"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

"Семья" строит больницу для российского олигарха

"Семья" строит больницу для российского олигарха

Четверг, 4 апреля 2013, 11:50 -
Фото УНИАН
Нового корпуса городская больница №10 так и не дождалась. Конечно, зачем "смердам" больница? Зато на "золотой" земле в центре Киева "Семья" строит гигантскую клинику для сети российского олигарха, которая за деньги будет обслуживать уже непростых киевлян. (Укр.)

Загальновідомо, що будівельний бізнес є однією з базових "офіційних" справ чи не найвпливовішої людини України Олександра Януковича. Його головний актив - корпорація "МАКО" - займається саме нерухомістю.

"Неофіційній" стороні бізнесу всюдисущої фінансово-промислової групи "Сім'я", зокрема, будівельним проектам, присвячені десятки публікацій ЗМІ. Останній приклад - будівництво нового корпусу дитячої лікарні "Охмадит".

Але виявилося, що для близьких до Януковичів структур будівництво "Охмадиту" - не єдиний проект з медичним ухилом.

"Економічна правда" з'ясувала, що наближена до "Сім'ї" компанія зводить у центрі Києва приватну клініку для старого друга Віктора Януковича, російського олігарха Володимира Євтушенкова. Як водиться - за рахунок киян, відібравши державну будівлю в центрі столиці у чотири рази дешевше справедливої вартості.

Реклама:

Найцікавіше, що таке будівництво стало можливим за допомогою сумнозвісної "молодої команди" екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Команди, яка свого часу влаштувала грандіозний і безпрецедентний "дерибан" столиці.

Благородна мета

2 квітня 2009 року Київрада ухвалила дуже цікаве рішення, яке підписав сам тодішній мер Черновецький. Благородна мета була визначена у назві: "Про будівництво лікувального корпусу на території Київської міської клінічної лікарні №10 на проспекті 40-річчя Жовтня, 59-б у Голосіївському районі міста Києва".

Цим рішенням Київрада погодилася з пропозицією свого управління охорони здоров'я щодо будівництва нового лікарняного корпусу протягом 2009-2012 років за рахунок коштів такого собі ТОВ "Консалтинг системз".

Згідно з документом, приватна фірма після завершення будівництва мусила безоплатно передати новобудову до комунальної власності Києва. Міському управлінню охорони здоров'я київські депутати доручили укласти відповідний інвестиційний договір.

Олесь Довгий, Віктор Янукович та Леонід Черновецький. Фото з сайту chernovetskiy.com.ua

Але ж не буде приватна фірма будувати киянам лікарняний корпус "за просто так". Було вирішено, що у власність інвестора передадуть дві інші будівлі київської лікарні - хоспіс, розташований на вулиці 40-річчя Жовтня, та куди більш ласий геріатричний центр на вулиці Лабораторній, 6.

Останній об'єкт - це медичний заклад, призначений для обстеження і лікування літніх хворих та людей з ознаками передчасного старіння. Також такий центр призначений для проживання самотніх літніх людей з відповідними медичними умовами.

Геріатричний центр лікарні №10 знаходився в елітному Печерському районі столиці, неподалік від Олімпійського стадіону. За будівлю, згідно з рішенням Київради, інвестор повинен був сплатити оціночну вартість будівлі.

У разі, якщо вартість робіт з проектування та будівництва нового лікарняного корпусу буде меншою, ніж ринкова вартість будівель геріатричного центру та хоспісу, інвестор повинен був перерахувати різницю коштів до бюджету Києва.

Все б нічого, але 2012 рік закінчився, а будівництво нового корпусу київської лікарні №10 навіть не почалося. Чого не скажеш про колишній геріатричний центр в центрі Києва, де повним ходом йдуть будівельні роботи навколо вже приватної споруди.

ЕП звернулася до департаментів Київської міськдержадміністрації з охорони здоров'я і комунальної власності з проханням пояснити цю ситуацію. Як виявилося, вже через кілька місяців після ухвалення документа депутати змінили своє благородне рішення.

"Було скасовано основні пункти рішення Київради щодо будівництва нового лікувального корпусу на території Київської міської клінічної лікарні №10 за кошти інвестора", - заявили в управлінні з охорони здоров'я.

Справді, Київрада викинула з початкового рішення відповідні норми, залишивши лише продаж за оціночною вартістю геріатричного корпусу у Печерському районі.

"Кошти, перераховані ТОВ "Консалтинг системз" до міського бюджету, спрямувати на фінансування будівництва та реконструкції об'єктів охорони здоров'я, передбачених Програмою соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2009 рік", - зазначалося в новій редакції рішення.

Київські депутати визначили, що за ці кошти, зокрема, повинна бути розроблена проектно-кошторисна документація будівництва й досі фантомного нового корпусу лікарні №10. А основне будівництво, за новим рішенням, мало бути проведено за рахунок коштів міського бюджету.

"Через недостатність коштів у міському бюджеті у 2009-2012 роках будівництво зазначеного корпусу не здійснювалося. У поточному році передбачені кошти в розмірі 2 млн грн на розробку проектно-кошторисної документації на будівництво лікувального корпусу Київської міської клінічної лікарні №10", - заявили у департаменті охорони здоров'я КМДА.

Навіщо платити більше

Але що ж з геріатричним центром на Лабораторній? В управлінні з комунальної власності ЕП повідомили, що пункт рішення про його передачу так званому інвестору був сумлінно виконаний, і ТОВ "Консалтинг системз" отримало у власність будівлю у центрі столиці.

Загальновідомо, що нерухомість у центрі Києва коштує шалені гроші. ЕП запитала в управління комунальної власності, якою ж була оціночна вартість геріатричного центру, яку повинна була сплатити приватна фірма. Однак чиновники не змогли навіть сказати, чи платити за будівлю взагалі.

"На запит депутата Київради Іванова П. Ф. приватизаційні справи за період 2006-2010 років, у тому числі щодо відчуження будівлі геріатричного центру, зокрема, звіт про вартість майна, висновки про вартість майна, акт приймання-передачі об'єкта у власність ТОВ "Консалтинг системз" та документи, що підтверджують перерахування коштів за зазначений об'єкт, були передані до контрольної комісії Київради з питань приватизації", - йдеться у відповіді на запит.

 Клікніть для збільшення

Однак до Київради за цією інформацію йти нема сенсу, адже документи за чотири роки щодо приватизації у Києві вкрали ще навесні 2010 року.

Кияни пам'ятають комедійний детектив, як депутат Київради від Блоку Черновецького Петро Іванов заявив, що в нього викрали "Фольксваген Туарег", у якому він начебто віз всі приватизаційні справи часів роботи на посаді мера Леоніда Михайловича. Де ці документи - загадка й досі.

Втім, ЕП таки вдалося дізнатися, скільки повинно було сплатити ТОВ "Консалтинг системз" за лікарняну будівлю. В департаменті охорони здоров'я КМДА надали копії угод з приватною фірмою, згідно з якими вартість будівлі площею 2 413 "квадратів" становила 13 мільйонів 9 тисяч гривень з ПДВ.

Навіть для кризового 2009 року і враховуючи, як зазначала Київрада, "незадовільний стан будівлі" - це трошки смішно. Виходить, що міська влада віддала будинок у Печерському районі за 5 тисяч 391 гривню за квадратний метр. На травень 2009 року це становило близько 700 доларів за курсом Нацбанку.

Водночас, за даними Асоціації спеціалістів з нерухомості України, у травні того ж року квадратний метр адміністративної будівлі в Печерському районі на ринку коштував більше 3 тисяч доларів. Таким чином, вся будівля мала б коштувати більше 7 мільйонів 200 тисяч доларів або близько 55 мільйонів гривень. Тобто десь у чотири рази дорожче.

Є ще один важливий момент - земля. Згідно з інвестиційними угодами, міська лікарня повинна була переуступити ТОВ "Консалтинг системз" ділянку 28 соток, закріплену за геріатричним центром. В цінах квітня 2009 року за даними АСНУ така ділянка коштувала 1,4 мільйона доларів або 10,64 мільйона гривень.

Лікарня для росіянина

Зараз у колишньому геріатричному центрі йде будівництво цілого "монстра". До старої триповерхової будівлі добудували ще чотири поверхи, а позаду прибудовують цілу висотку.

 Фото УП
Фото УП

Що ж це має бути? Виявилося, також лікарня, та ще й яка. В інтернеті відносно легко можна знайти інформацію, яка свідчить, що за адресою колишнього геріатричного центру будується приватна клініка для російської мережі "Медсі".

Як зазначається на сайті цієї компанії, "Медсі" є "найбільшою в Росії федеральною приватною мережею лікувально-профілактичних установ, що надає повний комплекс послуг з профілактики, діагностики та лікування захворювань, а також реабілітації для дітей та дорослих".

А основним акціонерам цієї мережі є російська корпорація "Система", яку контролює один з найбагатших бізнесменів Росії Володимир Євтушенков.

За допомогою інтернет-пошуковика на сайті вітчизняного архітектурного бюро "А-III" можна навіть знайти красивий проект нової клініки. "Проект медичного центру для російської мережі клінік "Медсі" передбачає реконструкцію існуючої поліклініки з розширенням", - зазначається на сайті архітектурного бюро.

 

Також в інтернеті легко знаходиться інформація про те, хто є генпідрядником будівництва нової клініки для Євтушенкова. Це компанія "Центренергобуд", яка вказала цей проект на своєму сайті.

Фірма "Центренергобуд" добре відома дослідникам підготовки до "Євро-2012" під егідою екс-віце-прем'єра Бориса Колеснікова. Зокрема, ця компанія отримала державні підряди на облаштування зони довкола стадіону "Олімпійський" до футбольного чемпіонату вартістю 332 мільйони гривень.

За даними видання "Наші гроші", напередодні отримання цих підрядів до складу засновників фірми з часткою 33% статутного капіталу ввійшов власник кількох донецьких охоронних компаній Іван Літвінов.

А після закінчення підготовки до "Євро-2012" фірма "Центренергобуд" отримала підряди вартістю 152 мільйони гривень на будівництво льодових арен в Білій Церкві, Дружківці, Кривому розі, Луганську та Севастополі.

Володимир Євтушенков. Фото sistema.ru

"Сім'я"

Як свідчать документи, з боку КМДА угоди, завдяки яким було відчужено геріатричний центр, підписала екс-керівник управління охорони здоров'я Людмила Качурова.

Вона була однією з десяти чиновників "молодої команди" Черновецького, щодо яких було порушено 15 кримінальних справ за різні зловживання. Зокрема, Качуровій інкримінували нецільове використання 4,5 мільйона гривень з бюджету Києва.

Але найцікавіше - що ж це за "інвестор", якому так вигідно дістався державний лікарняний корпус. Від імені компанії "Консалтинг системз" угоди підписував екс-директор цієї фірми Андрій Миколайович Дудніков.

В інтернеті можна знайти згадки про людину з таким ім'ям, яка раніше очолювала компанію "Рiелтi iстейт групп". Ця фірма є непрямим власником Укрбізнесбанку. Як відомо, раніше головою правління цієї установи був нинішній перший віце-прем'єр", фінансовий директор президентської "Сім'ї" Сергій Арбузов.

Втім, набагато цікавішим є ланцюжок власників "інвестора", який забезпечує лікарню для російського олігарха. Цей ланцюжок веде до найвідомішого стоматолога країни.

Як свідчать дані державного реєстру юридичних осіб, ТОВ "Консалтинг системз" зареєстрована у тій же будівлі колишнього геріатричного центру - на вулиці Лабораторній, 6. Її статутний капітал становить 46 тисяч гривень.

Майже вся ця сума належить основному власнику компанії - фірмі "Адформ експертс інк." з сонячної Панами. Як відомо, дізнатися власника панамської компанії майже неможливо.

Однак в інтернеті можна знайти інформацію про директорів цієї заморської фірми. Ними значаться ще три "панамці", які добре відомі уважному читачу: Cascado AG, Integri S.A. та Systemo AG.

Ці назви не раз згадувалися разом з іменами легендарних мешканців Риги, постачальників сумнозвісних "вишок Юрія Бойка" - Стана Горіна та Еріка Ванагельса.

ЕП докладно писала про роль "ризьких бомжів" в українській історії. Достатньо сказати, що на компанії з цієї "пральної машини", яка обслуговує темні справи на теренах колишнього СРСР, записували величезну частину власності все тої ж "Сім'ї".

Однак у "Консалтинг системз" є й вітчизняний акціонер - ТОВ "Агнел-2008", зареєстроване у донецькому бізнес-центрі "Акула".

Олександр Янукович. Фото прес-служби "МАКО"

Володіють цією фірмою таємнича "офшорка" з Британських Віргінських островів "Граммел енерджи лтд." та вітчизняне ТОВ "КУА "УБ фінанс". Про останню компанію ЕП вже писала. Це ТОВ фігурувало в темній історії відчуження військового містечка у центрі Донецька.

Саме біографія "УБ фінанс" дозволяє зрозуміти центральний напрямок. Власниками цієї фірми є ТОВ "Бєллучі" і ТОВ "Інвестиційна будівельна група".

Остання компанія є співзасновником відомої фірми "Столичний стиль", яка експлуатує будівлю донецького бізнес-центру "Столичний", зведеного групою "МАКО". Ще донедавна серед власників "Столичного стилю" був особисто старший син президента Олександр Вікторович Янукович.

А ТОВ "Бєллучі" у 2010 році було основним власником торгівельно-житлового комплексу "Київський" у Донецьку, засновником якого виступав Павло Литовченко. Це той самий юрист, на якого записували основну частину території резиденції "Межигір'я" президента Віктора Януковича.

Ну а сам російський олігарх Володимир Євтушенков, якому "Сім'я" будує клініку, значився одним з керівників легендарного товариства мисливців і рибалок "Кедр". Це товариство заснували такі поважні люди, як нинішній обласний керівник Черкащини Сергій Тулуб, екс-керівник "Укравтодору" Володмир Демішкан та віце-прем'єр Юрій Бойко.

Зареєстрований "Кедр" все в тому ж "Межигір'ї" Віктора Януковича. Коло замкнулося.

"Консалтинг системз"
"Агнел-2008"
 "УБ Фінанс"
 

ЕП звернулася до прес-служби групи "МАКО" Олександра Януковича з проханням прокоментувати описане будівництво. Але там були категоричними: "Підприємства групи "МАКО" не мають ніякого відношення до вказаних вами компаній, а також до об'єктів нерухомості, розташованих за вказаною вами адресою в Києві".

В свою чергу, в "ЗАТ "Група компаній "Медсі" повідомили, що компанія не веде будівництва в місті Києві і, більше того, не має ділянок, будинків або споруд у Києві.

У здоровому тілі - нездоровий дух

Описана історія особливо цікаво виглядає на фоні ставлення Партії регіонів до київських виборів.

Недавно прем'єр Микола Азаров, відповідаючи на закиди про те, що Києвом керує призначений "намісник" Віктора Януковича замість обраного міського голови, сказав: "Хіба справа в тому, обрана людина чи не обрана? Справа в проблемах, насамперед, і в умінні ці проблеми вирішувати".

"Я за вибори мера. Коли вони будуть - повинна визначити Верховна рада. Головне, щоб кияни не обрали нового Леоніда Михайловича Черновецького", - сказав прем'єр, натякаючи на тотальний "дерибан" столиці часів панування "молодої команди".

Складається враження, що або Микола Янович не дуже обізнаний з тонкощами будівельних проектів свого начальства, або пан прем'єр трошки лукавить. Тепер очевидно, що й "Сім'я" не гребувала робити справи з Черновецьким і його людьми.

Події навколо міської лікарні також чудово ілюструють феодальний цинізм української влади. Під "соусом" інвестиції в будівництво нового корпусу лікарні для простих киян приватний кооператив президентської "Сім'ї" та "ризьких бомжів" за копійки "віддерибанив" старий корпус, де повинні були лікуватися літні люди.

Нового сучасного корпусу міська лікарня №10 так і не дочекалася. Натомість на "золотій" землі в центрі Києва будується гігантська клініка для мережі російського олігарха, яка за гроші обслуговуватиме вже непростих киян.

Звісно, навіщо для тих "смердів" будувати нову лікарню? Хай подякують, що від старої ще щось залишилося. А от "поміщикам" конче необхідно мати в центрі столиці елітну красиву клініку від найбільшої російської мережі. Здоров'я - штука дефіцитна.

Реклама: