ціна на газ буде нижчою, ніж зараз", - вважає Павленко.

На думку ж Гончара, проблема не в газі, а в грошах. "Технічна можливість постачання газу з Польщі, Словаччини та Угорщини становить близько 14 млрд куб м. Те, що ми імпортували з Росії, можемо взяти з Європи. Однак чи будуть для цього фінансові можливості?" - турбується експерт.

У 2014  році з РФ було імпортовано 14,5 млрд куб м, 5,3 млрд було отримано реверсом. Щоб обійтися без російського газу, треба скоротити споживання більш ніж на 5 млрд куб м і забезпечити безперервний реверс з усіх напрямків.

"Думаю, лише реверсом обійтися буде складно. Хіба що буде тепла весна, короткий опалювальний сезон і суттєве скорочення промислових споживачів", - говорить Павленко.

Після завершення опалювального сезону експерти пропонують звернути найбільшу увагу на перехід ТКЕ на інші види палива, оскільки із забезпеченням вугіллям теж будуть проблеми. Основний ресурс для економії газу - у цьому секторі, який поки що зберігає обсяги споживання.

Реклама: