"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Дворец правосудия в стране беззакония

Дворец правосудия в стране беззакония

Среда, 15 октября 2014, 09:27 -
Янукович всегда был щедрым к своему близкому кругу. Оборотни в мантиях "крутили" для узурпатора законом, как дышлом, а он давал добро на строительство фешенебельных комплексов. (Укр.)

Попередня влада вражала здатністю витрачати гроші платників податків на фантасмагоричні проекти.

Вартість проектів для "Євро-2012" не піддається логіці, а семикімнатний кабінет колишнього генпрокурора Віктора Пшонки вражає уяву.

Втім, цими прикладами список ключових "розпилів" не закінчується.

Недавно у мережі Facebook Олександр Соколовський виклав фото будівництва величезного комплексу.

Реклама:

Як з'ясувалося, на перехресті столичного бульвару Дружби народів та вулиці Старонаводницької споруджуються адміністративні будівлі для Вищого господарського та Вищого адміністративного судів України.

Навіщо двом судам знадобилася нова будівля? Вищий господарський суд уже має нову споруду на вулиці Копиленка навпроти Печерського ринку. За словами адміністративного персоналу суду, умови там досить комфортні.

Будівля Вищого господарського суду. Фото "Наших грошей" 

Автор звернувся за інформацією до обох судів касаційної інстанції.

Вищий адміністративний суд надав відписку. Він, мовляв, не володіє такими документами, бо запит стосується відомостей, що не були створені у процесі здійснення Вищим адміністративними судом своєї діяльності.

Вищий господарський суд відреагував інакше. Він повідомив таке. За результатами процедур закупівель ВГСУ уклав договори з ПрАТ "Аеробуд" на виконання проектних робіт щодо об'єкта за 20 129 548 грн, угода від 2012 року, та на будівництво об'єкта за 1 104 554 635 грн, угода від 2013 року.

Копії договорів з контрагентами суд надіслати відмовився, бо останні цю інформацію віднесли до конфіденційної. Суд також зазначив, що відповідно до закону "Про авторське право і суміжні права" авторські права на проектну документацію належать проектувальнику і не можуть бути розголошені.

Не дуже зрозуміло, який стосунок мають зазначені права "Аеробуду" до висвітлення плану будівлі, адже ніхто не збирався копіювати Палац правосуддя десь у Донецьку, Львові чи Жмеринці.

Проектувальники з "Аеробуду" проігнорували запит, а забудовник - фірма Т.М.М. - надав часткову інформацію, крім договору. У компанії зазначили, що цей документ треба брати у Вищому господарському суді. Це такий собі підвид чиновницького пінг-понгу, коли кожна із сторін відсилає до іншої.

Тендерне мракобісся

До реєстру отриманих пропозицій конкурсних торгів та протоколу розкриття від 30 серпня 2013 року для участі у процедурі закупівлі послуг з будівництва об'єкта було запропоновано кілька пропозицій.

Серед них - ТОВ "АК інжинірінг" з ціною 1 115 265 078 грн, ТОВ "Житло-буд" - 1 456 872 912 грн, ЗАТ "Українська будівельна компанія" - 1 025 380 015 грн, ПрАТ "Аеробуд" - 1 050 030 476 грн, фірма "Т.М.М. - ТОВ" - 1 104 554 634 грн та корпорація "Альтіс-холдинг" - 1 251 493 633 грн.

"АК інжинірінг" пов'язують з колишнім віце-прем'єром з питань "Євро-2012" Борисом Колесніковим, хоч він це заперечував. Наразі єдиним власником компанії значиться компанія "Капітал груп консалтинг лтд", Лондон.

Компанію "Житло-буд" приписують депутату-"регіоналу" Івану Куровському.

Підготовчі роботи з будівництва Палацу правосуддя. Фото Олександра Соколовського 

Головою правління Української будівельної компанії є Олег Мороз. Хто стоїть за ним, важко сказати - але відомо, що компанія почала дуже стрімко розвиватися за часів Віктора Януковича. Зокрема, вона виступала генеральним забудовником у проектах, які фінансувалися державним Укргазбанком. Тобто, певний зв'язок УкрБуду з "сім'єю" не можна виключити.

Господарями "Аеробуду" є чотири кіпрські офшори. Журналісти пов'язують компанію із співвласником групи "Приват" Геннадієм Боголюбовим.

Фірма Т. М. М. зареєстрована на кіпрський офшор "ТММ реал естейт девелопмент паблік лімітед", але директором і начебто власником є відомий забудовник Микола Толмачов. Хоча ще більше року тому лунали чутки про те, що в Толмачова компанію "віджали" певні структури, що були пов'язані з колишньою владою.

Наглядову раду корпорації "Альтіс-холдинг" очолює відомий девелопер Олександр Глімбовський. Ця компанія будувала Поштову площу, VIP-термінал аеропорту "Бориспіль" для Віктора Януковича та топ-чиновників за 345 млн грн, а також оновлювала аеропорт у Львові до "Євро-2012".

Загалом про перебіг тендерного мракобісся сказано немало. Подейкують, такого у бюрократизму у державних закупівлях ще не було.

Заморозити не можна будувати

За даними ВГСУ, у бюджеті на 2014 рік на будівництво об'єкта передбачено 21 837 800 грн. На 1 вересня за виконані роботи перераховано 8 630 068 грн. Остання сума пішла винятково на підготовчі роботи.

 Фото Олександра Соколовського

Тут варто повернутися до часів влади "успішних менеджерів", коли було дано зелене світло проекту будівництва.

Тоді "молоді реформатори" з Кабміну Миколи Азарова затвердили титул будови "Комплекс адміністративних будівель Вищого господарського та Вищого адміністративного судів на перетині бульвару Дружби народів та вулиці Старонаводницької у Печерському районі Києва".

Згідно з документом загальна кошторисна вартість становить 1 456 872 911 грн, в тому числі на будівельно-монтажні роботи - 1 013 008 233 грн, на устаткування - 125 470 928 грн, на пусконалагоджувальні роботи - 7 625 503 грн, на невідомі "інші витрати" - 310 768 247 грн.

Іншими словами, тодішня влада у державі з абсолютно залежними судовими інституціями надумала витратити 1,5 млрд грн на нікому не потрібний проект. Інші судові інституції знаходяться у набагато гірших умовах, але їм чомусь ніхто не створює відповідні умови.

Якими планувалися структура забудови та етапи реалізації проекту?

На земельній ділянці площею 4,299 га буде розміщений архітектурний ансамбль з шести об'єктів: одно-, три-, чотири-, десяти-, одинадцяти- та чотирнадцятиповерхові будівлі.

Загальна площа становитиме 106 тис кв м, кількість створених робочих місць - 1 572. Хоча навряд чи це можна вважати "створенням", бо у даний комплекс переїдуть судді, їх помічники та адміністративний персонал з будівель нинішнього розміщення ВГСУ та ВАСУ.

 Натисніть для збільшення

За даними газети "Сегодня", фасад та аванплоща будуть повернуті до Дніпра, під'їзд до них планують побудувати з боку мосту Патона. Внаслідок цього виходить щось на зразок "Печерських воріт".

Обидва суди розмістять у 10-14-поверховій та двох 10-поверхових будівлях паралельно до вулиці Старонаводницької. Поряд з комплексом побудують дворівневу автомобільну розв'язку. Комплекс матиме чотирирівневий паркінг, паркінги під будівлями, конференц-зал на 650 місць і ресторан.

Здати об'єкт в експлуатацію планувалося у 2019 році. У 2017 році перші служителі Феміди повинні були переїхати у нові кабінети.

Кому зводили апартаменти

Правосуддя часів Януковича українцям запам'яталося абсолютним нехтуванням законів та розподіленням посад між "донецькими".

Яскравим прикладом стало призначення на посаду голови Конституційного суду В'ячеслава Овчаренка, голови Єнакіївського міського суду. Як зазначав Сергій Лещенко у книзі "Межигірський синдром", саме за часів Овчаренка було виявлене зникнення документів про судимості Януковича.

Двоє вихідців з Донбасу - Ігор Темкіжев та Віктор Татьков - очолили Вищий адміністративний та Вищий господарський суди. Останній відзначився "вирішенням" питань за допомогою смс з парламентарем від Партії регіонів. Усіх трьох після зміни влади на початку 2014 року змістили з посад.

Віктор Татьков та депутат-регіонал у смс-листуванні. Фото Влада Соделя

Янукович завжди був щедрим до свого близького кола. Перевертні у мантіях "крутили" для узурпатора законом, як дишлом, а він давав добро на будівництво фешенебельного комплексу, аби судді завжди пам'ятали, кому вони завдячують своїм статусом.

Реклама: